A Balaton legjobb bringás pihenőhelyei

Minek örülne a legjobban, ha letekert volna már 30 km-t, és még várna önre jó néhány emelkedő? Mert mi most olyan helyeket ajánlunk, ahol zavartalanul pihenhet, segítőkész a személyzet, csodás a panoráma, és még a kalóriákat is pótolhatja.

Korábban már összegyűjtöttük, hogy miért teljesen más két kerékről felfedezni egy régiót: a táj, a település, a város is másnak látszik, más perspektívából tekintünk rá. Sokkal több időnk van gyönyörködni, és olyan apró részleteket is észreveszünk, amelyek mellett autóval simán elszáguldottunk volna. Így még az improvizálás is belefér.

Annak is megvan a varázsa, ha egy nap alatt tekerjük végig a balatoni bringakört, de egy ráérős, gyakori megállókkal tűzdelt út sokkal több élményt tartogat. Benézhetünk egy termelői piacra, feltekerhetünk egy kilátóba, kifekhetünk a falu szélére, miközben zsíros kenyérrel pótoljuk a kalóriákat, és közben megismerkedhetünk a helyiekkel vagy a többi bringázóval, ha éppen olyan a hangulatunk. Olyan helyeket ajánlunk most, ahol a franciakulcs, az ételek és az italok mellett valami pluszt is kap, ha megpihenne egy kicsit.

A mindszentkállai Káli Kapocsban szerviz ugyan nincs, de meleg étel van, és örülnek a bringásoknak
Galéria: Bringás pihenőhelyek a Balatonnál
Fotó: Káli Kapocs

Túl macerás a szállítás? Béreljen bringát a helyszínen!

Mielőtt rátérnénk kedvenc bringás helyeinkre, említést teszünk a bérlési lehetőségekről. A legtöbb vonaton bicikli is szállítható, de nem mindenki élvezi azt, hogy megpakolt bringákkal törjön utat magának a pályaudvarokon. És ha végül sikerült felcibálni a gépet a vonatra, fel is illik lógatni, hogy a többi bringának is legyen hely, aztán pár óra múlva lehet leszedni. Ha nincsenek segítőkész bringás társak a fedélzeten, ez elég nehéz tud lenni. Ráadásul a legtöbb balatoni vasútállomáson nincs rámpa, így kezdődhet újra a mutatvány.

Ha úgy érzi, az autóra való rögzítéssel sincs kedve és ideje bajlódni, egyszerűbb, ha a helyszínen bérel biciklit, az egész családnak. Egy túrakerékpár a balatonfenyvesi Bike Balatonnál 3500 forintba kerül egy napra, 36 órára 5000, 3 napra 10 ezer forint. Gyerekbringákat egy napra már 1500 forintért bérelhet, ugyanennyiért gyerekszállító utánfutót is adnak. Ha rövidebb távra indul, eleve sok megállót tervez, és nem ragaszkodik ahhoz, hogy profi túrakerékpáron hasítson, olcsóbban is megúszhatja a bérlést. Egy mountain bike egy napra 2000-2400 forintért lehet az öné a tó körüli kölcsönzőkben, és van, ahol ki is szállítják a bringát oda, ahonnan indulni szeretne.

Az élményhez hajó viszi!
Kiránduljon velünk kerékpárral is a Balatonon! Kompjainkkal 10 perc alatt érhet át a túlpartra! A kerékpározás után jólesik egy kellemes sétahajózás vagy borkóstoló hajóink fedélzetén, a kicsiket a Minimax hajó és a Varázshajó várja. Esti kikapcsolódás egy stand-up comedy a fedélzeten vagy egy buli a hajón. Kiránduljon menetrendi hajóinkkal!

Nem volt ideje felkészülni a fizikai kihívásokra, és legszívesebben 5 km-ént megállna pihenni? Egyáltalán nem ciki elektromos kerékpárral tekerni - így a társaság különböző kondícióban levő tagjai is együtt tudnak tekerni. Igaz, ez többe is kerül: a balatonfenyvesi bringaközpontban 7000 ft/nap áron kölcsönözhet bringát.

Szénhidrátpótlás a Nagyi Kertjében
Galéria: Bringás pihenőhelyek a Balatonnál
Fotó: Nagyi Kertje Teázó és Fogadó

Bringakali Kerékpáros Pihenő és Szerviz, Balatonakali

A hely nagy előnye a multifunkcionalitás: a szervizt, a bringás szaküzletet és a büfét egyesíti a magában. Nemcsak átnézik, hanem meg is javítják a kerékpárt, lehet felszereléseket, ruhákat vásárolni, kerékpárt kölcsönözni és persze enni és inni is. Melegszendvicsek, zsíros kenyér és virsli alkotják a kínálat gerincét, de ez is tökéletesen megfelel, ha erőt kell gyűjteni a tekeréshez. A teraszról lehet gyönyörködni a Balatonban, ha pedig elég jó az idő és belefér egy csobbanás, a strand is nagyon közel van.

Nagyi kertje Teázó és Fogadó, Aszófő

Hogy miért szerepel egy korábban teázóként ismertté vált hely az összeállításunkban? Mert nagyon sok bicikli elfér itt, lehet bérelni is, a Tihanyi-félszigetre nyíló panoráma pedig benne van a legjobb 5-ben, ha a pihenőhelyeket nézzük. A hely korábban "Teázó az erdő mélyén" névvel működött a közeli Sajkodon, majd Aszófőre költözött. Bár nagyon romantikus volt az előző hely a kis ösvényekkel és a lépcsőkkel, ha a bringás szempontokat nézzük, nagyon jó, hogy a hely sík terepre és a bicikliút közelébe került. Több a férőhely, szálláshelyeket is kínálnak, és az isteni teák és sütik mellett meleg ételeket is kínálnak. És ez az, amit igazán értékel az ember, ha letekert már 30 vagy 50 km-t. A hely külön bringás csomagot is kínál egyébként, szállással, félpanziós ellátással, belépővel a Tihanyi kalandparkba, a Hegyestűre és a zánkai Gyógynövényvölgybe.

Kerékbár, Köveskál

Aki a dombokkal is hajlandó megküzdeni az életérzésért, mindenképp kanyarodjon le Zánkánál a Káli-medencét átszelő útra. Ha a másik irányból kerüli a Balatont, Badacsonytomajnál vagy Ábrahámhegynél is le lehet térni - akármelyik utat is választja, nem hiszi el majd, hogy mennyire szép tájakon át vezet az út. Akárhonnan is jön, Köveskálon már biztosan jót fog tenni egy kis frissítő és egy kis pihenés.

A Kerékbárban a panoráma is lenyűgöző
Galéria: Bringás pihenőhelyek a Balatonnál
Fotó: Kerékbár/facebook

A KerékBár a kerékpáros pihenőhelyek netovábbja, ez a a hely, amiből nincs több (hiába akarták már többen is megvásárolni a liszenszet Zsuzsától, a hely háziasszonyától.) Finom falatok, szerszámok az önkiszolgáló szervizhez, egy régi pajtából kialakított hűsölő várja itt, és olyan panoráma, ami miatt lehet, hogy nem is akar majd tovább menni. A KerékBár ugyanis Köveskál legszélső, Kővágóörs felé elterülő telkén található, kerítés pedig nincs.

Káli Kapocs, Mindszentkálla

Aki még jobban belemerülne a Káli-medence csodáiba, tekerjen el a Kőtengerhez - Köveskáltól már igazán nem olyan nagy távolság. És ha már eddig eljön, jól fog esni egy kis pihenés Mindszentkálla "romkocsmájában", ahol idén nyártól meleg egytálételeket is készítenek. Csilis-mézes sült oldalas, vega tócsni fetakrémmel, túrógombóc - csak ízelítő a kínálatból. A hétvégi estéken koncertek vannak, a kerthelyiségben pedig tökéletesen kipihenheti az út fáradalmait, mielőtt továbbteker.

A Piknikbár az egykori cirkuszos kocsival
Galéria: Bringás pihenőhelyek a Balatonnál
Fotó: Istvándy Birtok

Piknikbár, Káptalantóti és Badacsonytomaj között

A Balaton egyik legújabb és leghangulatosabb vendéglátóhelye Badacsonytomaj és Káptalantóti között található - ez utóbbihoz közelebb -, az Istvándy Birtok részeként. Egy felújított cirkuszos kocsi, ahol a pincészet borait kínálják többféle focacciás szendvics társaságában. És ahogy a nevében is benne van, pikniktakaróval az igazi az élmény (ezt is biztosítják), lehet gyönyörködni a mesés kilátásban és a közelben legelésző szürke marhákban. Függőágy, szalmabála, mini focipálya és játszótér is van - jó kis alternatív program, ha besokall a tóti piac nyüzsgésétől.

Aranytölcsér Fagylaltkert, Siófok

Hely a bringáknak, elképesztő fagyiválaszték, mindez a strand közelében - a Siófokon (Balatonszéplakon) található cukrászda nem véletlenül van tele szénhidrátra kiéhezett biciklisekkel. Vannak kifejezetten virágokból készült fagylaltok és diétás fagylaltok is. Itt biztosan mindenki hajlandó lesz pihenni egy kicsit, mielőtt továbbgurulnak Zamárdi vagy Siófok felé.

Tippek a bringakörhöz
Villámgyorsan, akár egy nap alatt szeretné körbetekerni a Balatont? Itt talál tippeket, hogy hogyan lehetséges ez, ha pedig a lassabb, gasztrós élményeket sem megvető típus, itt elolvashatja, mi mindent láttunk Badacsonyban és a Káli-medencében!
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek