Zakynthos a teknősök szigete - De vajon hová tűntek a teknősök?

Zakynthos egy mesés görög sziget, rengeteg természeti látnivalóval, homokos partszakaszokkal, ahol a tenger sekély és kristálytiszta. De Zakynthos szigete leginkább talán arról híres, hogy itt fészkelnek az álcserepes teknősök (Caretta caretta). Ezek a tengeri teknősök különösen a Laganas-öböl homokos partjain rakják le tojásaikat. Teknőstojás fészket sokat láttunk viszont teknőst alig.

Zakynthos a teknősök szigeteForrás: Miskey Melinda

Zakynthos szigetére utaztunk, de teknősök alig voltak

Szeptember közepén utaztuk el pár napra a szigetre, ahol a pihenés, tengerben pancsolás és a szuper görög ételek végigkóstolása mellett az egyik fő célunk az volt, hogy közelebbről is láthassuk a sziget egyik fő attrakcióját és vonzerejét: a tengeri teknősöket. Zakynthos az egyik legfontosabb fészkelőhely a Földközi-tengeren az álcserepes teknősök számára. A tojásrakási időszak általában májustól októberig tart, és a teknősök ugyanazokra a partokra térnek vissza, ahol maguk is kikeltek. A teknősfészkeket elkerítve védik a turistáktól és tényleg jó sok van belőlük.

A szigeten ebből kifolyólag a turizmus jó része a teknősökre van felépítve. A szuvenírboltok roskadásig tele vannak különböző méretű plüss teknősökkel és teknősös ajándéktárgyakkal, mi pedig úgy gondoltuk, hogy majd a tenger is hemzsegni fog tőlük, ebben azonban tévedtünk.

 Minden a teknősökre épül

Laganas sétáló utcáin egymást érik a teknős nézős hajóutakat kínáló irodák. Itt számtalan különböző hajó közül választhatunk: vannak luxus motorcsónakok, kisebb, nagyobb, egy szintes és kétszintes hajók, sőt olyanok is amelyeknek a feneke üveg kialakítású, hogy onnan is megfigyelhessük a teknősöket. Van 1 órás, kifejezetten csak teknősnézős út és vannak több órás, vagy akár egynapos hajóutak is, amelyek több más programpontot is magukban foglalnak: például elvisznek a Keri-barlangokhoz, vagy a Teknős szigetre (ami valóban messziről úgy néz ki, mint egy teknős oldalról).

Időnktől és persze a rá szánt összegtől függően tényleg változatos utakat kínálnak, amit vétek lenne kihagyni. Naponta többször, általában reggel 9-kor, délben, és délután indítják ezeket a hajós utakat, de ha kinéztünk egy nekünk tetsző irodát, érdemes megérdeklődni, hogy náluk pontosan mikor indul a hajó, mert van például olyan társaság, aki naplemente körutakat is szervez.

Mi azt a fülest kaptuk, hogy reggel nagyobb az esélye, hogy teknőst láthassunk, így egy reggel kilenckor induló, 3 órás hajóútra fizettünk be egy üvegfenekű, nagyjából 20 személyes hajóra.

Görögországban ilyen hajókkal viszik a turistákat teknősnézőbeForrás: Miskey Melinda

A parton lévő I love Laganas felirattól közvetlenül balra a partra lekanyarodva volt a találkozási pont. Itt már volt nagy nevetés vagy éppen döbbenet a részvevők részéről, ugyanis a hajó csak úgy 10 méternyire tudta megközelíteni a partot, tehát papucs le, strandruha fel és séta be a hajónkig. Szerencsére a víz nem volt hideg, sőt, szeptemberhez képest kellemesen meleg volt a tenger végig amíg ott voltunk. Mivel ebben az útban szerepelt pancsolás is, így még szerencse, hogy fürdőruha és törülköző is volt nálunk.

Innentől jöhetett a teknősvadászat, mármint nem úgy, hanem hogy ki látja meg először őket a végtelen tengeren. A kapitány éppen úgy fürkészte a vizet, mint minden egyes utas. Mi azt hittük, hogy azért ennyire nem nehéz teknősre bukkanni, de aztán a túra végére rájöttünk, hogy kb. olyan, mintha tűt keresnénk a szénakazalban. A vízen lévő hozzánk hasonló hajók, amiből általában van kint vagy egy tucatnyi az öbölben, szintén pásztázták a vizet.

Görögország egyik ékköve ZakynthosForrás: Miskey Melinda

Néha, ha felbukkant egy teknős, akkor minden kapitány igyekezett odamanőverezni a hajóját, de csak a legszerencsésebbek pillanthatták meg, hiszen mire odaértünk például mi is a hajóval, már rég lebukott a víz alá, ami bármennyire is kristálytiszta, nehezen lehetett utána már észrevenni. A teknős mindössze 2 másodpercre jön fel a víz felszínére, hogy levegőt vegyen, tehát fotózásra, videó készítésre ennyi idő állt a rendelkezésünkre. Ezen az úton végül egy fél teknőst sikerült látnunk. Azért csak egy felet ,mert pont a hajó másik oldalán jött fel a vízfelszínre. De a kapitány úgy értékelte, hogy akkor ez a program pont pipa és már hajtott is tovább a következő látivalóhoz, nem törődve a csalódottságunkkal.

Így védik Görögországban a teknősök fészkeitForrás: Miskey Melinda

Teknősökkel suttogó

Ha azonban nem szeretnél teknősnézős hajóútra költeni, ahol ráadásul a mi példánkból okulva nem is biztos, hogy sikeres lesz, akkor érdemes ellátogatni a Cameo szigetnél lévő kikötőhöz. Itt ugyanis van egy bácsi, aki állítólag minden reggel és naplemente előtt is eteti a teknősöket. Tényleg ott volt és egy hajóról dobálta be a teknősök számára ínycsiklandó tintahal darabkákat, amire pikk pakk jött is két teknős.

Szerintem erről az attrakcióról kevesen tudhatnak, mert maximum egy tucatnyi ember gyűlt össze, hogy a mólóról gyönyörködhessen a teknősökben. Vagy lehet, hogy tudnak róla, de hozzánk hasonlóan inkább a nyílt vízi felkutatásukban bíztak. A teknősök valószínűleg okos állatok és tanulékonyak is, hiszen ha elúszkáltak, az öreg halász egy fa eszközt kongatott a hajóján, aminek a hangjára rögtön újra visszatértek a hajó mellé, és falták a nekik beszólt finom falatokat.

Kevés teknőst láttunkForrás: Miskey Melinda

Tehát a történet happy end lett, és végül a nyaralásunk utolsó napján mi is megcsodálhattuk a teknősöket a nyílt vízen és a kikötőben is. Ha majd ott jártok, és számotokra is fontos, hogy saját szemetekkel is lássatok teknősöket, majd ne centizzétek ki ennyire, mint mi.

Írta: Miskey Melinda

Zakynthos nem véletlenül annyira kedvelt úti cél a magyarok körében is, az alábbi videó bemutatja a sziget legszebb látnivalóit:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek