Idén a szokottnál melegebb időjárásnak köszönhetően egy újabb növény, a salátaboglárka is hamarabb bontotta ki a gyönyörű, sárga szirmait. A sokoldalú növény szívesen tenyészik nedves réteken, ritkás lomberdőkben, patakok, vizesárkok partjain – írja a veol.hu.

A salátaboglárkát könnyű megismerni fényes, sárga virágairól. Gyorsan és könnyen terjed, még a megbolygatott területeken is. A kedves kis virág ugyanúgy jelképe a tavasznak, mint a korábban nyíló hóvirág vagy az ibolya. Számos népies neve közül a legismertebbek: búzaeső, papsaláta, golyvavető fű, de tévesen nevezik madársalátának és galambbegy salátának is.
Több boglárkafaj létezik, a salátaboglárka nem véletlenül viseli ezt a nevet, mely arra utal, hogy a friss (de csak a tényleg üde) levelekből készített kis mennyiségű , leforrázott saláta valóban fogyasztható.
. A népi gyógyászat a növény gumójának levét pedig szemölcsök eltüntetésére és aranyér ellen használta. Anno még a skorbutot is kezelték vele
A virágzás után szedett levelek viszont már nem alkalmasak salátába, mert bőrizgató hatóanyagot tartalmaznak.
A salátaboglárka bár tömegesen előforduló virág, viszont csokornak nem igazán alkalmas.