Drakula, a vámpír, avagy Vlad Tepes hátborzongató története

Vlad Tepes a popkultúrában Drakula, a vámpír félelmetes alakjaként vált hírhedtté, ám életében is komoly hírnevet vívott ki magának a havasalföldi fejedelem, akit Kelet-Európa rettegett alakjaként már életében is Karóbahúzó Vladként emlegettek. Utazzunk vissza a történelem sötét korszakába, és ismerjük meg az igaz történetét.

Vlad Tepes Drakula, a vámpír alakjaként vonult be a popkultúrába, a törcsvári kastélyt rengeteg turista keresi felForrás: Shutterstock/ fogcatcher

Drakula, a vámpír, avagy Vlad Tepes családja és korai évei

III. Vlad 1431-ben született, élete folyamán háromszor vívta ki a Havasalföld fejedelme címet, legtovább 1456 és 1462 között viselte. A család Erdélyben élt, mert az oszmánpárti bojárok apját, II. Vladot elűzték. Segesváron született, középső gyermekként, bátyja Mircea, öccse pedig Radu. Apját Vlad születésének évében beválasztják a Sárkány Lovagrendbe, majd ötéves korában fiát is, innen ered a Dracula név, ami latinul sárkányt, de románul ördögöt is jelent.

1436-ban apja megszerzi a havasalföldi trónt, a hatalmas oszmán nyomásra előbb a törökök vazallusa lesz, majd öt évvel később két kisebb fiát, Vladot és Radut elküldi túsznak a törökökhöz.

A két fiú sorsa innentől szöges ellentétben áll: Vladot gyakran megverik, kínozzák lázadó természete miatt, míg öccse összebarátkozik a későbbi II. Mehmed szultánnal és áttér az iszlám hitre. 1447-ben a bojárok megölik apját, politikai ellenfelei pedig előbb megvakítják, majd elevenen elégetik bátyját, Mirceát.

Vlad Tepes, a karóbahúzó trónra lép

1456-ban sikerül hosszabb időre megszereznie a trónt, és elkezdődik a sosem látott kegyetlenkedés. Apja gyilkosait karóba húzatta, de büntetései közt szóba jött még a csonkítás, nyúzás, és az ezekhez képest snassz lefejezés. A koldulást, munkakerülést hatalmas bűnnek tekintette, csakúgy, mint a lopást, amelyért már a legkisebb mértékben is karóba húzás járt.

A legenda szerint egyszer megvendégelte Targoviste koldusait, majd megkérdezte tőlük, hogy ha lehetséges lenne, megszabadulnának-e a szegénységüktől és a nyomorúságuktól. Mikor erre természetesen igenlő választ kapott, rájuk zárta a termet és felgyújtotta őket. Az uralkodás során megüresedett pozíciókat esze ágában sem volt bojároknak adni, lovagokra, vagy szabad parasztokra ruházta őket.

Vlad Tepes portréjaForrás: Wikipédia/ Kunsthistorisches Museum Wien, Bilddatenbank

1459-ben beszüntette az adófizetést a töröknek és egyezséget kötött Mátyás királlyal, de uralkodása során végig a törököktől való függetlenségre törekedett, így Romániában a mai napig nemzeti hősként tartják számon. 1460-ban az elfogására küldött Hamza béget és kíséretét húzatta karóba, egyszer pedig az adót követelő török követek fejéhez szögeztette a turbánt, amiért jelenlétében nem voltak hajlandóak levenni azt.

1461 telén hadjáratot indított Észak-Bulgáriában, ahol harmincnyolc ezer oszmánt gyilkolt le. A török válasz sem késett, tavasszal II. Mehmed hatalmas túlerővel indul Vlad ellen, aki a fővárosig vonult vissza, közben felégette a falvakat és megmérgezte a kutakat. Ami mégis visszafordította Mehmedet, az nem volt más, mint „Tepes erdeje": húszezer török vitéz karóba húzott teste.

Ekkor a szultán gyerekkori jóbarátjának, Vlad öccsének, Radunak adja a meg nem hódított országot. Radu nem tétovázott sokat, nagy létszámú török sereggel indult bátyja ellen, aki Arges váráig menekült. A monda szerint itt veti magát a mélybe Vlad felesége.

Mátyás király és Vlad Tepes

Vlad tovább menekül Erdélybe, ahol találkozik Mátyás királlyal, de ő időközben Raduval is megállapodott, így a fejedelmet bebörtönzi Visegrádon. Ezt a szép napot Janus Pannonius versben ünnepelte meg. A fogságból négy év után szabadul, egyes elbeszélések szerint annyira jó kapcsolat alakult ki közte és Mátyás közt, hogy feleségül vette a király unokahúgát, Szilágyi Jusztinát.

1476-ban Báthory Istvánnal betört Havasalföldre, ahol ekkor Öreg Basarab uralkodott, Vlad öccse, Radu egy éve már halott volt. Mikor Basarab meghallotta, hogy Vlad felé tart, seregével elmenekült. Vlad újra fejedelem lett, de ezúttal nem uralkodott sokáig. Báthory visszatért Erdélybe, Vlad serege szétszéledt, gyakorlatilag támogatás nélkül maradt. Ekkor a törökök benyomultak és vagy ők, vagy a bojárok végeztek vele. Feje az oszmánokhoz került, akik karóba húzva bizonyították: előbb, vagy utóbb bárkit legyőznek.

Drakula születése

Kegyetlensége miatt már életében pletykák keringtek arról, hogy karóba húzott áldozatai körében szeret ebédelni, kenyerét a véres sebbe tunkolja, avagy egy tál friss vérben mos kezet evés előtt. Történetét Bram Stoker tette világhírűvé. Az író Vámbéry Árminnal folytatott egy hosszabb beszélgetést, ekkor hallott először a fejedelemről, majd hat év kutatómunka után megszületett az immár valóban halhatatlan Drakula, a vámpír, akiről számtalan film készült.

A leghíresebb magyar hollywoodi színész, Lugosi Béla a Drakula című film főszerepében (1931)Forrás: Wikipédia/Universal Studios

Te is meglátogathatod Drakula várát

Erdélyben, Brassótól 30 kilométerre, a Törcsvári-szoros előtt álló, 14. században épült Törcsvári kastélyt tartja a közbeszéd és a popkultúra Drakula kastélyának. A kiváló állapotú, belsejében múzeumként működő várat évente rengetegen keresik fel annak ellenére, hogy sem Bram Stoker író nem tett erről a kastélyról említést, és történészek szerint sem élt ott Vlad Tepes.

Viszont az impozáns kastélyt kár kihagyni, ha már a környéken járunk.

A felnőtt belépő 9 euró/45 lej, a gyermek 2 euró/10 lej, a nyugdíjas jegy 7 euró/35 lej, a mozgáskorlátozottak és a 7 éven aluli gyermekek számára pedig díjtalan a belépés.

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek