Megható igaz történet: 7 év alatt bejárta a világot a kutyájával, ezt tanulta közben az élettől

Megható igaz történet amit bemutatunk egy férfiről, aki 7 év alatt bejárta a világot a kutyájával. Amikor a nagy kaland után visszatértek a szülővárosába szeretett kutyájával, Savannah-val, a kalandor Tom Turcich nem is lehetett volna bizakodóbb a jövőt illetően. Őt és négylábú társát egy hatalmas ünneppel köszöntötték Haddon Townshipben 2022. május 21-én. Turcich hivatalosan is a 10. ember, aki körbejárta a világot, Savannah pedig az első kutya, aki ezt megtette.

Megható igaz történet: 7 év alatt bejárta a világot a kutyájávalForrás: Tom Turcich

Megható, igaz történet egy férfiről, aki bejárta a világot a kutyájával és az út során hat kontinensen és 38 országon, köztük Chilén, Panamán és Kazahsztánon sétáltak át együtt

„A vége hihetetlen volt" – mondja Turcich a CNN Travelnek,hogyan váltak valóra az álmai és mennyi mindent tanult az élettől. „Lényegében az életem fele annak az ötletnek volt szentelve, hogy körbejárom a világot, majd a célvonal átlépése olyan volt, mint a paradicsom."

Turcich elmesélte, hogy barátai, a jet-ski-balesetben meghalt Anne Marie és az autóbalesetben meghalt Shannon halála katalizátora volt utazásának. Viszont miután hazatért kutyájával, belecsapott a felismerés, hogy az életének egy tartalmas része véget ért, és Tom gyorsan a mélyponton találta magát.
Mellbevágott a felismerés, amikor Savannah-val sétáltam a parkban, hogy a célom, ami életben tartott, a világjárás, egy nagyszerű időszak véget ért, viszont az életnek mennie kell tovább. Hirtelen minden nagyon nehéz lett."Tom, akit Forrest Gumphoz, az 1994-es filmben Tom Hanks által alakított karakterhez hasonlítottak, megértette, hogy tovább kell lépnie, és folytatnia kell „olyan dolgokat, amelyek nem jelentenek annyit, mint a világjárás."

Tom elmondása szerint a dolgok akkor dőltek el, amikor Seattle-be költözött Bonnie Snyderhez, akivel az utazása végén, tavaly novemberben ismerkedett meg.

„Valószínűleg az életem első depressziójába estem bele" – mondja, és leírja, mennyire elveszettnek érezte magát anélkül, hogy ilyen egyértelmű célja lett volna.

Szívszorító veszteség

Ahogy kijutott a sötétségből, a szeretett Savannah elhunyt.  Bár néhány hónapja rosszullétei voltak, Tomot teljesen felkészületlenül érte a hír.

„A veséi meghibásodtak. Semmit nem tudtak tenni ellene... El kellett engednünk. Még mindig van bennem egy kis bűntudat. A halála utáni első hónapban nagyon rosszul voltam lelkileg, hiszen bizonyos értelemben ő volt a legjobb barátnőm, akivel a világkörüli út alatt annyi mindenen mentünk keresztül. De kilenc nagyszerű évet élt, amiért hálás vagyok" – teszi hozzá, felidézve, hogy Savannah időről időre ösztönözte őt az utazás során.

Tom nehezen dolgozza fel, hogy miután szeretett kutyája annyi ideig vigyázott rá, nem tudta megvédeni őt a betegségtőlForrás: Tom Turcich

Tom kezdetben úgy döntött, hogy vállalja a kihívást, hogy körbejárja a világot, miután olvasott Steven Newmanről, aki a Guinness-rekordok könyve szerint az első ember, aki körbejárta a világot, és a sétáló kalandorról, Karl Bushbyról, aki 1998 óta járja körbe a Földet.

2015. április 2-án, közvetlenül a 26. születésnapja előtt indult útnak, mindössze egy babakocsival, benne túrafelszereléssel, hálózsákkal, laptoppal, DSLR fényképezőgéppel és egy műanyag ládával, amiben az ételeit tárolta.

Egyedül indult az útra, melynek az első szakaszában örökbe fogadta Savannah-t, aki akkor még kölyökkutya volt. Egy texasi austini állatmenhelyen találkoztak, amikor New Jerseyből Panamába sétált.
Tom hogy úgy érezte, hogy ha van mellette egy kutyatárs, aki „őrködni tud" az éjszaka folyamán, az mindent megváltoztat, és ez minden bizonnyal be is igazolódott.

Kalandregény kutyával utazni

Egy átlagos napon a pár 18-24 mérföldet (körülbelül 29-38 kilométert) gyalogolt együtt.
A Guinness-rekordok könyvében a gyalogos körülhajózás követelményei 18 000 mérföld (körülbelül 30 000 kilométer) megtétele és négy kontinensen kell áthaladni, amit Tom felülmúlt.

Arra a kérdésre, hogy szerinte sikerült volna-e teljesítenie az utat Savannah nélkül, Turcich azt mondja, nem biztos benne.
„Nem lett volna olyan jó" – mondja. „Nem lett volna olyan szórakoztató. Nem tudtam volna elviselni annyi pillanatot. Utólag visszagondolva, nem tudom elképzelni nélküle."

Tom írt egy visszaemlékezést, The World Walk címmel a hihetetlen utazás során szerzett élményeiről.
A hónapban megjelent könyv megírása katartikus élmény volt számára, a kalandor szerint a fő célja az volt, hogy ösztönözze az embereket, hogy „kicsit jobban legyenek kíváncsiak a helyekre és egy kicsit jobban bízzanak a világban", és ami a legfontosabb, készítsen egy szórakoztató olvasmányt.
„Szerettem volna eltenni az egómat az útból, és egy olyan könyvet akartam készíteni, amit az olvasók élvezni fognak" – mondja.

Savannah lett a világutazó legjobb barátjaForrás: Tom Turcich

Ezekbe az országokba térne vissza a világutazó

Miközben számos országban járt, a férfi különösen két országba szeretne visszatérni: Törökországba és Grúziába. „Mindkét országot szeretem. Úgy gondolom, hogy a fővárosaik, Tbiliszi és Isztambul egyaránt nagyon érdekesek."

Nagy benyomást tett rá Grúzia „fiatal, élénk demokráciája". „Tényleg úgy érzem, hogy az emberek valóban törődnek a hazájukkal, ezért egy olyan különleges energia hálózza be, ami nincs minden országban."

Ami Törökországot illeti, Tom azt mondja, hogy szereti az éghajlatot, „a kultúrák találkozását" és az ételeket.

A világ körüli út legnagyobb legnagyobb leckéje

Tom szerint a kalandjának egyik legnagyobb tanulsága az volt, hogy „milyen kicsik és jelentéktelenek" vagyunk a dolgok nagy rendszerében. „Kimész és meglátod, milyen nagy a világ és ezek valóban sokkal nagyobb erők, mint bárki akaratereje és vágya. Komolyan befolyásolja valaki életét a földrajz és a kultúra. Látod magad tükröződni a különböző helyeken és a különböző emberekben, és rájössz, hogy te csak egy ember vagy közülük."

Miközben nagyon örül, hogy megszerezte a tizedik ember címet, aki körbejárja a világot, Tom hangsúlyozza, hogy valójában sosem ez volt a célja.
„A World Walk soha nem szólt rekordokról vagy ilyesmiről. Csak el akartam menni világot látni és tapasztalatokat szerezni, aminek ez volt a legjobb módja."

Amióta több mint két éve teljesítette a kihívást, mások is felvették vele a kapcsolatot, akik abban reménykednek, hogy sikerül elérniük ugyanezt.
Szerintem bejárni a világot, hihetetlen módja annak, hogy egy különleges életet élj. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy megtapasztaljuk a világot és megváltoztassunk. Ha benned van az a tűz, hogy megtedd, az szerintem fantasztikus. De határozottan nem mindenkinek való."

A világ körüli út kutyával volt az igaziForrás: Tom Turcich

Tom visszatérése óta néhányszor elment nyaralni, többek között Szicíliába és Máltára Bonnie-val, és bevallja, hogy még mindig nagyon izgatja az utazás.

Az utazás a legjobb módja annak, hogy megértsük a világot, és hogy a világ megváltoztasson bennünket – mondja, elismerve, hogy az ilyen világ körüli utazás „nem mindenki számára elérhető és reális".

Savannah halála miatt rövid idő alatt annyi bánatot és szomorúságot élt át, hogy most alig várja, hogy továbblépjen. „Jó lenne, ha nem szomorkodnánk és csak annyit mondanánk: „Rendben, én csak továbbmegyek a következő dolgom felé. De azt hiszem az volt ebben a legcsodásabb, hogy volt időm átgondolni az érzéseim mélységeit a Savannah-val töltött föld körüli séta alkalmával, elgyászoltam a barátaimat és ezek az érzések hajtottak az út során."

Savannah szép és tartalmas életet élt TommalForrás: Tom Turcich

„Ez a kaland egy nagy áldás volt számomra."

A jelenleg 35 éves Tom és barátnője jelenleg Kentuckyban élnek. A közelmúltban eljegyezték egymást és megbeszélték, hogy vesznek egy másik kutyát, Tom pedig ismét izgatottan várja a jövőt. Bár nem tervezi, hogy a közeljövőben olyan nagy kihívás elé néz, mint körbejárni a világot, a jövőben minden bizonnyal új kalandba kezd.

„Nem tudom, mi lesz a következő. Talán felviszek egy új kutyakölyköt az Appalache-ösvényre, hogy kiképezzem. Talán írok még egy könyvet. Meglátjuk, mi lesz."

Tom és Savannah show-műsorokban is megosztották az átélt kalandjaikat:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek