A valódi Silent Hill – 60 éve ég a hátborzongató amerikai város

100 évvel ezelőtt a pennsylvaniai Centralia nyüzsgő város volt helyi lakosokkal, üzletekkel és virágzó szénbányászattal. A helyi forrásból származó szén táplálta a közösségben élő 1200 lakos gazdagságát, egy napon azonban minden megváltozott: a valódi Silent Hill egy hátborzongató amerikai város, amely évtizedek óta ég.

Egy amerikai város inspirálta a híres Silent Hill című filmet, ahol évtizedek óta ég a tűz - illusztrációForrás: Shutterstock/arti.zt27

A valódi Silent Hill – 60 éve ég a hátborzongató amerikai város

1962. május 27-én tűz ütött ki a szénbányában. A munkásokat evakuálták, a lakók pedig azt feltételezték, hogy magától kiég, de ez nem így történt.

A lángok a mai napig égnek, így a Silent Hill-szerű város szinte elhagyatott. Mára a nyüzsgő utcákat alkotó épületek többsége eltűnt, és mérgező füst szökik fel a felszín alól.

5 ember él a szellemvárosban

Ma már csupán öten maradtak, akik nem akartak elmenekülni arról a helyről, amelyet az otthonuknak hívtak. A még mindig égő tűz mérgező gázokat lövell a levegőbe, és állandóan félnek attól, hogy a föld összeomlik, így a város az "igazi Silent Hill " nevet kapta.

A szövetségi kormány még Centralia irányítószámát is visszavonta az ott lévő veszélyek miatt.

A tüzet, amely egy szemétlerakóban kezdődött, és a teljes szénalagút-hálózatban elterjedt, a lakók eleinte többször is megfékezték, de a tűz folyamatosan visszatért.

Ami azonban még megdöbbentőbb, hogy a tűz nem véletlenül keletkezett

1962 elején Centralia lakói 50 méter mély gödröt építettek, hogy megbirkózzanak az illegális szemétlerakással a területen. De ugyanazon év májusára a szemétlerakó megtelt, és a város éves emléknapja előtt fel kellett takarítani.

A tanács a hulladéklerakó felgyújtását javasolta annak csökkentése érdekében, és 1962. május 27-én este tűzoltók érkeztek, hogy a gödröt a tűz megfékezésére tervezett anyaggal béleljék ki. Miután a tartalom hamuvá vált, a tűzoltóság vízzel eloltotta a megmaradt tüzet. A lakosok azonban több alkalommal is észrevették, hogy a lángok kiújulnak, miután intézkedtek.

Centralia, a szellemváros mérges gázokat eregetForrás: Wikipédia

A zavarodott tűzoltók kiásták a maradványokat, hogy lássák, honnan ered a tűz, és megdöbbenve fedezték fel a 15 láb széles és több láb mély lyukat, amely közvetlen utat biztosít a város alatti szénbányákhoz.

Az idő előrehaladtával a talaj egyre melegebb lett, helyenként elérte a 900 fokot is, a lakosok pedig egészségügyi problémákat tapasztaltak magukon, ezért sokan elhagyták az otthonaikat.

A tűz oltására tett erőfeszítések nem jártak sikerrel, és a szakértők becslése szerint további 250 évre elegendő szén van a föld alatt a tüzek táplálására.

A Centraliába vezető útForrás: Wikipédia

Néhány izgalomra vágyó ember még mindig felkeresi Centraliát ellenőrzött aknatűz-túrák keretében, hogy többet megtudjon erről a kísérteties és szokatlan szellemvárosról, amely még évtizedekig égni fog – írja az Unilad.

Nézd meg, hogyan nézett ki Centralia régen és ma:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek