Megoldódott a vérző hegy 100 éves rejtélye, ez okozza a félelmetes természeti jelenséget

Végre megoldódott a vérző hegy 100 éves rejtélye! Mióta először látták a felfedezők és a tudósok, óriási izgalom lett úrrá rajtuk, hogy vajon mi okozza az Antarktiszon ezt a különös természeti jelenséget. De most rájöttek, nincs itt semmi természetfeletti, pusztán tudományos tények!

Megoldódott a vérző hegy 100 éves rejtélye az Antarktiszon, a Vér-vízesés egy félelmetes természeti jelenségForrás: Wikipédia/Peter Rejcek

Megoldódott a vérző hegy 100 éves rejtélye az Antarktiszon

Bár a legtöbb ember számára aligha számít turisztikai célpontnak, a geológusok és biológusok számára az Antarktisz bolygónk egyik lenyűgöző régiója. Az egyik olyan terület, amelyre még a tudományos közösségen kívüliek is felfigyelnek, az a Blood Falls, magyarul Vér-vízesés.

A különleges természeti jelenség a Kelet-Antarktiszon található, és úgy tűnik, mintha vér folyna a Taylor-gleccser nyelvéből a West Lake Bonney jéggel borított felszínére a McMurdo Dry Valleys Taylor-völgyében, Victoria Land-ban.

A PBS Terra munkatársainak, Arlo Pereznek és Caitlin Saksnak nyilatkozva a területen kutató tudósok elmagyarázták a jelenséget és a régióban végzett munkát.
A Louisiana Állami Egyetem hidrogeológusa azt mondta: „A Blood Falls egy kis megszállottság sok ember számára, hiszen nincs más hasonló a Földön. Ez egy kiugró érték, ezért tanulunk ezekből a szélsőségekből, ez különbözik minden mástól, amit ismerünk. Valóban olyan, mint bármely más tó a Földön, de folyton egy nagyon vastag jégtakaró borítja."

Egy videón Saks közelebbről is szemügyre veszi a Blood Fallst, miközben Jill Mikucki, a Tennessee-i Egyetem mikrobiológusa kíséri.
Mikucki elmagyarázta: „Itt minden vörös vas-oxid, de amint látod, ez a víz itt elég tiszta. Ha a víz tiszta és vas van benne, az azt jelenti, hogy még nem oxidálódott. Ahogy időt tölt a felszínen, akkor oxidálódik, és ezt a gyönyörű vörös színt hagyja maga körül."

Ez lényegében azt jelenti, hogy a gleccseren látható összes vörös kéreg rozsda, nem pedig egy jegesmedve, amely véres rendetlenséget hagy maga után.Azt is érdemes megjegyezni, hogy a Taylor-gleccser nem fagyott az alapkőzethez, mint a legtöbb antarktiszi gleccser. Ez a feltételezések szerint az alatta lévő ősi tengervíz kristályosodásával koncentrálódó sók jelenlétének köszönhető.

Mikucki a továbbiakban kifejtette, hogy annak megértése, hogy a mikrobák hogyan tudnak túlélni egy ilyen ellenséges és sós környezetben, segíthet jobban megérteni, hogyan élhetnek túl naprendszerünk más helyein, például a Marson – írja az Unilad.

Nézd meg a bámulatos videót a Vér-vízesésről:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek