Színes esernyők az utcák felett – Miért léteznek szerte a világon?

Valószínűleg jártál már olyan sikátorban vagy utcában, ami felett számtalan színes esernyő lógott. De azt is tudod, hogy ez mit jelent és hol találsz ilyen utcákat? Többet elárulunk a jópofa globális jelenségről.

Színes esernyők az utcák felett - Mutatjuk, hol találod őketForrás: Shutterstock/ SHTV

Színes esernyők az utcák felett – Miért jöttek létre?

Sok utazási influenszer használja őket színes fényképezési lehetőségként a közösségi média csatornáihoz – de azt is tudod, miről szólnak az esernyők, mióta léteznek, és hol található a világ első esernyős utcája? Ha nem, az alábbiakban többet árulunk el az úgynevezett „Umbrella Sky Project"-ről.

Az Umbrella Sky Project

A portugál Impactplan kreatív ügynökség indította el az „ Umbrella Sky Projectet " még 2012 -ben. Ők tervezték meg az első színes esernyős sikátort a portugál kisvárosban, Águedában, Portótól 78 kilométerre délre. Az ügynökség honlapja szerint a rendkívüli, skanzenhez hasonló projektnek egyértelmű mottója van: Tegyük színessé az életet, tegyük színessé a szürke helyeket, és csaljunk mosolyt az emberek arcára".

Ráadásul ez egy egyszerű ötlet, amely egy kis színt és védelmet ad a köztereknek, és egyben egy fantáziavilágba repíti az embereket. Ráadásul a színes esernyőkkel teli utca több embert vonz, ami viszont a helyi üzletek és a gazdaság javát szolgálja.

Hol voltak vagy vannak még esernyős sikátorok?

Előfordul, hogy az „Umbrella Sky Project" csak átmenetileg költözik egy városba, például egy hónapra vagy több hónapra (lehetőleg nyáron), mielőtt az esernyőket ismét leszedik. Ha azonban a projekt huzamosabb ideig egy helyen marad - mint Águedában - ott is sűrűn kell majd cserélni a színes esernyőket.

Az „Umbrella Streets" jelenlegi vagy tervezett jelenlegi információiért érdemes többet megtudni a közösségi médiában, például az „Umbrella Sky Project" Instagram-csatornán.

Mutatjuk hol találsz ilyen esernyős utcákat:

Szentendre, Magyarország

Szentendre egyik népszerű látványossága a Fő tér közelében lévő Bercsényi utca, ahol egész évben színes esernyők alatt sétálhatunk. Nemcsak az eső ellen védenek, hanem kiváló fotóháttérként is szolgálnak.

Szentendre belvárosában évek óta várnak a színes esernyőkForrás: azsudr / Pixabay

Mainz, Németország

2023 nyarán 350 színes esernyő díszítette hónapokig a mainzi Rotekopfgasse-t. A helyiek és a városba látogatók egyaránt lelkesen fogadták a projektet, amely sok támogatást kapott.

Stockholm, Svédország

2020-ban egész októberben színes esernyők díszítették a stockholmi Drottninggatant. Ennek mindenekelőtt az volt a célja, hogy egy kis színt és örömet vigyen a koronavírus-járvány idején egy nehéz időszakba.

London, Anglia

Londonban találsz egy „Umbrella Street"-et a Camden Marketen, amely már régóta szinte intézménnyé vált.

London, Camden MarketForrás: Shutterstock/ Keith Hider

Dublin, Írország

Írország fővárosában, Dublinban is van egy „Umbrella Street" elrejtve az Anne's Lane-en, nem messze a népszerű St Stephen's Green parktól.

Dublin Anne's LaneForrás: Shutterstock/ 4H4 PH

Párizs, Franciaország

2019-ben először a párizsi Le Village Royal sikátorát díszítették a színes esernyők, 2023-ban pedig 1200 sárga és narancssárga esernyő volt Bercy Village felett.

Isztambul, Törökország

Isztambulban nem csak egy, hanem több „esernyő utca" található. A leghíresebb és legszebb azonban a Hoca Tahsin utca.

Dubaj, Egyesült Arab Emírségek

Igazi fesztivál vár a dubaji Csodakertben több „Umbrella Passage"-al, mely alatt nem csak sétálhatunk, hanem étkezhetünk is az éttermek, kávézók teraszain.

A csodák kertje DubajbanForrás: Shutterstock/ evgdemidova

Saitama, Japán

Saitama városa Tokiótól északra található, ahol a Metsa Village vidámpark is. 2025 június elejétől július közepéig egy esernyős sikátor lesz ott, „Erdő, tó és esernyő" mottóval.

Chicago, USA

2024-ben az „ Umbrella Sky Project " másodszor érkezett Chicagóba, és április végétől számos sikátort díszített, köztük a Schiller udvart, a Yorkot és a Schiller utcát. Ha tehát 2025-ben Chicagóba utazol, tartsd a szemed, hátha harmadszor is jönnek a városba a színes esernyők.

Cartagena, Kolumbia

A kolumbiai Cartagena történelmi tengerparti városában, amely népszerű az utazók körében, a Getsemaní kerületben is vannak színes esernyőkkel teli sikátorok – írja a Reisereporter.

 Nézd meg milyen csodás Dubajban a Csodák kertje:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek