Ez az 5 legkülönlegesebb természeti jelenség a Földön

Azt hiszed, már mindent láttál? Bolygónk tele van izgalmas csodákkal, amelyek közül most bemutatjuk az 5 legkülönlegesebb természeti jelenséget, amelyeket te is megnézhetsz a saját szemeddel, ha nem hiszed.

Az egyik legkülönlegesebb természeti jelenség Mexikóban találhatóForrás: Notimex via AFP/Andres Fernandez

Ez az 5 legkülönlegesebb természeti jelenség a Földön

Rózsaszín tavak – Ausztrália

A Hillier-tó egy sós tó az ausztráliai Middle Island peremén. Egy 600 méter hosszú és körülbelül 250 méter széles keskeny, növényzettel borított homokdűnecsík választja el az Indiai-óceántól. A Holt-tengeréhez hasonlóan magas sótartalommal bíró állóvíz egész évben változatlanul, élénk rózsaszínben pompázik.

Ez a szín akkor sem változik, ha egy edénybe töltünk át a tó vizéből. A sóstóban csak mikroorganizmusok – baktériumok és algák – élnek, amelyek a víz gyönyörű színéért felelősek. Bár a tó nem káros az egészségre és lehetne úszni benne, csak Nyugat-Ausztrália Környezetvédelmi Osztályának előzetes jóváhagyásával lehetséges.

A mindig rózsaszín Hillier-tóForrás: Shutterstock/Matteo_It

Világító tengerek

A Maldív-szigetektől Ausztráliáig vannak olyan gyönyörű strandok és partszakaszok, ahol nemcsak a kristálytiszta víz veri vissza a csillagok fényét, hanem a víz saját maga bocsájt ki ragyogó, kék neonfényt. Ez a varázslatos jelenség a világ több, trópusi tengerében megfigyelhető, ahol megélnek a biolumineszcens, azaz világító fitoplanktonok, amelyek a sós víz tetején lebegő mikroalgák egyik fajtája. Ezek a mikroszkopikus növények teljesen ártalmatlanok, így ha megcsillannak a vízben, bátran menjetek be úszni közéjük, ahogy Leonardo DiCaprio is tette A part című filmben.

A világító tengerek a fitoplanktonok műveForrás: Shutterstock.com

Catatumbo villámlás Venezuelában

Ha meg kellene tippelnem, hol lakhat Thor, a villámok istene, azonnal rávágnám, hogy Venezuelában, a Maracaibo-tónál, ahol a Catatumbo folyó torkolatánál. Az Andok felől érkező hűvös szél találkozik a tóról felemelkedő meleg, nedves levegővel, és szinte folyamatos elektromos kisülést, tehát villámokat hoz létre. Itt csap be a világon a legtöbbször a ménkű, percenként átlagosan 28 alkalommal! Ez a nem mindennapi, szemet gyönyörködtető látvány az éjszakai égboltot is befesti erezett mintáival, miközben jelentős mennyiségű ózon termelődik.

Vérző gleccserhegy az Antarktiszon

A jeges Antarktisz eleve lenyűgöző látvány, ahol zord időjárás uralkodik. 100 éve viszont egy félelmetesnek tűnő rejtély tartotta lázban a kutatókat és a felfedezőket. A Kelet-Antarktiszon a Taylor-völgyben ugyanis található egy gleccser, amely úgy néz ki, mintha vár folyna belőle. Ez első látásra sokkoló lehet, ám a tudósok megfejtették a rejtélyt. Egy távolabbi, vastag jéggel borított sós vizű tóból ered a vízesés, amit a korábbi vélekedésekkel ellentétben nem algák, hanem a vasoxid magas jelenléte okoz, ami oxidálódik a felszínen. Annak ellenére, hogy megvan a tudományos magyarázat, a Blood Falls látványából semmit sem von le.

Óriási kristályok Mexikóban

A kristályok szerelmeseinek itt aztán kapkodhatják a fejüket! A világon teljesen egyedülálló Kristálybarlang (Cueva de los Cristales), ami Naica város határában található. A kristálybarlang egy bánya alatt helyezkedik el, hosszú évezredeken át víz alatt állt. A 2000-ben felfedezett, egyedülálló barlangban busz méretű, átlagosan 6–11 méter hosszú gipszkristályok találhatók rendezetlen halmazokban. A barlangba csak megfelelő védőfelszereléssel lehet lejutni, ugyanis a levegő hőmérséklete 45–50 °C, a páratartalma pedig 90-100% körül van.

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek