Átvert turisták: „1,5 millió forintot költöttünk álomnyaralásra, de leginkább csak hánytunk és ment a hasunk”

Csaknem ezer brit turista azt állítja, hogy súlyos gyomorpanasz, shigella vagy szalmonella betegítette meg őket, miután a zöld-foki-szigeteki luxusszállodákban szálltak meg. Az átvert turisták rengeteg pénzt költöttek az álomnyaralásra.

Az átvert turisták rengeteg pénzt költöttek az álomnyaralásra - illusztrációForrás: shutterstock.com/frankbach

Az átvert turisták jogi lépéseket tesznek, miután az álomnyaralásra rémálomként gondolnak vissza

Az elmúlt három évben megdöbbentően sokan, 926-an jelentették be, hogy gyomorbetegségben szenvedtek, miután ellátogattak a trópusi szigetre. Sokan kórházba kerültek a tüneteik miatt, miután drága ötcsillagos vakációjuk „pokoli nyaralásokká" változtak. Azt mondják, hogy olyan súlyos ételmérgezés keserítette meg az életüket, mint a shigella és a szalmonella.

Az áldozatok között volt egy nászutas házaspár, egy férfi, aki annyira rosszul volt, hogy eszméletlenül esett el hazafelé, és egy szépségterapeuta, akitől az orvosok kezdetben attól tartottak, hogy agyvérzést kap.

A birminghami Cordelia Plummer (56) és partnere, Ian Waller (56) az egyik legfrissebb nyaralócsoport, aki kapcsolatba lép az ügyvédekkel. Mindketten súlyos gyomorbetegségben szenvedtek kéthetes tartózkodásuk során a zöld-foki-szigeteki Salban található Riu Cabo Verde szállodában.

Az idén július 12. és 27. között megtartott nyaralást a TUI utazásszervezőn keresztül foglalták le, és a pár csaknem 3000 fontot fizetett az all-inclusive nyaralásért. Jatinder Paul, az Irwin Mitchell nemzetközi súlyos sérülésekre szakosodott ügyvédje, aki a nyaralókat képviseli, így nyilatkozott: „Hihetetlenül aggasztó azoknak az ügyfeleknek a hatalmas száma, akik az elmúlt három évben a zöld-foki-szigeteki tartózkodásuk során megbetegedtek. Az érintettek magas száma azt mutatja, hogy ezek nem elszigetelt események.Az a tény, hogy még mindig jelentős számban fordulnak hozzánk hasonló első kézből származó beszámolókkal, egy aggasztó kép felé mutat a folyamatban lévő betegségekről, ráadásul úgy tűnik, hogy a helyzet nem változik. Az általunk képviselt személyek jogosan aggódnak amiatt, hogy az ilyen betegségek hogyan fordultak elő ilyen hosszú időszakon át – mondta az ügyvéd, majd így folytatta:

„A gyomorbetegség hosszú távú egészségügyi problémákhoz vagy akár halálhoz is vezethet, és félő, hogy tragédiával is végződhet, ha nem tesznek valamit a kiváltó okok orvoslására."

Cordelia, az ügyfélszolgálati asszisztens a nyaralás alatt megbetegedett, súlyos gyomortünetei voltak, köztük hányás és hasmenés. A szobájába zárták négy napig, és az Egyesült Királyságba való visszatérésekor kénytelen volt konzultálni a háziorvosával, aki először azt mondta, hogy tünetei a shigella jelei lehetnek.

Iant néhány nappal később ugyanazok a tünetek sújtották, amelyek a nyaralás hátralévő részében és az Egyesült Királyságba való visszatérésekor is folytatódtak. Továbbra is szenved a székletürítési szokásainak folyamatos változásától.

Rámálom lett az álomnyaralásból a Zöld-foki-szigeteken - illusztrációForrás: Shutterstock/Curioso.Photography

Ételmérgezés: Rengeteg turista betegedett meg a zöldfoki-szigeteki szállodákban

A pár elmondása szerint a szálloda többi vendégével is beszéltek, akik hasonló tünetektől szenvedtek. Hazatérve megdöbbenve olvasták a negatív kritikákat az interneten, és az emberek hasonló élményekről számoltak be. A pár elmondása szerint észrevették, hogy az ételeket gyakran fedetlenül és langyosan szolgálják fel.

„Volt három idősebb hölgy, akikkel beszélgettünk, és egy csoport fiatalabb lány is, akik szintén azt mondták, hogy nagyon betegek. Megdöbbentő a sok történet, amit láttunk és hallottunk, mielőtt hazajöttünk és visszatértünk az Egyesült Királyságba. Ha láttuk volna ezeket korábban soha nem foglaltuk volna le a nyaralást" – mondja Ian.

Cordelia és Ian egy új tíz nyaralóból álló csoport közé tartoznak, akik az Irwin Mitchell ügyvédi irodát utasították, miután ezen a nyáron az ötcsillagos Riu Cabo Verde-ben szálltak meg. Több mint 20 ember kereste meg a céget, miután 2023-ban a Riu Funana Hotelben szálltak meg.

2022-ben több mint 170 nyaraló jelentkezett, hogy jogi lépéseket tegyenek, miután ugyanabban a szállodában megbetegedtek. Több száz nyaraló utasította a céget más zöld-foki-szigeteki szállodák betegségei miatt, köztük idén eddig 55 – írja a Mirror, melynek újságírója kérdéseket intézett a TUI Utazási Központtól, akik nem válaszoltak a megkeresésére.

Csodás nyaralóhely lenne, ha az élelmiszerekre jobban ügyelnének a szállodák:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek