Kilenc romantikus búvóhely, amiről nem gondolná, hogy Magyarországon van

Saját házikó egy virágoskert közepén egy apró faluban, provence-i stílusú intim lak a szőlő tövében, erdőszéli vityilló a brit vidék hangulatában. Magyarország tele van bájos szálláshelyekkel, ahol elbújhatunk a világ elől. Íme pár szép példa rájuk.

Elbűvölő házikó levendulamező közepén, meghitt erdei búvóhely pasztellszín zsalugáterekkel, tornácos üdülő az öreg körtefa tövében... Ha ilyen romantikus szálláshelyekről álmodozunk, hajlamosak vagyunk klasszikus, távoli képeslaptájakra – mint mondjuk Provence vagy Toszkána –, képzelni ezeket az idilli helyeket. Pedig itthon is találni rengeteg jó ízléssel berendezett, barátságos, nagyon romantikus, és Instagram-kompatibilis házikót. Csak még kevésbé ismerjük őket.

Catherine's Cottages: Fejér megye, nem Provence
Galéria: Cuki házikók Magyarországon
Fotó: Catherinesvineyardcottages

 "Én ezt az egészet azért csinálom, hogy örömöt okozzak" – mondja Kádár Tímea, a különleges szálláshelyekre, és egyéni utazásszervezésre szakosodott Szállás másképp tulajdonosa, aki legutóbb karácsonyi házikókat ajánlott nekünk. Ha meglátják tippjeit hazánk legmagasabb romantikafaktorú, kevésbé ismert búvóhelyeiről, garantáltan az önök szája is mosolyra húzódik majd. Tímea szállástippjei mellé azt is összegyűjtöttük, mi mindent csinálhatnak egy romantikus hosszú hétvégén, nyaraláson, vagy nászúton, ha úgy döntenek, egy időre elhagyják a franciaágyat.

Megyer

A búvóhely: Megyer az ország egyik legkisebb falva, virágos kertekkel és végtelen nyugalommal. Tökéletes hely, hogy elbújjunk a világ zaja elől. Az erdővel, borókásokkal körülölelt nyugodt falut gyakorlatilag kompletten ki lehet bérelni, ha annyira romantikus hangulatba kerülnénk, hogy ide szervezzük az esküvőnket. Persze a házikók egyesével is kivehetők, nekünk a rusztikus, angol vidéki stílusban berendezett Berkenye, és a virágoskert közepén álló Magnólia ház tetszik a legjobban.

Berkenye ház, Megyer
Galéria: Cuki házikók Magyarországon
Fotó: megyer.hu

 Mit lehet itt csinálni? Ha kipihentük magunkat a bérelt házikó udvarán, fedezzük fel a közeli látnivalókat! Kám és a híres Jeli arborétum csupán harminc kilométerre fekszik innen. A kert sztárjai a változatos színekben, tömegesen virító rhododendronok. Az arborétum májusban és júniusban a legszebb. Sümeg pedig csak 12 kilométerre van Megyertől, itt természetesen a vár a kihagyhatatlan program.

Csákberény

A búvóhely: "Charles Dickens leszármazottja évek óta él Csákberényben, és egykori borházikókat varázsolt kifogástalan lakberendezői érzékkel provence-i stílusú intim hangulatú lakokká. A Chaterine's Vineyard Cottages házaiban kandalló, előttük a kíváncsi szemek elől rejtett terasz. Még reggelit is lehet kérni, melyet helyi alapanyagokból kis kosárkában szervíroznak" – meséli Tímea.

Catherine's Cottages
Galéria: Cuki házikók Magyarországon
Fotó: Catherinesvineyardcottages

Mit lehet itt csinálni? Ha van szívük otthagyni az idilli házikójukat és privát teraszukat, érdemes a környéken kirándulni egy nagyot. Például a Vértes-hegység egyik szikláján magasodó Csókakő várához. Fejér megye egyetlen középkori vára azon kevesek egyike, amelynek pusztulásáért nem a törökök a felelősek (bár ők is bő 140 évig élvezhették a várból a kilátást), de még csak nem is a Habsburgok – egyszerűen az évszázadok hagytak nyomot rajta. A várat a helyiek összefogásának és a Csókakői Várbarátok Társasága civil egyesületnek köszönhetően 20 éve folyamatosan restaurálják. Ma a felújított kápolnában bárki kedvére házasodhat, és a három éve átadott méretes kaputorony előtt is fotózkodhat. Sőt, teheti mindezt akár a teljes násznépével együtt végig a várfal előtt, ami az évek során mára, apránként szépen összeért. Ha pedig egy kis főúri pompára vágynak, a fehérvárcsurgói kastély kertjében tegyenek sétát.

Noszvaj

A búvóhely: "Gór-Nagy Miklós vízilabdázó és felesége, Klári egy, a brit vidéken tett körutazás után döntötték el, hogy itthon is szeretnék megvalósítani azt a stílust, amit ott láttak. A Noszvaj 981 a település legutolsó háza, az erdő szélén, ide varázsoltak egy romantikus erdei vityillót vintage stílusban. Az ide érkező pár megkapja a kulcsot, és magukra zárhatják az ajtót" – mondja Tímea.

Noszvaj981
Galéria: Cuki házikók Magyarországon
Fotó: Noszvaj981.hu

Mit lehet itt csinálni? Ha felfedeznék a környéket, Egerben várost nézni, Egerszalókon és Demjénben termálfürdőzni lehet. Ezekről a programokról és Eger legjobb étterméről itt olvashatnak tovább.

Alsópetény

A búvóhely: A Cserhátban, Alsópetényben több felújított kis vidéki házikóból válogathatunk. Van köztük körte, vagy éppen levendula tematikában berendezett is.

Levendula ház, Alsópetény
Galéria: Cuki házikók Magyarországon
Fotó: Szállás másképp

Mit lehet itt csinálni? Alsópetényben található a Prónay kastély gyönyörű parkkal. A nyolc kilométerre fekvő Bánkon pedig a fesztiváljáról híres, barátságos tavat érdemes meglátogatni.

Ganna

A búvóhely:Parasztházikó a Bakonyban. "Ferenc asztalosmester, a Bodzás ház csodálatos bútorait ő készítette, a csipkék, gobelinek pedig Zsuzsának, a háziasszony anyukájának keze munkáját dicsérik. A házban kézzel készített kandalló van, és Zsuzsa istenien főz" – meséli erről a helyről Tímea.

Parasztházikó a Bakonyban
Galéria: Cuki házikók Magyarországon
Fotó: Mokica / Szállás másképp

Mit lehet itt csinálni? A Bakonyban természetesen adja magát, hogy a legjobb program egy nagyot kirándulni. Ha inkább várost néznének, Pápa csupán 13 kilométerre fekszik Gannától. Itt az elmúlt években szépen megújult Esterházy-kastélyt látogassák meg feltétlenül.

Galambszer, Őriszentpéter

A búvóhely:Tornácos nyaraló az Őrségben. Ez a hatalmas kertben lévő ház mindig csak egy családé, vagy páré, a kertben kis tó található, és itt is van kandalló.

Tornácos nyaraló az Őrségben
Galéria: Cuki házikók Magyarországon
Fotó: Szállás másképp

Mit lehet itt csinálni? A mesekönyvi illusztrációnak is beillő Őrség szelíd dombokkal, sűrű erdőkkel borított, több évszázados, erődszerű templomokkal és jellegzetes, fából készült haranglábakkal tűzdelt tájait gyalogtúrán és két keréken is felfedezhetjük. Emellett érdemes tökmagolajat kóstolni, a szalafői Pityerszert meglátogatni. Mivel az Őrség a magyar-szlovén-osztrák hármashatáron fekszik, a határon túl is kalandozhatunk. Szlovéniában a gradi vár, Ausztriában a németújvári vár, a Zotter csokigyár vagy a Hundertwasser jegyezte bad blumaui termálfürdő is érdekes.

Lehner puszta, Somogy megye

A búvóhely: Hagyományőrző magtár-vendégház egy mesés majorban. "A tulajdonos, a történelmi Hunyady család leszármazottja, Hunyady László röviddel a rendszerváltás után tért haza az USA-ból, ahol a borkereskedelemben dolgozott. Korábbi birtokaik egy részét visszakapták, és igazi lokálpatriótaként, őseik egykori kastélyától nem messze, Somogyban telepedtek le, egy, a 20. század elején épült majorban, Lehner-pusztán. A vendégeket gróf Hunyady Almásy Katalin fogadja lenyűgöző kedvességével" – meséli Tímea.

Hagyományőrző magtár-vendégház, Somogy megye
Galéria: Cuki házikók Magyarországon
Fotó: Szállás másképp

Mit lehet itt csinálni? A vendégházat egy tízhektáros birtok veszi körül, ahol a százéves fák árnyékában andaloghatunk. De nincs messze a Balaton sem. Bort kóstolni a dél-balatoni borosgazdáknál érdemes.

Mátranovák

A búvóhely: "A tulajdonosok, Klára és Ádám alakították ki ezt a különleges hangulatú helyet egy csodálatos völgyben Mátranovákon. Nemcsak a környezetünk, hanem önmagunk megismerését is fontosnak tartják, ezért a szobákhoz spirituális programot vehetünk, amit kedvesünkkel együtt elvégezve, lelkileg is megerősödve távozhatunk" – mondja Tímea. Hangulatunktól függően tél, tavasz, nyár és ősz elnevezésű szobák közül választhatunk.

Mátranovák
Galéria: Cuki házikók Magyarországon
Fotó: Szállás másképp

Mit lehet itt csinálni? A majorban élő gazdaság működik, ahol rackákkal és a kihalástól megmenekített nyuszkanyakú palóc tyúkokkal ismerkedhetünk. És persze itt is érdemes kirándulni-piknikezni a szelíd tájban. Ha pedig kicsit messzebb mennének, a nemrég UNESCO-elismerést kapott Novohrad-Nógrád geoparkot ajánljuk, ahol ilyen csodás fotókat tudnak készíteni.

Tihany

A búvóhely:Tájház jellegű házikók több mint 100 éves házakból, kényelmes modern felszereléssel, az eredeti hangulatot megtartva. Mindegyikben két apartman van, egy felül, egy alul, teljesen szeparáltak. Csodálatos kilátás nyílik belőlük a Balatonra.

Tihany
Galéria: Cuki házikók Magyarországon
Fotó: Mokica / Szállás másképp

Mit lehet itt csinálni? Tihany legromantikusabb programja a levendula hetek, mely idén június 20. és július 1. között esedékes. A Belső-tó partján álló Levendulaházban ilyenkor változatos programokkal készülnek, délutánoként levendulateát is kóstolhatunk. Ha bögrét viszünk magunkkal, ingyenesen. Ha szeretnénk, még arathatunk is magunknak levendulát, ehhez a zsákot a nemzeti park alkalmazottaitól kell megvásárolni, amit szedünk bele, az ingyenesen elvihető.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek