Csoki, kamásli, és mehetünk is: így túrázzunk télen

A tarka őszi táj sokakat csábít kirándulásra, de aztán a tél beálltával újra elcsendesedik az erdő. Pedig megfelelő rákészüléssel egy téli túra is szuper hétvégi program lehet. Az ország két pontjáról két szakértő segítségével jártuk körbe mi kell ahhoz, hogy télen is élmény legyen kirándulni.

"Senki ne akassza télire szögre a bakancsát! A hófödte erdő más élményt nyújt, mint tavasszal vagy nyáron, arról nem is beszélve, hogy ilyenkor még frissebb levegőben lehet élvezni az erdőjárást" – biztat mindenkit téli túrázásra Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője.

Nyomok a hóban a téli Mátrában
Galéria: Téli túra kisokos
mimi / Travelo

"A hazai telek ugyan nem kényeztetnek el sok hóval, de akkor annál szebb a táj. Imádom, amikor leesik a friss hó, és elsőként töröm az utat, a talpam alatt ropogó hóban. Persze ez fizikailag megerőltető, de a sok magamfajta 'őrült' hamar lerakja a nyomokat, így utána már bárkinek könnyebb a haladás" – teszi hozzá lelkesen Keresztesi Koppány, profi túrázó síoktató, a Gyöngyösi Tourinform munkatársa.

Miben menjünk, mit vigyünk?

Tartja a mondás, hogy nincs rossz idő, csak rosszul öltözött turista – figyelmeztet Keresztesi Koppány. "A téli időszakban különösen fontos tudunk, hogy a lakott településektől távoli erdőkben, a hegyek között akár öt-nyolc fokkal is hidegebb lehet a városokban mért hőmérsékletnél. A hóréteg vastagságára ugyancsak igaz, hogy az erdőben akár tíz-harminc centiméterrel nagyobb hóra is számíthatunk, mint a települések útjain. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a szokásosnál alaposabban, tudatosan készüljünk fel már egy rövidebb téli kirándulásra is. A nyáron megszokott séta megfelelő felkészülés hiányában télen komoly veszélyforrás lehet" – magyarázza Lomniczi Gergely.

Ezek a túrázók például viselnek kamáslit
Galéria: Téli túra kisokos
Northfoto

 A fentiek miatt télen nagyon lényeges a réteges öltözködés. "A kéz és a láb fogja először érezni a csípős hideget, ezért sapka, sál, kesztyű kötelező, lehetőleg szélálló kivitelben. Én kabátból is a rétegek híve vagyok: sokkal jobb egy vékonyabb, külső szél- és vízálló réteget viselni, alatta több meleg réteggel, mint egy darab bélelt kabátot. Fontos még a meleg túrazokni, de dupla zoknit nem érdemes használni, mert jobban elszoríthatja a vérkeringést. Bakancs fölé érő lábszárvédőt (szakzsargonban kamáslit) is érdemes beszerezni, így nem ázik be a bakancsunk, és nem vizesedik fel térdig a nadrágunk. És persze kell egy vízálló túrabakancs is, amit rendszeresen ápoljunk, impregnáljunk" – sorolja Keresztesi Koppány. Ha ezeket beszerezzük, és magunkra vesszük, meg sem érezzük majd a röpködő mínuszokat.

Ezeket mindenképp vigyük magunkkal – szakértőink tippjei
- A korai sötétedés miatt mindig jó, ha van nálunk fejlámpa.
- Mindig legyen nálunk feltöltött mobiltelefon, hogy szükség esetén segítséget tudjunk kérni.
- A biztonság kedvéért mindig vigyünk magunkkal papíralapú turistatérképet, lehetőleg vízálló tasakban. A GPS-készülékek és okostelefonok lemerülhetnek, vagy csődöt mondhatnak. Az erdőben, vagy akár egy hegy takarásában ráadásul nem is mindig van elegendő térerő, vagy internetlefedettség.
- A hátizsákunkban mindenképpen legyen termosz, abban meleg innivaló, és a szokásos szendvicseknél több tartalék élelmiszer (csokoládé, müzliszelet, aszalt gyümölcs, sós magvak). Figyeljünk – különösen a gyerekek – folyamatos energia-utánpótlására!
- A nagy hóban egy pár túrabot is jól jöhet.
- Jó szolgálatot tehet néhány tartalék, száraz és meleg ruhadarab.

Így válasszunk útvonalat

Amikor kiválasztjuk a túránk útvonalát, érdemes számításba vennünk, hogy télen a megszokott tempónknál jóval lassabban fogunk haladni. Főleg, ha nagy a hó, vagy fagyott a talaj, és kemény fagyok röpködnek. "Igazi téli körülmények között tervezzünk rövidebb, könnyebb, kevesebb emelkedővel tarkított túrákat" – tanácsolja Keresztesi Koppány.

Nagy hóban sokat segít a túrabot
Galéria: Téli túra kisokos
Northfoto

 "Mindenki a saját erőnlétéhez – vagy, ha többen mennek túrázni, akkor a társaságában lévő várhatóan leglassabb taghoz (pl. gyerekek, idősebbek) – mérten válasszon túraútvonalat és távolságot! Embere válogatja, hogy mi az a maximális táv, amit egy hobbitúrázó nulla fok alatt kényelmesen meg tud tenni. De általában első alkalommal tíz kilométernél hosszabb túrát semmiképp nem érdemes tervezni. És ne feledjük azt sem, hogy rövidebbek a nappalok, így már délután négy óra körül sötétedik – ekkorra mindenképpen érjünk vissza a lakott területre" - teszi hozzá Lomniczi Gergely.

Itt a legszebb a téli táj

"Télen a napsütéses órák száma a Mátrában a legmagasabb. Akinek elege van a téli szürkeségből, Kékestetőn, vagy Galyatetőn jó eséllyel napfürdőt vehet. Csodálatos látvány nyújt a felhők feletti panoráma. Télen a Mátra magasabb régióit ajánlom, mert ott tovább marad meg a hó. Kékestető - Saskő az országos kék jelzésen csodaszép ilyenkor, vagy Galyatetőről menjünk szintén a kék jelzésen Mátraszentlászlóra a Piszkéstető érintésével. Kékesről (TV-torony kilátó), vagy Mátraszentlászlóról (Vörös-kő kilátó) télen sokszor a Magas-Tátra ormai is élesen látszódnak" – sorolja a legszebb mátrai túralehetőségeket Keresztesi Koppány.

Téli panoráma a kékesi tévétoronyból
Galéria: Téli túra kisokos
mimi / Travelo

Ha a fővároshoz közelebbi célpontot keresnek, Lomniczi Gergely szerint a Budai-hegységben érdemes felkeresni a Hármashatár-hegyet, ahol az új kilátópontról télen is rácsodálkozhatunk a főváros gyönyörű panorámájára. A hegyetetőre számos irányból fel lehet jutni, az egészen kényelmes sétautaktól kezdve a meredekebb, sziklás ösvényekig válogathatunk. Érdemes felkeresni a Budakeszi Vadaspark környékét is, ahol a zöld sáv vagy a zöld kereszt jelzéseken nagyobb területet is bejárhatunk – itt az etetők körül nagyobb eséllyel láthatunk vadon élő állatokat. A Pilisben a legrosszabb útviszonyok között is megközelíthető gyalog a Pilis-tetőn található Boldog Özséb kilátó, bár itt számítani kell arra, hogy a városban tapasztalthoz képest jóval hidegebb és szelesebb időjárás fogad majd.

Nem veszélytelen

Télen az erdőt járni bár nagyon szép, de nem veszélytelen. A forgalmas helyeken a letaposott hó összefagyhat, ezért a sétautak, turistautak jegesek, síkosak lehetnek. "Ahol viszont nincs letaposva a hó, az okozhat problémát, hogy egyáltalán nem látja az ember a terepviszonyokat. Ezért a téli erdőben fokozottan figyeljünk a figyelmeztetésekre, melyek nehezen járható útszakaszokat, vagy éppen csak egy irányból használható utakat jelölnek. Ha út közben azt tapasztaljuk, hogy túl nehéznek, vagy hosszúnak bizonyul a kinézett túra, még időben forduljunk vissza" – tanácsolja Lomniczi Gergely.

A fentiek miatt télen mindenképp nézzünk utána az adott térség honlapján a korlátozásoknak, öltözzünk fel jól, és lehetőleg kerítsünk magunk mellé egy túratársat is. Ha mégis egyedül mennénk, érdemes valamelyik családtagunkat, ismerősünket előre értesíteni kirándulási tervünkről, a túra tervezett útvonaláról, és időtartamáról. Így baj esetén gyorsabban kiderül, hogy valószínűleg segítségre szorulunk.

Szánkózni is jó, de csak ésszel
Galéria: Téli túra kisokos
Www.shock.co.ba / Northfoto

Végezetül ne feledjük, a havas erdőben nem csak túrázni, de szánkózni is lehet, ami jó móka, de nyilván ez sem veszélytelen. "Télen mindig megszaporodnak az erdei balesetek. Az erdei sétaúthálózatot gyalogos forgalom számára alakították ki, emiatt sétautakon szánkózók komoly veszélyt jelenthetnek a gyalogos kirándulókra, és saját magukra nézve is. Kivált a forgalmas hétvégi időszakban származhatnak ebből balesetek. Ezért különös gondossággal figyeljenek arra, hogy teljes hosszában belássák a szánkózásra kiszemelt lejtőt, és csak akkor induljanak el a szánkóval, amikor senki más nem tartózkodik azon a szakaszon" – kéri a szánkózókat Lomniczi Gergely.

Hasznos és fontos
Túra előtt mindenki tájékozódjon a területileg illetékes erdőgazdaság honlapján az aktuális korlátozásokról! A Pilisi Parkerdő például a honlapján, a Korlátozások menüpont alatt tájékoztat az aktuálisan hatályos korlátozásokról területenként és erdészetenként.
Baleset esetén hívjuk a 112-es számot, hogy a mentők az erdészet munkatársainak segítségével megkezdhessék a mentést. Téli kirándulás előtt hasznos elmenteni a Magyar Barlangi Mentőszolgálat számát is (+36-30-248-2291).
Fontos! Aki kocsival érkezik a kedvelt kirándulóhelyek, síközpontok környékére, mindig a kijelölt parkolót vegye igénybe, ne az út szélén parkoljon. Semmiképpen ne álljunk erdészeti utak elejére vagy akár sorompók elé, mert ezzel baleset esetén jelentősen nehezítjük a mentést.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek