Azt gondolhatnánk, hogy jó leülni egy kávé mellett egy kora reggeli repülőjáraton, de egy légiutas-kísérő arra figyelmeztetett, hogy a forró italok egyike azoknak, amelyeket kerülni kell a repülőn, és minden olyat, amihez vizet használnak fel.
Ezért ne igyál kávét, teát és vizet a repülőn a légiutas-kísérő szerint
Ha belegondolsz, láttál már olyan légiutas-kísérőt, aki egy csésze teát kortyolva hátradől a repülőn?
Nyilvánvalóan azzal vannak elfoglalva, hogy biztonságban tartsanak minket, és sokszor felszolgálják az italainkat, de valójában van egy másik oka is annak, hogy ritkán látjuk őket forró italt vagy vizet inni.
A Business Insidernek nyilatkozva az egyik légiutas-kísérő azt mondta, egyszerűen „nem fognak meleg vizet, tehát kávét vagy teát inni a repülőgépen".
Elemezték a vízminőséget a repülőgépeken
A megjegyzés azután érkezett, hogy az FDA legalább hat figyelmeztető levelet küldött ki a légitársaságoknak a 2019-et követő 20 év során a repülőgépek víz tisztaságával kapcsolatban.
2019-ben a New York-i Városi Egyetem Hunter College NYC Élelmiszerpolitikai Központja és a DietDetective.com 11 nagy és 12 regionális légitársaság ivóvízminőségét elemezte.
Eredményeikben a kutatók azt mondták: „Az ivóvíz minősége légitársaságonként eltérő, és sok légitársaság valószínűleg egészségtelen vízzel látta el az utasokat."
2021-ben Kat Kamalani volt légiutas-kísérő jelezte, hogy a problémák továbbra is fennállnak, mivel azt állította, hogy a víz tárolására használt tartályokat „soha nem tisztítják".
Azt mondta: Első számú szabály: soha ne fogyassz olyan folyadékot a repülőn, amely nincs dobozban vagy palackban [...] ezeket a víztartályokat soha nem tisztítják, és undorítóak."
Kamalani azt is elmondta, hogy a tartályokat „ritkán tisztítják, hacsak el nem törik".
A Business Insider egy 2017-es cikkében megjegyezte, hogy előfordulhat, hogy még a víz felmelegítése sem elegendő a baktériumok elpusztításához, mivel „nem melegítik fel elég magas hőfokra".
A piszkos vízzel kapcsolatos aggodalmakra válaszul az Airlines for America a következőt mondta: „A légitársaságok elsődleges célja továbbra is az utasaink és a személyzet biztonsága, beleértve a tiszta ivóvíz biztosítását. Az ügyfelek igényeinek kielégítése érdekében a légitársaságok általában palackozott vizet biztosítanak, a repülőgép fedélzeti vízrendszerein keresztül elérhető víz biztonságosságának biztosítása.
A légitársaságok szorosan együttműködnek a Környezetvédelmi Ügynökséggel annak biztosítása érdekében, hogy az önkormányzatoktól a fedélzeti rendszerekbe beérkező víz biztonságos legyen, és fenntartsák ezt a biztonságot azáltal, hogy szigorú mintavételi és kezelési követelményeket követnek."
Feltételezik, hogy a repülőgépeken lévő víz szennyeződésének valószínűsége megnő a repülőgép csöveiben történő tárolás során – írja az Unilad.
Az alábbi videó a magyar légiutas-kísérők munkájába enged bepillantást: