Nem csak a síelőknek áll a világ!

Unja már, hogy minden évben itthon kell maradnia, vagy legjobb esetben is a hüttében malmozik, amíg a többiek vígan síelnek? Ne csüggedjen, nem ön az egyetlen, aki nem tud síelni! És amúgy sem a síelés az egyetlen téli sportág. Összeszedtük a legjobb havas alternatívákat elérhető közelségben.

 

Stájerország leghosszabb természetes szánkópályája

 

Az egyik legjobb téli családi móka a szánkózás, nem beszélve arról, hogy azon kevés sportágak egyike, ami semmilyen előképzettséget nem igényel. Ha a családban vannak síelők is, természetes, hogy a síszezonban az ő igényeik kerülnek előtérbe, de ez korántsem jelenti azt, hogy a síelni nem tudóknak lehorgasztott fejjel a sarokba kéne húzódniuk. Kapja elő gyerekkori szánkóját, vagy ruházzon be egy pár filléres "popsitepsibe", és irány a hegyoldal!

 

Fotó: Günther Sader / flickr

Rohrmoos, a Schladming-Dachstein régió családi síterepe nem csak azért ideális úti cél, mert ez Ausztria egyik legnagyobb és legszebb síparadicsoma, hanem mert itt található Stájerország leghosszabb természetes szánkópályája is. Így ide nyugodtan utazhat az egész família, a kisgyerekek és a nagyszülők is jól fognak mulatni! Csaknem 7 kilométeres hosszával a schladmingi szánkópálya az egyik leghosszabb az egész Alpokban, és további különlegessége, hogy a kivilágított pályán még éjjel is lehet szánkózni. A pálya tetejére a Hochwurzen felvonó visz fel, és 1860 méteres magasságból hasíthatunk le a völgybe – szerintünk ez legalább olyan menő, mint a síelés!

Éjszakai szánkózás


A pálya hétfőtől szombatig este 11-ig tart nyitva, az utolsó sílift pedig este fél 10-kor indul a Hochwurzen felvonó völgyállomásáról, ahol egyébként három szánkókölcsönzőt is talál, ha nem vinne magával sajátot.


Az aktuális hóhelyzetről és az esti pályadíjakról ide kattintva tudhat meg többet.

 

Sífutás a tó körül, ahol a profik is csinálják

 

A Csorba-tó a Magas-Tátra egyik legnagyobb tava, de a sífutók paradicsomaként is ismert. A Magyarországtól mindössze négy és fél órányi autóútra fekvő tó körül 17 kilométer hosszú pálya várja a sífutás rajongóit és azokat is, akik még sohasem próbálták ezt a különleges sportot.

 

Fotó: Greenland Travel / flickr

A sífutást sokan unalmasnak gondolják és azt sem értik, mitől olyan nagy kihívás, de elég egyszer kipróbálni ahhoz, hogy az ember megemelje a kalapját mindenki előtt, aki rendszeresen csinálja. A sífutás minden létező testrészt igénybe vevő mozgásforma és tipikusan olyan sport, ami megmozgatja azokat az izmokat is, amikről korábban azt sem tudtuk, hogy léteznek. Az izomláz büszke viselése pedig, mint tudjuk, az egyik olyan dolog, amit a nem síelők irigyelni szoktak síelő útitársaiktól. És amit szintén fontos kiemelni: a sífutás technikája és a felszerelés is teljesen más, mint a síelésnél, ezért simán megtanulhatják azok is, akik még sohasem álltak lécen.

Ne hagyja ki hát a lehetőséget, látogasson el a Csorba-tóhoz, melynek síközpontja évről évre ad otthont különböző nemzetközi versenyeknek a síugrástól a sífutásig. A tó környéke a Magas-Tátra legfelkapottabb üdülőhelyeként a pihenőnapokra is sokféle programlehetőséget kínál, ezért ide is nyugodtan utazhat együtt a család, anélkül, hogy bárkinek unatkoznia kellene.

Szlovák Sífutóbajnokság a Csorba-tónál


Ha kora tavaszra hagyná a síutat, érdemes úgy szerveznie, hogy ne március közepére essen, mert akkor rendezik a Csorba-tónál a Szlovák Sífutóbajnokságot, ami miatt az egész sífutópályát lezárják majd a nagyközönség előtt - szurkolni persze lehet majd, de sífutásra nem épp a legalkalmasabb időpont.

A síközpontról itt talál részletes tájékoztatást.

 

Jetitalpat fel, avagy irány a hótalpas túra!

 

A hótalpas túra szintén az egyik legjobb választás, ha kezdőként vágna bele valamilyen téli sportba. A hótalpazáshoz ráadásul nem kell hiperdrága, profi felszerelés sem, csak egy pár - bérelhető - hótalp, síbotok és vízálló öltözet, no meg jókora adag lelkesedés, ugyanis a sport lényege tulajdonképpen abban áll, hogy jetiként caplatunk lejtőn fel és lejtőn le a combtőig érő hóban. Ha ez önmagában nem lenne elég csábító, hatalmasakat is lehet esni, amikor 37-esből hirtelen tepsiméretűre nőtt lábaink összegabalyodnak. Az eredmény pedig a garantált szórakozás, hiszen mindenki gátlástalanul nevethet egymás kárán, mert néhány lépés után úgyis kiderül, hogy senki sem ússza meg a túrát gatyafék nélkül.

 

Fotó: Tourismusregion Katschberg/Rennweg / flickr

Az alpesi térség legnagyobb természetvédelmi területét, a Karintia, Salzburg és Tirol tartományok határán fekvő Hohe Tauern Nemzeti Parkot is bebarangolhatjuk hótalpakon, ahol ideális esetben még március végén is vastag, szikrázó hótakaró vár minket.

Vezetett hótalpas túrák

Egyedül elmegy a kedvünk a bénázástól, ezért kezdőként keressünk inkább egy gyakorlott túravezetőt, aki a technika mellett a környék látnivalóit is megmutatja.


A Hohe Tauern Nemzeti Parkban szervezett hótalpas túrákról bővebben itt olvashat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek