Veled is megtörténhet - Ezért vakult meg a nő egy tengerparti nyaraláson

A 23 éves Brooklyn McCasland azt mondta, hogy „a legrosszabb fájdalmat élte át, amit valaha érzett", miután augusztusban egy tengerparti kirándulásra indult a barátaival. Később megvakult a jobb szemére, miután kontaktlencsével úszott a tengerparti nyaraláson és paraziták fúródtak be a szaruhártyájába.

Megvakult egy nő a tengerparti nyaraláson, mert kontaktlencsében úszott - illusztrációForrás: Shutterstock/ Sven Hansche

Ezért vakult meg a nő egy tengerparti nyaraláson

A baristaként dolgozó amerikai nőnek azt mondták az orvosok, hogy csak homok ment a szemébe, de a fájdalom hetekig tartott. Brooklyn szemének külső rétege elkezdett homályosodni, és egy szakember végül rájött a problémára: paraziták fúródtak be a szaruhártya belsejébe a tengerparti nyaralás során.

A szerencsétlenül járt nyaraló azt mondta: Ha elkerülhettem volna ezt a fájdalmat azzal, hogy nem úszom a tengerben kontaktlencsében, akkor megtettem volna."A texasi nő kénytelen volt feladni a munkáját is, mivel a mélységérzékelése eltorzult, így szinte lehetetlen egy kevésbé jól megvilágított kávézóban dolgozni.

Az acanthamoeba nevű parazita vízben él, és mikroszkopikus könnycseppeken keresztül jut be az ember szemébe. Körülbelül 5000-szer kisebbek, mint egy emberi hajszál szélessége.

Félrediagnosztizálták az orvosok

Brooklyn most egy drága transzplantációra vár, amelynek kicsi az esélye, hogy helyreállítsa a látását.
Az orvosok eleinte azt gondolták, hogy az „üvegszúrás-szerű" fájdalmat fertőzés okozta, de Brooklyn látása néhány héttel később elmosódottá vált.

Az orvosok még mindig csak a sötétben tapogatóztak, ami nagyon frusztráló volt. Emlékszem, hogy imádkoztam azért, hogy kiderüljön valójában mi a bajom."Miután négy órát utazott egy speciális szakemberhez, acanthamoeba keratosist diagnosztizáltak nála – írja a MailOnline.

Brooklyn azt mondta: „Megdöbbentő volt, de egyben megkönnyebbülés is, hogy végre meglett a diagnózis. Oly sokáig rosszul diagnosztizáltak, nem tudtam mi a bajom, mi okozza, közben egyre rosszabb lett a látásom és óriási fájdalmaim voltak."
Ha időben diagnosztizálják, az orvosok szemcseppeket írhattak volna fel, amely elpusztítja a parazitákat.Az esetek körülbelül 40 százalékában az orvosoknak sebészeti beavatkozást kell végezniük, amely magában foglalja a szem külső kaparását, hogy eltávolítsák a parazitákat, és helyreállítsák a területet transzplantációval.

Brooklyn arra kéri a kontaktlencsét viselőket, hogy legyenek óvatosak a vízben történő használat során, miután az orvosok azt mondták neki, hogy „nem nagy dolog" kontaktlencsében zuhanyozni.
„Nagyon felzaklatott, hogy ez okozta a bajt, és már a lencse viselésekor félretájékoztattak, később pedig túl későn diagnosztizáltak."

Érdemes levonni Brooklyn szörnyű esetéből a tanulságot: semmiképpen ne menjünk vízbe, főleg ne természetes vizekbe kontaktlencsében, erre fokozottan figyeljünk az utazásaink során – írja a Metro.

Az alábbi videóban egy orvos elmagyarázza a parazitafertőzés bejutását és megelőzősét:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek