Óriási átverés ez az 5 a turistalátványosság, kerüld el, ha nem akarsz csalódni

Bárkinek, aki felkapott helyekre tervez utazást, tudnia kell: a valóság eltérhet a kívánatostól, számos látnivaló van, amelyet túlértékeltnek tekintenek, mert nem felelnek meg a reklám és a média által felépített magas elvárásoknak. Bemutatjuk azt az 5 turistalátványosságot, amit kerülj el, ha nem akarsz csalódni, mert igazi turistacsapdák.

A világ egyik legkülönlegesebb szabadtéri fürdője, a Kék Lagúna sokak szerint óriási átverés, egy elkerülendő turistalátványosságForrás: Shutterstock.com / Bhushan Raj Timla

Óriási átverés ez az 5 a turistalátványosság, kerüld el, ha nem akarsz csalódni

Az utazók a világhírű turistalátványosságok felkeresése után internetes fórumokon adnak hangot a csalódottságuknak. A negatív rangsor megmutatja, mely látnivalókban csalódtak leginkább az utazók. A „ Preply " nyelvtanulási platform 83 népszerű látnivalóról számolt be a Google-on szerte a világon, és megvizsgálta a „túlértékelt", „kiábrándító" és „turisztikai csapda" kifejezéseket.

London Eye, London, Egyesült Királyság

135 méter magasan a London Eye a világ legnagyobb önhordó óriáskereke. A látványosság London központjában, a Temze déli partján, a Westminster-híd közelében található, és a brit főváros egyik nevezetessége. De a vonzerejét többen kritizálják.

Míg egyesek érdemesnek tartják a látogatást a városra nyíló fantasztikus panoráma miatt, mások csalódottan távoznak. Az értékelésekben a látogatók csalódottságukat fejezik ki a hosszú várakozási idő - még a lefoglalt időpontok esetében is - valamint a magas jegyárak miatt. Ezenkívül egyesek unalmasnak találják az utazást, különösen a költségek és a zsúfolt kabinok miatt. A „ Preply" rangsorban a London Eye 1028 értékeléssel kapott helyet a „túlértékelt", „kiábrándító" és „turisztikai csapda" kulcsszavakkal.

A London Eye is egy túlértékelt turistacsapda sokak szerintForrás: iris Vallejo/Pixabay

Times Square, New York, USA

A kiábrándító látványosságok listájának élén a New York-i Times Square áll. 1761 Google-értékelés írja le a világító óriásplakátokkal szegélyezett teret „túlértékeltnek", „kiábrándítónak" vagy „turisztikai csapdának".

Ráadásul a naponta körülbelül 330 000 ember által látogatott látnivalót gyakran túlzsúfoltnak, koszosnak vagy akár unalmasnak is nevezik.

A Times Square is túlértékelt úti célForrás: Solére/Facebook

Checkpoint Charlie, Berlin, Németország

A Checkpoint Charlie egy híres határátkelő volt a Kelet- és Nyugat-Berlin közötti falban a hidegháború idején. Bár a mögöttes történetet többnyire nagyon lenyűgözőnek írják le, a panasz tevő 1425 látogatót maga a látványosság nem nyűgözi le.

A kritikák közé tartozik, hogy a Checkpoint Charlie kicsi, kiábrándító és túlzsúfolt. Jürgen G. útikalauz a következőt írta Google-kritikájában: „Kiábrándító, hogy egy nemzetközi jelentőségű történelmi nevezetesség hogyan fajulhatott puszta turistacsapdává."

A Checkpoint Charlie is egy csalódást keltő turistalátványosságForrás: cocoparisienne/Pixabay

Eiffel-torony, Párizs, Franciaország

Az Eiffel-torony tetejéről lenyűgöző kilátás nyílik Párizsra. Az impozáns vasrácsos toronyról azonban sok értékelésben (pontosabban 1291) íródott megjegyzések nem túl pozitívak. A többség bírálja a hosszú sorban állást a bejáratnál és a végtelen tömeget, amely elzárja a kilátást felülről.

Az egyik Google értékelés szerint több mint egy órát kellett várni a lifttel való feljutásra. Az Eiffel-tornyot „az egyik leginkább túlértékelt turisztikai látványosságnak" nevezték. „Sorba kell állni, mielőtt még a lifthez is be tudnánk állni, aztán van még egy sor, hogy feljussunk a csúcsra. Ez tényleg nem éri meg az időt és az erőfeszítést. Az Eiffel-torony valójában mindenhonnan látható Párizsban."
Az a tény, hogy az Eiffel-torony nem sokkal az olimpiai játékok előtt 20 százalékkal emelte az árakat, amik továbbra is érvényben vannak, nem segít a negatív kritikán.

A párizsi Eiffel-toronynál óriási sorok kígyóznakForrás: Shutterstock/ noriox

Blue Lagoon, Reykjavík, Izland

A Kék Lagúna (Bláa Lónið) a Reykjanes-félszigeten, Grindavík közelében Izland egyik leghíresebb látnivalója. A természetes medence évente több mint 700 000 látogatót vonz. Bár a kültéri termálmedence fényűző fürdőlétesítményeket kínál, ásványi fürdőkkel, arcpakolásokkal és masszázsokkal várják a látogatókat, mégis sokan csalódtak a Kék Lagúnában.
Az értékelés szerint 1096-an tartják túlértékeltnek.

A látogatómágnest gyakran túlárazottnak és turistákkal túlzsúfoltnak mondják, vagy „inkább egy nagy, melegvizes szabadtéri úszómedencének" tekintik.

Ráadásul a számos vulkánkitörés miatt a Kék Lagúnát korábban többször is be kellett zárni. De több alternatíva létezik, amelyeket meglátogathatsz, beleértve a Reykjavík melletti Sky Lagoont, a Húsavík-i GeoSea tengeri fürdőt vagy a sziget nyugati részén található Krauma geotermikus fürdőt.

Magyarországon is vannak szuper szabadtéri fürdők, amelyeket ősszel is felkereshetsz:

 Bár a Kék Lagúna gyönyörű, mégis sokan elégedetlenek vele:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek