Megrázó igaz történet egy párról, akik álmaik nyaralására indultak – Film is készült róluk

Megrázó igaz történet egy párról, akik álmaik nyaralásán eltűntek egy búvártúrán, mert véletlenül lemaradtak a hajóról. Soha többé nem látták őket, a tragédiájukról nagy sikerű film is készült Nyílt tengeren (Open water) címmel. Visszatekintünk az okokra, hogy miért vált halálos rémálommá álmaik utazása.

Megrázó igaz történet egy párról, akik álmaik nyaralására indultakForrás: Queensland Police

Megrázó igaz történet egy párról, akik eltűntek egy búvártúrán

Az a szörnyű megpróbáltatás, amelyen az amerikai házaspár, Eileen és Tom Lonergan vélhetően keresztülment, még az Open Water című filmet is inspirálta. 1998-ban történt, amikor Eileen és Tom a louisianai Baton Rouge-ból életük utazásán vettek részt Ausztráliában.

A házaspár a Fidzsi-szigetekről tartott hazafelé az Egyesült Államokba, miután egy évig a Békehadtestnél szolgáltak, és úgy döntöttek, hogy megállnak Queenslandben, hogy megnézhessék a világ legnagyobb korallzátony-rendszerét.

Csodás élményt szerettek volna

Mivel Eileen (28) tapasztalt búvár volt, nem tartott sokáig, hogy meggyőzze férjét (34), hogy csatlakozzon hozzá egy olyan élményben, amelyet nagyon sokáig dédelgetni fognak.

24 másik utassal együtt felszálltak az Outer Edge nevű hajóra, amelyet Geoffrey 'Jack' Nairn kapitány vezetett, és 60 km-re utaztak a parttól, hogy egy napot búvárkodással töltsenek. A búvárkirándulásoknál szokásos módon a nap végén létszám ellenőrzést végeztek, és a hajó visszatért a szárazföldre.

Egyedül a tengeren

A fedélzeten először senki nem vette észre, hogy Eileen és Tom nincsenek közöttük, és valójában a tengeren maradtak.
És hogy még rosszabb legyen a helyzet, csak két nappal a merülés után jött rá Nairn, hogy a pár hátramaradt, amikor felfedezett egy táskát a fedélzeten, amiben a személyes tárgyaik, pénztárcáik és útleveleik voltak.

Széles körű légi és tengeri kutatás zajlott, de tragikus módon a házaspárt soha nem találták meg, így családjuk és barátaik mély gyászba zuhantak - különösen azután, hogy helytelen és bántó pletykák kezdtek el terjedni arról, hogy Eileen és Tom öngyilkosok lettek, vagy megrendezték az eltűnésüket.

Csak egy hónappal az eltűnésük után került elő pár dolog a tengerből: egy Eileen méretű búvárruhát találtak kimosódva Queensland északi partján, valamint búvárkabátokat és Eileen egyik uszonyát.

A Nyílt tengeren című film dolgozta fel a tragikus sorsú pár történetét - illusztrációForrás: Shutterstock/ roberto muratore

De a legmegrázóbb felfedezés még hónapokkal később történt, amikor egy halász felfedezett egy merülőpalát – a víz alatti jegyzetkészítéshez használt tartozékot –, amelyre egy dermesztő jegyzet volt felírva.

Mindenkinek, aki tud nekünk segíteni: elhagytak minket az Agin Court Reef Reef-en, 1998. január 25. 15:00. Kérlek segíts, hogy megmentsen minket valaki, mielőtt meghalunk. Segíts!!!"

A dátum és idő azt sugallta, hogy Eileennek és Tomnak körülbelül egy napig sikerült túlélnie a vízben, mielőtt sajnálatos módon elveszítették a túlélésért vívott csatát.

Az évek során megjelent jelentések szerint semmi sem utalt arra, hogy életük erőszakos véget ért volna, az Open Water című film viszont  cápatámadás áldozataiként ábrázolja őket.

Nairn kapitányt emberöléssel vádolták, Noel Nunan halottkém pedig azt állította, hogy ő volt a felelős Eileen és Tom haláláért. Később az esküdtszék nem találta bűnösnek Nairnt, bár a cége bűnösnek vallotta magát hanyagságban, és megszűnt – írja az Unilad.

Nézd meg a Nyílt tengeren című film trailerét. Vigyázat, a videó felkavaró képsorokat tartalmaz:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek