Húsvétkor még inkább érdemes Máltára utazni, ahol egzotikus gasztronómiai kínálat is vár

Málta, a Földközi-tenger szívében fekvő szigetország nem csak gyönyörű, de lenyűgöző történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik. Ennek egyik legérdekesebb aspektusa a máltai gasztronómia, amely a különböző mediterrán és európai hatások ötvözeteként alakult ki.

Málta húsvétkor még elbűvölőbb, mint egyébkéntForrás: VisitMalta

Málta és a húsvét

Az év egyik legjelentősebb ünnepe - a húsvét - különleges helyet foglal el a máltaiak életében, hiszen ilyenkor nemcsak vallási, hanem kulináris hagyományok is előtérbe kerülnek, és egy emberként ünnepelhet ez a pici szigetország.

Ismerjük meg Málta gasztronómiáját

A máltai konyha ötvözete az olasz, arab, francia, spanyol és brit ízeknek. A helyi ételek főként friss alapanyagokra, tengeri herkentyűkre és hagyományos receptekre épülnek.

Az egyik ilyen a pastizzi, ami egy ropogós, leveles tésztából készült péksütemény, amelyet ricottával vagy zöldborsós töltelékkel készítenek.

PastizziForrás: VisitMalta

Egy másik nagyon híres étel a fenek (nyúlragú). Ez a máltai konyha egyik legismertebb étele, amely vörösborban pácolt és lassan főzött nyúlhúsból készül.

NyúlragúForrás: VisitMalta

Amit még meg kell említenünk, az az aljotta, ami egy könnyű, ízletes, fokhagymás, paradicsomos halleves.

Nem utolsósorban ott van még a ftira, ami egy kenyérhez hasonló péksütemény. Lehet tonhalas vagy olajbogyós feltéttel is fogyasztani, mennyei az ízvilága!

Ftira - tradicionális kenyér tonhallalForrás: VisitMalta

Húsvétkor még érdekesebb ételeket kóstolhatunk Máltán

Málta mélyen katolikus ország, ezért a húsvéti ünnepek kiemelt jelentőséggel bírnak. A nagyböjt és a húsvéti hét alatt számos vallási és közösségi esemény zajlik a szigeteken.

A nagyböjti időszakban sokan lemondanak bizonyos ételekről - például a húsfogyasztásról - és nagy hangsúlyt fektetnek a lelki felkészülésre. Virágvasárnap és Nagycsütörtök különleges misékkel telik, míg Nagypénteken Málta különböző városaiban látványos körmeneteket tartanak, amelyeken népi öltözetben viszik végig a húsvéti szobrokat az utcákon.

Hagyományőrző ruhában ünneplik az utcákon a húsvétot MáltánForrás: VisitMalta

Húsvétvasárnap a feltámadás örömét ünneplik, amelyet misék, családi összejövetelek és ünnepi lakomák kísérnek. A húsvéthétfő a barátokkal és családtagokkal töltött piknikek és közös ebédek, vacsorák ideje. Kijelenthetjük, hogy ezen az ünnepen a családé a főszerep.

Húsvétkor mindenki kivonul az utcára együttForrás: VisitMalta

Húsvéti ételek Máltán, amiket érdemes megkóstolni

Ahogyan cikkünk mutatja is, Máltán komolyan veszik húsvét ünnepét, ez pedig a gasztronómiára is igaz. Bemutatunk most három húsvéti ételt, ami nem mindennapi!

  •  Figolla: Az egyik legjellegzetesebb máltai húsvéti sütemény, amely mandulás töltelékkel készül, és cukormázzal vagy csokoládéval vonják be. Általában különböző formákra (például nyúl, bárány vagy szív) alakítják.
  • Qagħaq tal-Appostli: Egy különleges, édes kenyérféleség, amelyet leginkább nagyböjt idején fogyasztanak.
  • Kwareżimal: Egy mézes és mandulás sütemény, amelyet a böjti időszakban készítenek, mivel nem tartalmaz sem tojást, sem tejterméket.
FigolliForrás: VisitMalta

Miért érdemes Máltára látogatni húsvétkor?

Húsvét nemcsak a vallásos hit megnyilvánulása, hanem a közösségi összetartozás ünnepe is náluk. A máltai falvak és városok színes ünnepi díszbe öltöznek, a templomokban pedig csodálatos virágkompozíciókkal és feldíszített oltárokkal várják a betérőket. A gyerekek számára külön öröm a hagyományos húsvéti tojásvadászat, míg a felnőttek a családi lakomák és közös programok révén ünneplik a húsvétot. 

Ha tehát Te is szeretnéd megtapasztalni ezt a kulináris, társasági élményt, akkor Málta már vár!

 Forrás: VisitMalta

Cikkünk a Máltai Idegenforgalmi Hivatal (visitmalta.com) támogatásával készült.

Málta, az élő történelem napsütötte szigete a Földközi-tenger közepén. Fedezz fel több élményt és történetet! #VisitMalta

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek