7 tipp teljesen kezdő síelőknek 2017-re

Készüljünk fel jó előre testben és lélekben, és az első napokban ne sajnáljuk a pénzt profi oktatóra - tippek teljesen kezdő síelőknek, az indulás előtti edzéstervtől a felszerelésen át a legjobb kezdő síterepekig.

Megfogadta, hogy 2017-ben végre összegyűjti minden bátorságát, és még ezen a télen sílécre áll? Csak támogatni tudjuk! A hófödte hegycsúcsok látványa, a friss levegő, a csúszás adta szabadság érzése, végezetül nagy kajálás és lazítás egy hangulatos hüttében – mind olyan élmény, amit kár lenne kihagyni. Mivel belevágni egy teljesen új sportba sosem egyszerű, összegyűjtöttük a leghasznosabb tippjeinket teljesen kezdő síelőknek.

Galéria: Tippek kezdő síelőknekFotó: Northfoto

Hogyan készüljek fel?

Lélekben: A síelés egy csodás sport, a jó társaság, a gyönyörű környezet miatt nem is érzi az ember, hogy lesiklás közben amúgy keményen edz – sokkal inkább önfeledt szórakozás. Na de nem a legelején! Az első napok kemények tudnak lenni, a sícipő szorít, a hosszú lécek bizonytalanná teszik a testtartást, és nagyon kell koncentrálni, hogy az oktató után tudjuk csinálni a feladatokat. Ráadásul, az ember eleinte jóval gyakrabban találkozik a havas talajjal, mint azt szeretné.

Kezdőknél gyakran megesik, hogy a hóban találják magukat Galéria: Tippek kezdő síelőknekFotó: Northfoto

Ha valamilyen egészségügyi probléma, vagy bármi más miatt elkerülné az eséseket, nem biztos, hogy a síelés önnek való. És még egy ellenérv: nagyon, de nagyon nem olcsó sport, legyen szó akár felszerelésről, akár ruhákról, akár szállásról és a síbérlet áráról. Ha ezek a dolgok nem vették el a kedvét, vágjunk is bele a felkészülésbe!

Testben: Rengeteget segít az első napokban, ha fitten, felkészült lábizmokkal vágunk neki a tanulásnak. Így csak a síelés alapjait kell oktatónktól elsajátítanunk – az első napokban ennyi kihívás épp elég. Megfelelő állóképesség híján viszont jóval nehezebb dolgunk lesz. Alapozó edzés nélkül, egyenesen a kanapéról a terepre érkezve komoly megrázkódtatás lesz végigküzdeni az első sínapokat. Természetesen egyáltalán nem lehetetlen küldetés így sem, de az izomlázra készüljünk fel.

Ha már meg is hoztuk a kedvét az alapozó edzéshez íme egy egyszerű, harminc perces mozdulatsor, amivel már most elkezdhet készülni a síelésre. Érdemes a síelés időpontja előtt legalább egy hónappal elkezdeni, heti kettő-négy alkalommal, így a pályán már nem fogja izomláz kínozni.

Felszerelésben: Elsőre cipőt, botot és lécet kötéssel mindenképpen bérelni érdemes, hiszen teljesen felesleges vagyonokat ölni ezekbe, amikor még azt sem tudjuk, hogy egyáltalán bejön-e ez a mozgásforma. Ha beleszeretünk a síelésbe, úgyis veszünk majd saját eszközöket, de elsőre a kölcsönzős is bőven megteszi. Ráadásul, a legtöbb síterepen a helyszínen lehet bérelni, így megspóroljuk az eszközök szállításának maceráját is. Hogy az árakkal képbe kerüljön: a mátraszentistváni Síparkban komplett sífelszerelést egy napra 4500 forintért adnak oda. De például ebben a budapesti kölcsönzőben kezdő sílécet napi 1200 forintért, sícipőt 600 forintért, síbotot 200 forintért tudunk bérelni. Ha kocsival megyünk síelni, és nincs min szállítanunk a felszerelést, akkor tetőboxot további napi 800-3500 forintért tudunk bérelni.

A sícipőn, síboton és sílécen túl a következőkre lesz még szükségünk: síruhára, vízálló síkesztyűre, egy aláöltöző nadrágra és felsőre, egy melegebb pulóverre, síszemüvegre (a legjobb, ha van egy sötét üvegű szemüvegünk a napsütés ellen, és egy világos, citromsárga üvegű ködös, havas időre), egy sízoknira és egy bukósisakra. Utóbbi sok helyen a gyerekeknek kötelező, de a felnőtteknek is érdemes beszerezni - szó szerint életmentő lehet.

Gyerekeknek kötelező, de felnőtteknek is jól jön a bukósisak Galéria: Tippek kezdő síelőknekFotó: Northfoto

Aláöltözőnek eleinte bármilyen cicanadrág vagy harisnya, póló és pulcsi megteszi. Ha azonban semmi ilyesmi nincs otthon, a Decathlon saját márkás termékei között nadrágot és felsőt is darabonként 1690 forintért, sportpulcsit 2990 forintért tudunk beszerezni. Síkesztyűt 1690 forintért láttunk ugyanitt, sízoknit pedig 990 forintért. Aki nem akar venni magának síruhát, az naponta 1000 forint körüli összegért bérelhet például itt. Akit zavar a gondolat, hogy más már használta előtte az adott ruhát, az síkabátot 7990 forintért, sínadrágot szintén 7990 forintért vehet a Decathlonban. (De azért érdemes máshol is megnézni, mi azért ezzel a sportáruházzal példálózunk, mert egy gyors kereséssel náluk láttuk a legbarátságosabb árakat.) Sisakot és szemüveget szintén lehet bérelni napi párszáz forintért, de aki sajátot akar, az sisakot 4990 forinttól, szemüveget 2990 forinttól tud venni magának.

És még egy dolog, amit ne felejtsünk el beszerezni életünk első síútjára: magas faktorszámú naptejet, ugyanis a hó visszaveri a napsugarakat, és durvábban leéghet az arcunk, mint a strandon.

Hol, és hogyan tanuljak?

Csakis oktatóval: Ahogyan tehát már említettük, az első napok nem annyira jók, mint amilyenek majd lesznek a továbbiak, úgyhogy érdemes ezt az időszakot nem álmaink – méregdrága – síterepére időzíteni. Ami még fontos, hogy teljesen kezdőként az első napokban mindenképpen vegyük igénybe oktató segítségét! Ne hallgassunk azokra a barátokra és családtagokra, akik azt állítják, olyan ügyesek, hogy egy-két nap alatt profi síelőt faragnak belőlünk. Még ha úgy-ahogy meg is tanítanak, a rosszul berögzült mozdulatokat sokkal nehezebb később kijavítani, mintha eleve jól és biztonságosan fektetnénk le az alapokat.

Nem az a ciki, ha beállunk a gyerekek közé tanulni, hanem az, ha az oktatást kihagyva, életveszélyesen, csak úgy gondolomformán nekiindulunk a hegyről lefelé Galéria: Tippek kezdő síelőknekFotó: Mátrasztistván Sípark

Műanyag pályán: A kezdeti próbálkozásoknak jó terepe lehet akár egy műanyag sípálya is. Tény, hogy nem olyan romantikus, mint a havas hegyeken tanulni, de olcsóbb, és ha lakóhelyünkhöz közeli pályát választunk, többször ki tudunk menni gyakorolni, mielőtt élesben, a hegyen kipróbálnánk a tanultakat. Budapesten például a zuglói Babos Síklubban, Gödöllőn a Megyeri síiskolában tanulhatunk műanyagpályán. Az oktatás ára a csoport létszámától és az óramennyiségtől függ, ha például Gödöllőn valaki egy tízfős csoportba jelentkezik, és 12 órát vesz, azt 24 960 forintért tanítják meg síelni.

Itthon: Akinek túl művi környezet egy műanyag pálya, annak tökéletes tanulóterepet jelenthetnek a hazai sípályák. A szuperkedves üzemeltető, és a szép kilátás miatt a visegrádi Nagyvillám sípályát, a remek infrastruktúra miatt az eplényi Síarénát, a profi oktatói gárda és a mini Ausztria életérzés, és barátságos hüttéje miatt pedig a mátraszentistváni Síparkot ajánljuk. Mindhárom helyszínen van oktatás, a Síarénában egy 45 perces teljesen kezdő magánóra 6000 forintba kerül, a Síparkban a 80 perces magánóra 10 ezer forint, a Nagyvillámon pedig egy kezdő felnőttel 50 percig 9000 forintért foglalkoznak. Természetesen az összes helyszínen minél több résztvevőt oktatnak egyszerre, arányosan csökkennek a fenti árak. Amit még tudni kell: ezek az árak csak az oktatást tartalmazzák, síbérletet venni kell mellé.

Eplényben az ülős felvonó használatát is megtanulhatjuk Galéria: Tippek kezdő síelőknekFotó: Nordica SíAréna - Eplény

Külföldön: Mivel az oktatás árán felül mindenhol ki kell fizetnünk a síbérlet árát is, ha mindenképpen szeretne külföldön síelni tanulni, válasszon közeli, kisebb terepet, ahol olcsóbb a síbérlet. Teljesen kezdőként az égvilágon semmi szüksége nem lesz az esetenként akár több száz kilométernyi sípályát is magukba foglaló szuper síbérletekre.

Összehasonlításként: ha a Ski Amadé síszövetség valamelyik tagjára megy öt napot síelni – a Gastein-völgy, és a Schladming-Dachstein régió is ide tartozik például – akkor is ki kell fizetnie a főszezonban 229,50 euróba (71 ezer forintba) fájó síbérletet, ha a teljes infrastruktúrából csak a bébiliftet használja a kezdőpálya mellett. Ezzel szemben például a stájer St. Jakob im Walde családi síterepén az ötnapos jegy 92,60 euró (28 ezer forint). Ne feledjük, a bérletárakra jön még rá az oktatás ára, a már emlegetett kis stájer terepen például egy privát óra 45 euróba kerül. Akinek nem biztos a nyelvtudása, tájékozódjon előre, hogy van-e magyar nyelvű síoktató, Ausztriában nyilván ez egyáltalán nem ritka.

Eltart egy darabig míg eljutunk idáig, de megéri! Galéria: Tippek kezdő síelőknekFotó: Northfoto

Akik haladó síelő haverokkal vagy családtagokkal akarnak együtt menni, azoknak érdemes lehet olyan sítábort választani, ahol a kezdőket oktatással várják, a haladók viszont felfedezhetik a nagyobb pályarendszert. Ilyenek például a Békatutaj franciaországi sítáborai, ahol a kezdő síoktatás ingyenes, és utazással, szállással, hatnapos síbérlettel, önellátással fejenként csupán 98 ezer forintból kijön egy síút.

Hova utazzak, ha belejöttem?
Nekünk a szlovén és az osztrák síterepek a kedvenceink, az elmúlt öt év során jó párról megemlékeztünk. A szlovén Mariborról, Krvavecről, Cerknóról, Vogelről, Kranjska Goráról itt és itt, az osztrák Gastein-völgyről itt, Schladming-Dachsteinről itt, az Olimpiai sírégióról itt, Zillertalról itt, a hatalmas kiterjedésű Skiwelt Wilder Kaiserről pedig itt írtunk. Ha az alapok már megvannak, nagy élmény szezonról-szezonra felfedezni egy-egy új helyet közülük.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek