Ez történne a testeddel, ha beleesnél egy vulkánba

Emlékszel A Gyűrűk Ura: A király visszatér című filmre, amikor Gollam belezuhan a vulkánba? Néhány másodpercig a láva felszínén marad, mielőtt elsüllyedne, de valójában mi történne a testeddel, ha beleesnél egy vulkánba? A vulkanológus megmondja!

Mi történne a testeddel, ha beleesnél egy vulkánba? - illusztrációForrás: Anadolu via AFP/United States Geological Survey

De mi történne a testeddel, ha beleesnél egy vulkánba, és körbevenne a forró láva?

A rövid verzió az, hogy meghalnánk, és nem lenne kellemes.

A hosszú változat szerint a láva felszálló hője már azelőtt felhólyagosítja a bőrt, hogy kapcsolatba kerülne vele a testünk, a ruházat és a haj valószínűleg meggyullad, mielőtt még a láva felszínét elérnénk.

Adam Kent vulkanológus azt mondta a Diggnek, hogy ha belezuhansz egy vulkánba, lebegnél a láva tetején. Lehet, hogy Gollam elsüllyedt a filmben, de a láva elég sűrű, ezért nehéz lenne lesüllyedni.

Kent szerint némi láván történő ringatózás után valószínűleg a tested megsemmisül és felrobban.
Az alapötlet az, hogy a testben lévő gázok gyorsan felmelegednének, majd kitágulnának, és valószínűleg kisebb robbanások sorozatát okoznák" – magyarázta.

Ha marad is belőled valami, olyan magas hőmérsékletnek lesz kitéve, hogy hamarosan teljesen megsemmisülne a tested. 

A kutató szerint sírni és mozogni sem tudnánk, mert a hőség olyan erős, hogy a testben lévő víz gőzzé válna.

Tehát ez történne veled, ha egy lávától fortyogó vulkánba zuhannál, szörnyen fájdalmas halálod lenne. Az egyetlen lehetséges előnye, hogy biztosan nem tart túl sokáig – írja a Ladbible.

Az Etna vulkán rendszeresen kitör OlaszországbanForrás: AFP/2023 Anadolu/Salvatore Allegra

A vulkán nem játszótér

Sajnos a meggondolatlan emberek néha az életüket kocáztatják, amikor egy vulkán közelébe mennek. Mi is beszámoltunk róla, hogy 2022 júliusában egy turista szelfizés közben belezuhant az olaszországi Vezúv kráterébe, miután megkerülte a látogatóknak kijelölt kaput, és egy számára tiltott úton haladt tovább. A férfi végül könnyebb sérülésekkel megúszta, mert nem esett túl mélyre, de vádat emeltek ellene.

Idén áprilisban viszont egy kínai nő belehalt amikor Jáva szigetén egy fotóhoz pózolt a „kék tűz" jelenség miatt népszerű indonéz vulkánon. 75 métert zuhant, azonnal elhunyt, az esetet a hatóságok balesetként zárták le.

Nemrég pedig arról adtunk hírt, hogy két férfi tudományos kísérletként felébresztett egy vulkánt, az etiópiai Erta Ale-t. Egy a kráterbe dobott szikla másodperceken belül izzó, fortyogó lávafolyammá változtatta az addig nyugodtnak tűnő krátert.

Az alábbi videóban 5 elképesztő vulkánkitörést nézhetsz meg tisztes távolságból, biztonságban:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek