Alig van szabija idén? A Fertő tónál négy nap alatt teljesen kikapcsolhat

Hangulatos települések, különleges madárvilág és pezsgő vízi élet várja itt az embert, amelyekért még csak utazni sem kell sokat. Hogy hol? A Fertő tónál, ahol pár nap alatt úgy kipihenhetjük magunkat, mintha minimum egy hétre mentünk volna nyaralni. Mutatjuk, hogyan csinálhatják utánunk.

Az első nyárias hétvégét két további nappal megtoldva, tökéletes mininyaralást hoztunk össze a Fertő tó partján. Jól döntöttünk: az osztrák-magyar határon fekvő tónál már négy nap alatt is fantasztikusan fel lehet töltődni. Így, ha valakinek idén csak pár napja van pihenni, mi biztosan a Fertő-tavat ajánljuk neki. (Persze a hosszabb nyaralást tervezőket sem beszéljük le a környékről, sőt!)

Remek bringautak és strandok - tökéletes kombináció Galéria: Nyaralás a Fertő-tónálFotó: Peter Burgstaller / Burgenland Tourismus Peter Burgstaller

Hogy miért érdemes ide eljönni? Nagyon közel van, rengeteg a programlehetőség, a szálláshelyek minőségiek, a gasztronómia egyszerűen szuper. Bónusz: az osztrák oldalon nyaralva sem lesznek senkinek nyelvi problémái, tekintve, hogy a pincérektől a szakácsokon át a hajóskapitányokig gyakorlatilag mindenki magyar.

Első nap: nyári ludaktól a szaunáig

Budapestről kicsit több mint két óra alatt érhetjük el Frauenkirchent (magyar nevén Boldogasszonyt), ahol a St. Martins Therme luxushotel és termálfürdő található. Két okból még akkor is érdemes ide eljönni, ha a hotel árait túl borsosnak találjuk.

Egyrészt, a szálloda rendszeresen szervez különféle szafari programokat a Neusiedler See – Seewinkel Nemzeti Parkba, ahol a látogatókat profi vadőrök kalauzolják, és van magyar nyelvű vezetés is. A kirándulás során megismerhetjük a szikes táj élővilágát a növényektől kezdve a rovarokon, kétéltűeken és madarakon át egészen az emlősökig. De a legjobb az egészben, hogy nemcsak mesélnek róluk a vadőrök, hanem az út során valóban találkozunk csomó ürgével, leveli békával, nyári lúddal, őzekkel, pacsirtákkal, barna réti héjával és társaikkal.

Szafari Galéria: Nyaralás a Fertő-tónálFotó: Kurt-Michael Westermann / St. Martins Therme & Lodge

A nézelődéshez mindenki kap saját távcsövet is a nyakába, míg a legérdekesebb - és legtávolabb található - állatok megfigyeléséhez a vadőrök teleszkópot állítanak be a megfelelő irányba. Két órás családi szafarira fejenként 20 euróért fizethetünk be, egy tavaszi, piknikkel egybekötött szafarira 33 euró per fő a tarifa, a nyári kenu-szafari pedig 27 euró fejenként.

A másik ok pedig, amiért érdemes ide eljönni, hogy a St. Martins Therme fürdőrészlegét nemcsak a szállóvendégek élvezhetik, ugyanis van nyilvános rész is. Itt különböző belépő-konstrukciók közül választhatjuk ki a számunkra legjobbat. Nem olcsó, de ha egész nap szeretnénk a fürdőben tartózkodni, és minden szolgáltatását kipróbálni, érdemes az egynapos nyaralás (One day holiday) csomagot választani. Ez fejenként 74 euróba kerül, az árban tízórai, ebéd, uzsonna, üdítők, magazinok, fürdőköntös, törölköző, hazavihető fürdőtáska és papucs, korlátlan fürdőzés és szaunázás van benne.

St Martins Therme fürdőrészleg Galéria: Nyaralás a Fertő-tónálFotó: Kurt-Michael Westermann / St. Martins Therme & Lodge

Második nap: kerékpártól a gólyatöcsig

A pancsolás után jöhet egy kis sport! A tókerülő kerékpárutat szinte mindenki ismeri, azt viszont már kevesebben tudják, hogy az osztrák oldalon nagyon sok más mellék-kerékpárút is van.

Például a nemzeti park szikes tavainál vezető utak, ahol testközelből ismerkedhetünk meg a gazdag madárvilággal. Olyan kevésbé ismert madarakat láthatunk, mint a gólyatöcs, a gulipán vagy a bíbic. Ide is érdemes távcsövet vinni magunkkal, de sok helyen konkrétan az ember mellett sétálgatnak a pelyhes bíbic-fiókák vagy éppen komplett nyári lúd családok.

Ő egy gólyatöcs Galéria: Nyaralás a Fertő-tónálFotó: Rupert Kogler / Burgenland Tourismus Peter Burgstaller

Mi Frauenkirchenből a Zicksee és a Lange Lacke érintésével Illmitzig, majd innen Podersdorfig tekertünk – ez egy kb. 25-30 kilométeres szakasz, szintkülönbség nélkül, bárki könnyedén teljesíteni tudja. Túra közben érdemes megállni a madárleseknél és kilátóknál, a mangalicáknál, a vízi bivalyoknál, na meg valamelyik szimpatikus, árnyas kis Heurigerben, és a nemzeti park információs központjában, Illmitzen.

Harmadik nap: méhektől a kenuig

Mi Podersdorfból autóval mentünk tovább Joisba (Nyulas), de a tókerülő kerékpárútnak köszönhetően két keréken is könnyű eljutni ide. A kellemes út kisvárosokon és szőlőskerteken át visz. Joisban feltétlenül térjenek be Simon Tötschinger méhészetébe, aztán nevezzenek be egy kétórás élményvezetésre és mézkóstolásra. A látogatás előtt nem is gondoltuk volna, mennyi érdekességet rejt a méhek világa. A programhoz német nyelvtudás szükséges, fejenként 13 euróba kerül, és itt lehet rá regisztrálni.

Élményvezetés a méhészetben Galéria: Nyaralás a Fertő-tónálFotó: mimi / Travelo

Míg a magyar oldalon Fertőrákos kivételével a víznek még a közelébe sem jut az ember, a Fertő-tó osztrák oldalán óriási a vízi élet. Vitorlások, szörfösök, kite szörfösök, stand up paddlingezők, csónakázók, vízibiciklizők, kajakozók és kenusok szelik a habokat. A podersdorfi vagy a ruszti strandon iszonyú erős a késztetés, hogy azonnal kipróbálja az ember valamelyiket.

Mi végül utóbbi helyen egy tízfős kenuból szemléltük meg a nádas élővilágát, és az itt található, vízre épült víkendházak tulajdonosainak napozási és italozási szokásait. Mivel még sosem kenuztunk, kicsit tartottunk a dologtól, de bárminemű előképzettség nélkül is óriási élmény volt. (Pláne, hogy mi a vezetett túrát választottuk. Így volt velünk a kenu végében egy profi is, aki kormányzott, nekünk meg "csak" evezni kellett.)

Ruszt Galéria: Nyaralás a Fertő-tónálFotó: mimi / Travelo

Estére érdemes besétálni a bűbájos, 2001 óta UNESCO világörökség részét képező ruszti óvárosba, aminek különlegessége, hogy szinte minden házának kéményén egy-egy gólyapár fészkel. Tokaj testvérvárosában túlzás nélkül minden második kapualjban hangulatos, szőlővel befuttatott vendéglátóhely várja a házias osztrák ízekre vágyókat és remek borokra szomjazókat – ezekről bővebben a következő cikkünkben írunk majd.

Negyedik nap: SUP-tól a skanzenig

Annak sem kell lemondani a vízi élményekről, aki inkább egy napozóteraszon, fröccsel a kezében képzeli el az ideális hajózást. Több menetrend szerinti hajójárat közül lehet választani a tavon, amely például Mörbisch és Illmitz, vagy Ruszt és Podersdorf között is közlekedik. A hajók tetején napozóterasz van, és mindegyiken lehet kerékpárt szállítani. Mi a Rust-Podersdorf járattal mentünk vissza a túlpartra, az út ötven percet vett igénybe.

Bérelhető elektromos csónakoktól a SUP-on át a menetrend szerinti hajójáraton át mindenféle eszközzel vízre szállhatunk Galéria: Nyaralás a Fertő-tónálFotó: Peter Burgstaller / Burgenland Tourismus Peter Burgstaller

Sokan úgy tartják, hogy a jellegzetes, csíkos világítótornyú podersdorfi strand a legjobb a tónál. Itt szörfözni, kite szörfözni és stand up paddlingezni (SUP) is meg lehet tanulni. Mi utóbbit próbáltuk ki, ami nem más, mint egy széles testű szörfdeszkán állva - vagy a mi esetünkben térdelve - evezés. A SUP nyugodt vízen egy nagyon békés sport, erős szélben inkább jobban hasonlít erőnléti edzésre. Utóbbi esetben is nagy élmény, de azért legközelebb inkább szélcsendben próbálnánk ki.

A délutánt érdemes a közeli Mönchhof (Barátudvar) zseniális skanzenjében tölteni, amit mi már egy korábbi alkalommal fedeztünk fel. Egy egész kis minivilágot rendeztek itt be akkurátusan összegyűjtve és élethűen visszaadva a különböző szakmák műhelyeit. A magyar szemnek talán a legérdekesebb egy határátkelő-bódé mása, előtte egy NDK-s trabival, melyen ott díszeleg az 1989-felirat.

Szállástippek
Luxus: St Martins Therme, Frauenkirchen. Ötcsillagos hotel a nemzeti park szélén saját fürdőtóval, termálvízzel töltött kinti és benti medencékkel, szaunavilággal, gyerekeknek csúszdás élménymedencével. A svédasztalos reggeli és az ötfogásos vacsora egyaránt remek, a borok is nagyon rendben vannak. (Kedvencünk a Big John cuvée volt.) A szobák tágasak és kényelmesek, a legjobb bennük az üvegfalú fürdőszoba.
Kényelmes hotel wellness-részleggel: Seehotel Rust, Ruszt. Négycsillagos hotel saját stranddal, beltéri wellness részleggel, kényelmes szobákkal. A ruszti óváros csak pár lépésnyire van innen. A szálloda tetején gólyapár fészkel. A reggeli egészen kiváló, lazaccal, palacsintával és minden más földi jóval.
Egyszerű családi panzió: Pasler-Bäck Hotel, Jois. Nagyméretű családi panzió vendégszerető tulajdonosokkal, becsületkasszás borozóval, tiszta, nagyon egyszerű szobákkal. A reggelire itt sem lehet panasz, friss gyümölcsök, házi sütemények, frissen sült tojásételek.

A következő részben azt mutatjuk meg, hova érdemes betérni pár finom falatra. Tóparti pikniktől a családi borospincén át a csúcsgasztronómiáig minden műfajban ajánlunk jó helyet.

Újságírónk az Osztrák Idegenforgalmi Hivatal meghívására látogatott el a környékre.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek