Fürdeni lehet a Szaharában, tavak alakultak ki - Videó

Több mint egy évnyi eső esett két nap alatt Marokkó délkeleti részén, feltöltve az évtizedek óta száraz tavakat. Most fürdeni lehet a Szaharában, de ennek is a klímaváltozás az oka.

Most fürdeni lehet a SzaharábanForrás: Shutterstock/TAGHLAOUIFOTOS

Fürdeni lehet a Szaharában, tavak alakultak ki, mert annyi eső esett

Drámai képek és videók születtek az elmúlt fél évszázad első áradásairól a Szaharában.
Az ország meteorológiai hivatalának illetékesei október elején közölték, hogy a szeptemberben két napon át lehullott csapadék Délkelet- Marokkó több részén meghaladta az éves átlagot, és árvizet okozott. Tagounite faluban, a fővárostól, Rabattól körülbelül 450 km-re délre, több mint 100 mm-t rögzítettek 24 óra alatt.

A NASA műhold felvételei azt mutatták, hogy az Iriqui-tó, a Zagora és Tata közötti tómeder, amely 50 éve száraz volt, feltöltődik.
„Harminc-ötven év telt el azóta, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi eső esett" - mondta Houssine Youabeb, a marokkói meteorológiai ügynökség illetékese az Associated Pressnek.

A klímaváltozás a felelős az esőzésekért

Az ilyen esőzések, amelyeket a meteorológusok extratrópusi viharnak neveznek, megváltoztathatják a térség időjárási viszonyait a következő hónapokban és években. Mivel a levegő több nedvességet tartalmaz, elősegíti a párolgást és több vihart provokál, mondta Youabeb.

A múlt hónapban a marokkói áradások 18 ember halálát okozták, a hatás azokra a régiókra terjedt ki, amelyeket tavaly földrengés sújtott. Szeptember folyamán rekordarányú újratöltésről is érkeztek jelentések a délkeleti régióban a duzzasztott tározókról – írja a The Guardian.

A globális felmelegedés árvizeket és viharokat okoz

A Szahara, amely 9,4 négyzetkilométeres területével a világ legnagyobb forró sivatagja, több tucat országon át húzódik Észak-, Közép- és Nyugat-Afrikában. Az ismétlődő aszályok számos országban problémát jelentenek, mivel a globális felmelegedés miatt egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási események. Ez ahhoz vezetett, hogy a tudósok azt jósolják, hogy a jövőben hasonló viharok fordulhatnak elő a Szaharában.

Celeste Saulo, a Meteorológiai Világszervezet főtitkára hétfőn egy újságíróknak azt mondta, hogy a víz körforgása világszerte egyre gyakrabban változik.
Az emelkedő hőmérséklet hatására a hidrológiai körfolyamat felgyorsult. Ezenkívül változékonyabbá és kiszámíthatatlanabbá vált, és egyre nagyobb problémákkal kell szembenéznünk a túl sok vagy túl kevés víz miatt" – mondta.

Nézd meg, hogy fest a Szahara most:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek