Ezt a 10 európai várost kerüld el, mert gyűlölik a turistákat

Hiába gyönyörűek ezek a történelmi európai városok, de a tömegturizmus miatt a helyiek egyre jobban gyűlölik a turistákat. A városok vezetése egyre szigorúbb intézkedéseket vezet be, tömegtüntetések zajlanak a nyaralók ellen, és egyre több atrocitás történik.

Több népszerű európai városban gyűlölik a turistákat, például BarcelonábanForrás: AFP/Jaime Reina

Mutatjuk mi az a 10 európai város, ahol gyűlölik a turistákat, ezért fontold meg, hogy oda utazol:

Velence, Olaszország

A csatornák, hidak és a történelmi építészet miatt a város évente turisták millióit vonzza. Sajnos a beáramlás olyan kihívásokat idézett elő, mint a környezet romlása és a lakosok elköltözése.

Válaszul Velence díjat vetett ki az egynapos kirándulókra, és korlátozza a csúcsidőben a városközpontba belépő turisták számát. Ennek a lépésnek az a célja, hogy megvédje Velence törékeny ökoszisztémáját, és élhetőbbé tegye a várost lakói számára.

A látogatók sorban állnak, hogy beléphessenek a velencei Szent Márk téren található bazilikábaForrás: AFP/Marco Bertorello

Barcelona, Spanyolország

Barcelona, amely Antoni Gaudí lenyűgöző építészetéről, élénk kultúrájáról és gyönyörű strandjairól ismert, szintén jelentős nyomást szenved el a turizmustól. A város lakói csalódottságukat fejezték ki az emelkedő lakásárak és a zsúfolt utcák miatt.

Az önkormányzat olyan lépéseket tett, mint a rövid távú bérbeadás korlátozása és az új szállodafejlesztések korlátozása. Gyakoriak a tömegturizmus elleni tiltakozások, és a helyiek körében egyre erősödik az indulat a látogatók számának visszaszorítása iránt. Nemrég például arról írtunk, hogy egy kisgyermekes turistacsaládot támadott meg egy helyi férfi.

Santorini, Görögország

Santorini ikonikus kék kupolás templomaival és lenyűgöző naplementéivel a turisták kedvelt helyévé vált. A kis sziget infrastruktúrája azonban nem alkalmas a naponta érkező nagyszámú látogató fogadására, különösen a nyári hónapokban.

A hatóságok intézkedéseket hajtottak végre a szigeten kikötő tengerjáró hajók számának korlátozása érdekében, és tárgyalások folynak a beutazó turisták számának további korlátozásáról. Santorini lakosai remélik, hogy megtalálják az egyensúlyt a turizmus és az életminőségük megőrzése között.

Amszterdam, Hollandia

A csatornáiról és kulturális nevezetességeiről híres Amszterdam szintén zsúfolásig megtelik turistákkal, különösen a történelmi városközpontban. A helyi önkormányzat kampányokat indított, amelyek a városi szabályok betartására buzdítják a turistákat, és intézkedéseket tettek a nagy turistacsoportok korlátozására a népszerű területeken.

Ezenkívül a város felhagyott azzal, hogy turisztikai célpontként népszerűsítse magát, ehelyett a látogatók áramlásának szabályozására összpontosít, hogy csökkentse a lakosság terhelését.

Amszterdamba évente több millió látogató érkezikForrás: Shutterstock/Dutch_Photos

Dubrovnik, Horvátország

Az UNESCO Világörökség részét képező Dubrovnik városának látogatottsága meredeken emelkedett, különösen miután szerepelt a Trónok harca című tévésorozatban. A szűk utcák és a kis lakosság nehezen tud megbirkózni a tengerjáró hajókon érkező turisták tömegével.

A város intézkedéseket vezetett be, hogy korlátozza a tengerjáró hajók utasainak számát, és kamerákat telepített a tömeg figyelésére. Dubrovnik eltökélt szándéka, hogy a látogatók számának csökkentésével megőrizze varázsát és történelmét.

Dubrovnik város látképeForrás: Julien Duval

Cinque Terre, Olaszország

Cinque Terre öt festői faluja a Földközi-tengerre néző sziklákon álló színes házairól ismert. Míg ez a régió régóta népszerű úti cél, a kisvárosokat az elmúlt években ellepte a rengeteg látogató.

A helyi önkormányzat korlátozta a falvak között naponta kiránduló turisták számát, és jegyrendszer bevezetését fontolgatja. A Cinque Terre meg akarja őrizni természeti szépségét és hagyományos életmódját.

A szerelmesek sétánya Olaszországban 5 euróért látogathatóForrás: Shutterstock/Alberto Masnovo

Reykjavík, Izland

Izland természeti szépsége és egyedülálló tájai turisták millióit vonzották az elmúlt években, és sokan Reykjavikot használták kalandjaik alapjául. Az ország csekély lakossága és korlátozott infrastruktúrája azonban nehezen tudott lépést tartani a látogatók számával.

Reykjavík lépéseket tett a turisták számának korlátozása érdekében bizonyos területeken, és előmozdítja a fenntartható idegenforgalmi gyakorlatokat a környezet védelme érdekében. Amikor a látogatókról van szó, a hangsúly a minőségen van a mennyiség helyett.

Az izlandi Kék Lagúna sok turistát vonzForrás: Shutterstock/Puripat Lertpunyaroj

Prága, Csehország

Prága lenyűgöző kastélyaival és elbűvölő óvárosával az európai turisták kedvencévé vált. Sajnos ez a túlzsúfoltság növekedéséhez vezetett, különösen a történelmi központban. A helyiek aggodalmukat fejezték ki a növekvő költségek és az egykor csendes negyedek kereskedelmi forgalomba hozatala miatt.

Ennek leküzdésére a város korlátozta az Airbnb bérleti díját, és irányelveket vezetett be az örökség megőrzése érdekében. Prága keményen dolgozik azon, hogy a turisták számát úgy kezelje, hogy ne veszítse el hitelességét.

Prága is beszigorítForrás: Shutterstock/Stljb

Mallorca, Spanyolország

Mallorca, a Földközi-tenger gyönyörű szigete évtizedek óta népszerű turisztikai célpont. A helyi lakosság azonban kezdett visszaszorulni a látogatók nagy számától, különösen a nyári hónapokban.

A környezeti aggályok és a megélhetési költségek emelkedése arra késztette a hatóságokat, hogy korlátozzák az új turistaszállások számát. Ezen túlmenően erőfeszítéseket tesznek a fenntarthatóbb turisztikai gyakorlatok előmozdítására a sziget természeti szépségének és erőforrásainak védelme érdekében.

Több tízezren tüntettek nyáron Mallorcán a tömegturizmus ellenForrás: AFP/Jaime Reina

Párizs, Franciaország

Míg Párizs továbbra is a világ egyik leglátogatottabb városa, a város egyes részei megpróbálják csökkenteni a tömegturizmus hatását. A Montmartre, az Eiffel-torony és a Louvre gyakran túlzsúfolt, ami frusztrációhoz vezet a turisták és a helyiek körében.

A város olyan kezdeményezéseket vezetett be, amelyek célja a látogatók egyenletesebb elosztása a különböző kerületekben, valamint a nyüzsgő nyári szezonon kívüli turizmus ösztönzése. A párizsiak igyekeznek megőrizni a város varázsát anélkül, hogy elárasztanák őket a tömegek – írja a This is Italy.

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek