Ezt látnád, ha fénysebességgel utaznád körbe a Földet

Nézők millióit sokkolta az interneten egy szimuláció, amely bemutatja, hogyan nézne ki egy Föld körüli utazás, ha fénysebességgel történne.

Szimuláció készült arról, hogy mit látnál, ha fénysebességgel utaznád körbe a FöldetForrás: Shutterstock/ibnallahdin

Fénysebességgel a Föld körül

Valószínűleg hallottad már másoktól, hogy „villámgyorsan" vagy „fénysebességgel" tudnak megtenni dolgokat, de előfordult már, hogy hátradőltél és azon töprengtél, hogy ez milyen gyors lenne a valóságban?

Nos, először is, nekünk embereknek lehetetlen fénysebességgel mozogni, ám a fény képes rá.
A fény sebessége nem változik, és a relativitáselmélet szerint ez az anyag vagy energia térben való áthaladási sebességének felső határa. Ez egy univerzális fizikai állandó, amely pontosan 299 792 458 méter másodpercenként.

A fénysebesség a legtöbbünk számára szinte kifürkészhetetlen és elképzelhetetlen, ezért készült egy szimuláció, melynek segítségével átélhetjük.

Földünk legszélesebb pontja, az Egyenlítő 40 074,275 km kerületű, tehát hogyan nézne ki, ha ott fénysebességgel megtennénk egy kört?

A több mint 25 milliós megtekintésnél járó YouTube klip néhány olyan videó bemutatásával kezdődik, amelyeket bejárunk, de vigyázz, nehogy pislogj, mert az út elképesztően rövid lenne, fénysebességgel mindössze 0,13 másodpercet vesz igénybe.

New Yorkból indulva és eleinte délnyugati irányban haladva az első két képkocka a Csendes-óceánról készült, ezt követi az ausztráliai Brisbane, majd két képkocka az Indiai-óceánról.
A hatodik a szaúd-arábiai sivatagban készült, ezt követi egy másik kép Zimbabwéban, Afrikában, majd végül ismét New Yorkban kötünk ki, amivel teljessé válik a kör – írja az Unilad.

Úgy gondoljuk, hogy a Szaúd-Arábia kép tévedés lehet a részükről, mivel a röppályán nem látszik, hogy elhaladna a Közel-Kelet mellett, de a megtett út és az, hogy hány képkockán szerepel víz, rávilágít a fény sebességére és arra, hogy bolygónk nagy része vízből áll.

A felhasználók lelkesen kommentálták a videót: „Ami még őrültebb, hogy még a fény gyorsasága ellenére is olyan messze van a Nap, hogy 8 perc és 20 másodperc kell, mire a napfény eléri a Földet."

Egy másik kommentelő szerint „Az a tény, hogy a Csendes-óceán 2 képkockán is feltűnik, sokat elárul arról, milyen hatalmas vízfelület."

A harmadik hozzászóló a világűr elképesztő méretein elmélkedett: „Most képzeld el, hogy ilyen gyorsan utazol egymilliárd éven keresztül. És még mindig nem juthatsz el az univerzum szélére. Őrület, ez emberi elme számára felfoghatatlan."

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek