A világ legsötétebb folyói – Ez okozza a víz elszíneződését

Vajon mitől annyira sötétek a világ legsötétebb folyói? Feltárul a titok.

A világ legsötétebb folyóinak titkaForrás: Shutterstock

A világ legsötétebb folyói - de miért ilyen sötétek?

Most kiderül!

Felfedjük előtted a legsötétebb folyók titkait! Ezek a természeti csodák leginkább lenyűgöző színükkel keltik fel a figyelmet. A Ruki, a Rio Negro és a Kongó vizei kifejezetten gazdagok szerves anyagokban – ez a tényező felelős a sötét árnyalatokért. De vajon mit üzennek nekünk ezek a titokzatos folyók a természet védelméről és az ökoszisztémákról?

Ruki folyó

A világ egyik legsötétebb folyója a Kongói Demokratikus Köztársaságban található Ruki. A Zürich Műszaki Egyetem kutatói szerint a Ruki vize négyféle szerves anyagot is tartalmaz, kifejezetten nagy mennyiségben. Ez az oka, hogy az őszi, esős évszakban karakteresen sötétbarna árnyalatúvá válnak.

Mitől ennyire sötét a folyó vize?

Vize több szerves szénvegyületet tartalmaz, mint a Kongó folyó, és többet, mint az Amazonas mellékfolyója, a Rio Negro. A kutatók szerint a széntartalmú anyagok főként az esővízzel kerülnek a folyóba. Ez úgy történik, hogy a dzsungelt áztató eső az elhalt növényzetből szerves vegyületeket old ki.

A víz sötét színét a magas széntartalmú behordott anyag okozzaForrás: Judith Raupp/OW

A folyó az esős évszakban elárasztja az erdőt és a víz ilyenkor gyakran hetekig derékmagasságban áll az erdőben, és csak nagyon lassan folyik. Ez a folyamat rengeteg szerves anyaggal gazdagítja a folyó vizét.

Rio Negro folyó

A Rio Negro az Amazonas egyik legnagyobb mellékfolyója, amely sötét vizével és lenyűgöző élővilágával nagy számban vonzza a turistákat. A folyó nevét a fekete színéről kapta, ami szerves anyagokban gazdag vizének köszönhető.

Az ott élők számára a folyó halállománya nyújtja a megélhetést

Az esőerdők folyamatosan táplálják a folyót, ezért a Rio Negro nemcsak a turisták, hanem a helyi közösségek életében is központi szerepet játszik. A folyó a halállomány fenntartásával biztosítja az ott élő emberek megélhetését.

Rio Negro folyóForrás: Shutterstock/Hans Denis Schneider

A sötét víz azonban amellett, hogy lenyűgöző látványt nyújt, figyelmeztetést is jelent a ma embere számára – egyre több kutatás hívja fel a figyelmet az ipari szennyezés hatásaira, amely a folyók ökoszisztémáját is befolyásolja. 

A Kongó folyó

A világ harmadik legsötétebb folyója a Kongó, amely nemcsak méreteivel, hanem színével is lenyűgöző látványt nyújt. A Kongó vize elképesztő mennyiségű sötét, iszapos vizet szállít. A hordalék tele van szerves vegyületekkel és ásványi anyagokkal. A sötét szín köszönhető többek között annak, hogy a folyó nagy sebességgel áramlik, valamint az is befolyásolja, hogy a folyómeder egészen egyedi szerkezettel bír.

A víz minősége hatással van az egészségünkre is

A Kongó vizének minősége nemcsak az ottani élővilágra van hatással, hanem az emberi egészségre is. A folyó mentén élő közösségek életminőségének javítása érdekében kiemelten fontos, hogy ismerjék a víz szennyezettségének kockázatait, mert gy tudják leginkább megóvni a szervezetük egészségét.

A Kongó élővilága is figyelemre méltó

A folyó otthont ad különféle halaknak és más vízi élőlényeknek, amelyek életciklusa szoros összefüggésben áll azzal, hogy éppen milyen a víz minősége. Ezek a folyók a pusztuló természeti környezet hírnökei is egyben.

Kongó folyóForrás: AFP/ONLYWORLD.NET/Guyot-Ana

A sötét folyók szépségük mellett felhívják a figyelmet arra, hogy a környezettudatos viselkedés elengedhetetlen, hiszen ha szennyezzük ezeket a természeti képződményeket, azzal a jövőnket temetjük el. Azt a holnapot, amelyet a gyermekeinknek építünk.

Nézzétek, mennyire gyönyörűek ezek a tavak! Figyeljünk a környezetünkre!

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek