Horvátország: Miért jobb októberben menni?

Amikor Európában beköszönt az esős, hideg ősz, Horvátország még mindig gyönyörű, ráadásul sokkal kevesebb a turista is. Mutatjuk a legszebb úti célokat, amelyeket érdemes meglátogatnod a déli szomszédunkban.

Horvátország ősszel még szebb, mint amúgy!Forrás: Shutterstock

Horvátország októberben

Ha szereted az őszi kikapcsolódást, itt a helyed!

Horvátország Európa egyik legszebb tengerpartjával rendelkezik, a tenger türkizkék színű, felszínén megcsillan a nap, viszont nyár közepén rengeteg ember van itt. A nyári hónapok a turizmus csúcsszezonját jelentik, ezrek özönlenek a kavicsos strandokra és sziklás öblökre.

Október a legjobb időpont a horvát Adria fefedezésére, amikor a strandok és a városok lassan kiürülnek, és az időjárás még mindig elég jó a nyaraláshoz.

Rovinj októberben

Az isztriai Rovinj átlagosan a leghidegebb – mert ez a legészakibb – állomása az utazásnak októberben. Ennek ellenére ősszel is könnyedén úszhatsz itt, és napozhatsz a város határa mentén fekvő kavicsos strandokon. 

RovinjForrás: Julien Duval

Hűvösebb napokon és esténként Rovinj gyönyörű óvárosa csábító, októberben pedig nyugodtan sétálhatsz rajta anélkül, hogy több száz turistával kellene megosztanod a szűk utcákat. Könnyedén találsz egy szabad helyet a kikötői sétány bárjaiban, ahol naplementekor ihatsz egy Aperol Spritz-et a kikötőben.

Zadar októberben

Zadar egyik fő látványossága, a tengeri orgona a város kikötőjében található; több kőlapból áll, lyukakkal, amelyeken keresztül a tenger hullámai érdekes hangokat adnak ki.

Horvátország legtöbb részén az árak a magasba szöktek - illusztrációForrás: robertharding via AFP/Frank Fell/Frank Fell

Zadar másik fő látványossága a naplementék. Ha estére kicsit hidegebb is lesz a zadari parton, semmiképpen se hagyjuk el a strandot, hanem üljünk be a legközelebbi strandbárba, és élvezzük a ragyogó lilás-narancssárga eget.

Šibenik és Krka vízesések októberben

Šibenik óvárosa nem olyan híres, mint Rovinjé, és aki valaha is járt a városban, az biztos nem érti, hogy miért. Lenyűgöző katedrális található itt, amely két okból is különleges: egyrészt a 14. és 15. században épült székesegyház puzzle-darabokként egymáshoz illesztett kövekből áll, amelyek mind a külső, mind a belső falat alkotják.

A katedrális belülről nem volt burkolva, ezért minimalista ellentéte volt a korabeli többi templomnak. A székesegyház külső homlokzatán viszont több, mint 70 polgár arca látható. Az úgynevezett „polgári fejek" közé tartoznak gyerekek, nők, férfiak és idősek, akik a város akkori lakosságából származtak.

Sibenik történelmi városrészeForrás: Shutterstock / Készítette: Przemek Iciak

Októberben csak néhány vendég van a katedrálisban, így a nyugalmadat senki sem fogja megzavarni. Šibenik óvárosában néhány étterem már bezárt, de a helyiek kedvenc fagyizói és kávézói továbbra is nyitva tartanak.

Šibenik a Krka Nemzeti Park közvetlen közelében található, amely ideális egynapos kirándulásokhoz. Fő attrakciója a vízesések, amelyek a Winnetou-filmek forgatási helyszíneként váltak híressé. A parkban rengeteg a turista, még az októberi hétköznapokon is, de bírhatóbb, mint nyáron.

Split októberben

Még október közepén is olyan meleg van Split óvárosában, hogy négy óra városnézés után már csak a tengerpartra vágyik az ember.A város keleti részén, a Marjan-hegy lábánál található az autóval közvetlenül elérhető kavicsos strand, ahol a Kafić Obojena Svjetlost októberben is estig nyitva tart.

Kilátás a Klissza várból, SplitForrás: Shutterstock / Készítette: Joachim Bago

Ston októberben

A Dubrovniktól néhány kilométerre található Ston kisváros egy nagyon csendes hely, de igazi attrakció várja a látogatókat ebben az 5000 lakosú településen: Stonban található Európa leghosszabb kőfala, amely összeköti a város kerületeit. Ston és Mali Ston. A fal 5 kilométer hosszú. Ezzel a második leghosszabb fennmaradt erődfal a világon a Kínai Nagy Fal után.

Osztrigafarm a Ston-öbölben, DalmáciaForrás: Shutterstock.com / xbrchx

Ston környékén gyönyörű kavicsos öblök és sziklák is találhatók, ahol szinte egyedül napozhatsz, vagy csodálhatod a tengert.

Íme a kevésbé ismert Ston városkája:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek