Megtalálták a sokkoló magyarázatot a Titanic egyik szomorú rejtélyére

Több mint egy évszázada, hogy a világ akkori legnagyobb, elsüllyeszthetetlennek hitt hajója, a Titanic az első útján hullámsírba merült. Bár már sikerült elérnünk az Atlanti-óceán fenekén lévő roncsot, van egy dolog, amit sokan észrevettek a helyszínen, de nem tudták mire vélni, most viszont most fény derült a Titanic egyik szomorú, nagy rejtélyére.

Így fest a Titanic az óceán fenekénForrás: Oceangate.com

Megtalálták a sokkoló magyarázatot a Titanic egyik legnagyobb rejtélyére

A Titanic roncsa egyedülálló lelőhely, mivel tartalmaz egy pillanatképet az 1912-es életről, és sok tárgy maradt fenn az óceán fenekén. Néhány előkerült a roncsokból, köztük hangszerek, ruhák, dísztárgyak és a mindennapi élethez szükséges tárgyak.

Cipők az Atlanti-óceán fenekén

Egy bizonyos típusú tárgyból viszont meglepően sok maradt fenn a szerencsétlenül járt hajó kísérteties maradványai között. A rozsdásodó hajótest és a széteső helyiségek között a számos expedíció sok cipőt vett észre.

De ami talán még érdekesebb, a cipőket mindig egy párban találták meg, soha nem páratlanul.
Egy-két pár önmagában nem tűnik olyan nagy dolognak, de nagyon sok pár cipőt találtak, és van egy nagyon szomorú oka annak, hogy párban fekszenek több, mint 3800 méter mélységben, az Atlanti-óceán fenekén. A cipők többnyire bőrből készültek, és sok csersavat tartalmaztak, ami megőrizte őket.

De miért vannak mindig párban?

A másik dolog, amit sokan megjegyeztek a roncsokkal kapcsolatban, az az emberi maradványok teljes hiánya. Tudjuk, hogy több száz ember halt meg a tragédiában, hol vannak tehát a roncsokban lévő holttestek? Biztos ott vannak, nem?
Nos, bizonyos értelemben igen. Ugyanis csak a cipők maradtak meg azoknak az embereknek a testéből, akik elsüllyedtek a hajóval.

Az óceán fenekén élő állatok, a vízben lévő baktériumokkal gyorsan lebontották a maradványokat.

Sok tárgyat állítanak ki világszerte, amelyek a Titanic fedélzetéről valókForrás: NurPhoto via AFP/Alessandro Bremec/NurPhoto/Alessandro Bremec

Egy tanulmány megállapította, hogy egy emberével nagyjából megegyező méretű sertéstetemből a tengerfenékre helyezve, mindössze négy nap alatt csak csontok maradtak, a csontok pedig körülbelül hat hónap után eltűntek.

Tehát több mint 100 év után nem meglepő, hogy semmi sem maradt az emberekből. A cipők fennmaradtak, mivel a bőrben lévő tanninok miatt nem voltak vonzók az óceán fenekén élő tengeri élőlények számára. A strapabíró bőrcipők jobban ellenálltak az idő pusztításának, még jóval azután is, hogy az őt birtokló személy teljesen eltűnt – írja az Unilad.

Az alábbi pár hetes videóban megnézheted, milyen állapotban van a Titanic:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek