A fából készült hegyi fürdő és a lapos csónakok hazája

Kalandok az oldtimer traktoros pikniktől kezdve egy különleges hegyi strandon át, a szőlőskerteket átszelő kerékpártúráig. Hat nyári élmény a magyarok kedvenc osztrák tartományában, Stájerországban.

Sok magyar turistához hasonlóan mi is szívesen látogatjuk Ausztria hazánkhoz közel eső régióit, így Stájerországot is. Legyen szó síelésről – vagy éppen annak hiányáról –, kerékpározásról, termálfürdőzésről és gasztrotúráról, mindig feltöltődve, jó emlékekkel térünk haza. A legjobb benne, hogy három-négy óra alatt elérhetünk ide, így egy hétvégére is simán megéri kiruccanni Stájerországba. Mivel a téli kínálatot jobban ismerjük, mint a nyárit, örömmel vettünk részt a tavaszi és nyári programokat bemutató sajtóeseményen, ahol osztrák szakértők meséltek az idei újdonságokról. Az óriási kínálatból kiválasztottuk hat kedvenc élményünket.

1. Kirándulás gleccsertől borospincéig

A 2016-os kirándulószezonra egy teljesen új túraútvonalat jelöltek ki, mely egész Európában egyedülálló módon 950 kilométer hosszan vezet át az országrészen. Hatvan szakaszból áll, a természeti szépségek mellett kulturális látnivalók és gasztronómiai élmények várják itt a túrázókat.

Kirándulni jó, ha van, aki viszi helyettünk a csomagot, még jobb
Galéria: Stájer nyári élmények
Fotó: Tom Lamm / Steiermark Tourismus

A kiindulópont a Dachstein gleccser (itt van egy egészen szédítő kilátó is), a cél pedig a stájer termál- és borvidék: vagy Bad Radkersburg, vagy Leibnitz városa. Az útvonalat úgy alakították ki, hogy csaknem minden ponton lehetőség legyen elkezdeni vagy befejezni a túrázást. Térképet és leírást itt találnak hozzá, de aki nem akar egyedül nekivágni az ismeretlennek, azt előre összeállított csomagajánlatokkal várják, és még a poggyász szállításáról is gondoskodnak.

2. Két keréken a szőlőben

2015 őszén teszteltük a 403 kilométeres Stájer Borvidék Kerékpártúra néhány szakaszát - azóta, ha bármelyik ismerősünk barátságos, bármilyen edzettségi szinttel teljesíthető, szép tájakon át vezető kerékpártúrára szeretne menni, csak ezt ajánljuk, annyira jól éreztük magunkat. A jól kitáblázott kerékpárút összesen nyolc szakaszon át kanyarog, almáskertek, szőlő, kukoricaföldek, tökföldek, ártéri erdők, kisvárosok és várak között. Fáradt tagjainkat a termálfürdőkben pihentethetjük.

Mura-menti kerékpárút
Galéria: Stájer nyári élmények
Fotó: Steiermark Tourismus

Hasznos tipp a kevésbé gyakorlott kerékpárosoknak: az útvonal csillagtúrává is alakítható, ugyanis több mint harminc pályaudvart érint, így gyorsan és kényelmesen visszatérhetünk a kiindulópontunkra. Emellett több helyen elektromos kerékpárt is lehet bérelni, így még könnyebb a tekerés.

Tipp: új túra app segít a tájékozódásban
Az új Steiermark Touren alkalmazás, mely Androidon és iOS-en is elérhető, 2400 túraútvonalat tartalmaz. Az egyes szakaszok hosszúságának, időtartamának és szintkülönbségének részletes leírása mellett a közeli kirándulóhelyeket és útba eső vendéglátóegységeket is jelöli az alkalmazás. A térképeket nagy felbontásban, teljes képernyős módban is megtekinthetjük, így nincs szükség papír alapú térképre. Az alkalmazás csak azokat a túrákat jeleníti meg, amelyek megfelelnek bizonyos minőségi követelménynek. Ha otthon letöltjük a szükséges adatokat, offline módban is működik.

3. Strand 1820 méter magasan

Riesneralmon az egész alpesi térségben egyedülálló építkezésbe kezdtek. 1820 méteres magasságban, közvetlenül a felvonó hegyállomása mellett különleges „régimódi hegyi fürdő" készül, amely a 2016-os nyári szezonban nyitja majd meg kapuit. A fürdő vízfelülete nyolcszor hat méteres lesz, a leggyakrabban használt építőelem pedig a fa. A hegycsúcson hűvösebb napokon is lehet majd fürdeni, mivel a vizet melegíteni fogják, a széltől pedig üvegfalak óvnak majd. Az üvegfalaknak köszönhetően a fürdőzők lélegzetelállító körpanorámában gyönyörködhetnek majd. A fürdőt a Riesneralm felvonókkal lehet megközelíteni.

4. Piknikezés csónaktól a hegycsúcsig

Az idei tavaszi-nyári szezonban a tartományba érkező turisták kedvenc tevékenysége a piknikezés lesz. Ebben bíznak legalábbis a helyi szakemberek, akik rengetegféle vicces piknikcsomagot pakoltak össze. Stájerország legnagyobb természetes taván, a Grundlseen például egy lapos, különleges kialakítású evezős csónakban piknikezhetünk, az élmény 120 euróba kerül két főnek. A Gröbminger Land régióban egy napos oldtimer traktorozással egybekötött piknikezést álmodtak meg, mely technikai eligazítással, teli tankkal, útvonaltervvel és finomságokkal teli piknikkosárral két főnek 95 euróba fáj.

Piknik a tavon
Galéria: Stájer nyári élmények
Fotó: Tom Lamm / Steiermark Tourismus

A Turracher Höhén fejenként 15 euróért alpesi komornyikkal együtt túrázhatunk napfelkeltekor, melynek fénypontja természetesen a falatozás a hegycsúcson. A Steirische Eisenwurzen Natúrparkban egy parkőr, és egy piknikkosárral felmálházott szamár társaságában vághatunk neki a kényelmes tempójú túrának. A regionális finomságokat kínáló, kétórás pikniktúra 50 euróba kerül. Aki fogékony az ilyesmire, szívpiknikre is benevezhet, amihez szív alakú pléd és pezsgő is dukál 60 euróért cserébe.

És még mindig van tovább: van Vespa-piknik, lovaskocsis piknik és jazzpiknik is. Utóbbit közvetlenül a Bad Radkersburg Parkfürdő termálforrása mellett, az öthektáros parkerdő szívében rendezik meg a térség borászainak és zenészeinek részvételével az áprilisi hétvégéken.

5. Színház a szabad ég alatt

Idén első alkalommal, májustól szeptemberig a stájer alpesi gazdaságok, szőlőskertek, parkok és idilli belső udvarok kulturális helyszínekké változnak. Felolvasások lesznek kertekben, zenei előadások a szabad ég alatt, kreatív workshopok natúrparkokban vagy cirkusz és színház az utcán. Május 5-től 8-ig, a Riegersburg vár körül Kulináris-kulturális tavaszt tartanak. Hartbergben május 17-től július 10-ig tart a Hartbergi Irodalmi Nyár, ilyenkor a település válogatott borozóiban, belső udvarain és kerthelyiségeiben irodalmat, zenét és regionális specialitásokat kínálnak a vendégeknek. A június 24-től július 27-ig tartó styriarte fesztiválnak, melyen klasszikus és régizenei művek hallhatók, többek között a Stübingi Szabadtéri Múzeum ad otthont.

La Strada fesztivál
Galéria: Stájer nyári élmények
Fotó: Steiermark Tourismus

A La Strada (utcai művész, bábszínház és cirkuszi fesztivál 2016. július 29-től augusztus 6-ig) helyszínein, azaz Grazban, Leibnitzban, Stainzban és Weizban sem fognak unatkozni a turisták. A Pöllauer Tal Natúrparkban tartott Styrian Summer Art alkalmával pedig a résztvevők maguk is próbára tehetik művészi hajlamaikat: szobrot faraghatnak láncfűrésszel, kipróbálhatják a szitanyomást, forgatókönyvet írhatnak, meséket illusztrálhatnak, vagy saját rövidfilmet forgathatnak. Bővebb infó a fesztiválokról és pontos program itt.

6. Virágfesztiválok

A Puchban tartott Almavirág Fesztivál (2016. április 24., vasárnap) idén ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját. A vendégeket az almagazdák standjainál finomabbnál finomabb almás ételek és italok várják, amelyeket a virágzó almafák alá terített piknikplédeken fogyaszthatnak el.

Almavirágzás
Galéria: Stájer nyári élmények
Fotó: Erich Hagspiel / Steiermark Tourismus

Május 26-tól 29-ig pedig Ausztria legnagyobb virágfesztiválját tartják: a Nárciszfesztiválon az egyenként akár háromszázezer virágból készülő méteres nárciszfigurákat háromezer segítő készíti el.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek