Ezek Firenze kihagyhatatlan látnivalói a helyiek szerint

Olaszország tökéletes úti cél ősszel is, főleg a művészetek fellegvára, a gyönyörű Firenze, ahol annyi felfedeznivaló csoda és finom ételek várnak rád. Ezért most összegyűjtöttük, hogy a helyiek szerint mik Firenze kihagyhatatlan látnivalói, amelyeket kár lenne elmulasztanod.

Ezek Firenze kihagyhatatlan látnivalói - Mutatjuk a legjobb hatotForrás: Shutterstock/Scstock

Ezek Firenze kihagyhatatlan látnivalói

1.  Santa Maria del Fiore katedrális (a dóm)

Mi az? Egy abszolút kötelező látnivaló Firenzében. A Virágos Szűz Mária-székesegyház (vagy a Dóm, ahogy jobban ismerik) a város szívének középpontja.

Miért mennék? A dóm a 15. században épült, és akkoriban a világ legnagyobb temploma volt (ma a harmadik legnagyobb Európában). Ha meg tudod mászni a 463 lépcsőfokot, akkor érdemes felmászni a kupola tetejére, mivel ez Firenze legmagasabb pontja. Bízz bennünk, megéri a gyönyörű kilátás a város lépcsőzetes épületeire és terrakotta háztetőire.

Travelo tipp: a jegy három napot ad rá, hogy befogadd a katedrális és a kupola pompáját, felmászhass a rozoga lépcsőkön a harangtorony tetejére, és lemenj a föld alá az alatta eltemetett ősi templomhoz.

A Brunelleschi által épített kupolát a dóm ékességének tartják, és egyben az építész remekművének, amin 1446-ban bekövetkezett haláláig dolgozottForrás: MarcusObal/Wikipedia

2.  Palazzo Vecchio

Mi az? A Piazza Signoria híres épülete a firenzei városháza.

Miért mennék? Hemzseg a csodálatos műalkotásoktól és a freskókkal teli szobáktól.  Ebben a múzeumban megtekintheted Dante halotti maszkját, és akár egy túrára is indulhatsz, amely a palotába épített titkos járatokon vezet át. Mindenképpen mássz fel a toronyba. A csúcsra vezető úton megtekintheted a börtöncellákat, ahol a híres Savonarolát őrizték, mielőtt kivégezték volna az épület előtti téren.

Travelo tipp: ha sürget az idő, egy felületes pillantás a földszintre megmutatja ezt a tökéletesen arányos átriumot, ahol a hatalmas oszlopokba Medici-szimbolikát véstek, a fal minden centiméterét pedig freskók díszítik.

A Salone dei Cinquecento (Ötszázas terem) belső díszítése a Palazzo Vecchio-banForrás: Shutterstock/ Olha Solodenko

3.  Uffizi Képtár

Mi az? Firenze és a világ egyik leghíresebb galériája.

Miért mennék? Akár rajongója vagy a reneszánsz művészetnek, akár nem vagy annyira izgatott, az Uffizit jobban megszereted, mint gondoltad volna. Ez ad otthont Botticelli fantasztikus műveinek, köztük a Vénusz születésének. A gyönyörű művészeti kincsek között hosszú órákat tölthetsz felfedezéssel, de az épület építészete önmagában is megéri az utazást, amelyet Giorgio Vasari olasz művész tervezett.

Tiravelo tipp: érj oda minél korábban, mielőtt a hely megtelik turistákkal.

Az Uffizi Képtár megannyi kincset rejt FirenzébenForrás: Chris Wee/Wikipeida

4.  Galleria dell'Accademia

Mi az? A híres Michelangelo még híresebb műalkotásának otthona.

Miért mennék? Bár több történelmi műalkotás található a Galleria dell'Accademiában, mint amennyit a legtöbb városban találsz, ez a múzeum kifejezetten a Dávid-szobor bemutatására készült. Mindenképpen érdemes megnézni a világhírű műalkotást, amelyet a 26 éves Michelangelo egyetlen márványtömbből faragott ki több mint 500 évvel ezelőtt, és annyira részletgazdag, hogy a karjában lévő erek is jól látszanak. Firenze egyik kötelező látnivalója, még akkor is, ha egy kicsit sorban kell állnod, ugyanis megéri lőni egy szelfit magával a férfival, Dáviddal.

A Dávid-szobornál általában nagy a tömeg, de megéri legalább egyszer látni az alkotástForrás: Controluce via AFP/Renato Esposito

5.  Cappelle Medicee

Mi az? A híres firenzei család által épített gyönyörű kápolna.

Miért mennék? Mivel a dóm elveszi a népszerűségét, Firenze második legnagyobb kupoláját általában figyelmen kívül hagyják, ami óriási tragédia. A padlótól a mennyezetig ez a szépség tele van márvánnyal és csillogással. Ha el tudod szakítani a tekinteted a gyönyörű freskóktól, menj a kisebb kápolnába, ahol megtekintheted a legszebb szobrokat, amelyeket nem más, mint Michelangelo faragott. Ráadásul ezt a helyet sokkal kevesebben látogatják, így valószínűleg nem lesz nagy tömeg.

Firenze egy másik gyönyörű templomot is rejt, amit érdemes felfedezniForrás: Shutterstock3 Krikkiat

6.  Mercato Centrale

Mi az? Az ételmennyország két emeleten.

Miért mennék? Kerüld el a város központjában felbukkanó gyorséttermeket, és inkább menj be a 19. századi Mercato Centrale-ba. Itt bort, gyümölcsöt, húst, halat, sajtot, olajat és fűszereket árusító árusokat találhatsz a földszinten, amelyet a helyiek éppúgy látogatnak, mint a turisták.

Az emeleti étterem remek hely azoknak a csoportoknak, akik soha nem tudnak megegyezni abban, hogy mit egyenek. Friss tésztákra, firenzei húsra vagy vegetáriánus hamburgerekre, pizzára, galuskára, szarvasgombaszeletre, sült halra, felvágottakra és isteni fagylaltra számíthatsz. Érdemes az ebéd- vagy vacsoraidőn túl menned, hogy elkerüld a tömeget – írja a Timeout.

Ezt a piac elképesztő helyi finomságokkal várForrás: Shutterstock/ ColorMaker

 Az alábbi videóban Firenze top 10 látnivalóját nézheted meg:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek