Prága is szigorú szabályokat hoz a tömegturizmus és az Airbnb ellen

Prága, Csehország gyönyörű fővárosa kiemelt úti cél a turisták körében, ami magával hoz egy sor problémát az ott élők számára. Prága ezért más európai városokhoz hasonlóan szigorú szabályokat hoz a tömegturizmus és az Airbnb ellen. Mutatjuk mik várnak a turistákra.

Prága is szigorú szabályokat hoz a tömegturizmus és az Airbnb ellenForrás: Shutterstock/Stljb

Prága több intézkedést hoz a tömegturizmus és az Airbnb megfékezésére, hogy élhetőbbé váljon a város

A prágai lakosoknak ugyan az a problémájuk, mint a Barcelonában vagy a Kanári-szigeteken élőknek. Leginkább az Airbnb rövid távú lakáskiadás zavarja őket, ami felnyomja az ingatlanárakat, és kiszorítja a helyieket az óvárosból. Ezen kívül a turisták hangosak, főleg ha kocsmatúrákon vesznek részt.
Több nagyváros, például London, Dublin, Amszterdam, Barcelona és Párizs vezetése is fellépett az Airbnb vagy ahhoz hasonló bérbeadások ellen, és most már Prága is csatlakozik hozzájuk.

Egyelőre még csak javaslat a kormány részéről, hogy külföldi mintára egy új szabályozást vezessenek be, amely korlátozhatja a rövid távra bérbe adott szállások számát. Ettől az ingatlanárak csökkenését várják és azt, hogy a helyiek is tudnak lakást venni a városban.

Hogyan korlátozná Csehország a rövid távú bérbeadást?

A törvénytervezetet már augusztusban elfogadták, ami lehetővé tenné a csehországi települések számára, hogy korlátozzák az Airbnb-szerű szálláshelyek kiadását. Korlátozhatnák az évente kiadható napok számát és az egy vendégre jutó minimális helyigényt is meghatározzák. Emellett szigorúbb szabályozást és helyi adókat vetnének ki a vendégházakra, Airbnb-szállásokra és más üdülési célú ingatlanok bérbeadására. Ezáltal nem húznának el a szállodákkal folytatott versenyben.

Az ingatlantulajdonosoknak egy új, eTurista nevű platformon keresztül kellene regisztrálniuk a szálláshely és a vendégek adatait. A szálláshelyek számára egy regisztrációs számot adnak meg, amelyet a szálláshelyek listáján fel kell tüntetni.

Jelenleg a tisztviselők becslései szerint az online platformokon keresztül történő szállásfoglalások 40-70 százalékát nem jelentik be, ami évente közel 32 millió eurónyi adóbevétel-kiesést jelenthet.

Az új szabályok 2025 júliusában léphetnek hatályba.

Prága, Csehország fővárosa a kocsmatúrák ellen is fellépForrás: Leonhard Niederwimmer/Pixabay.

Prága más lépéseket is tervez a turisták hada ellen

Nem az Airbnb-re vonatkozó szigorítás az egyetlen terve a városvezetésnek.

Az év elején az egyik kerületi önkormányzat javasolta a legény- és leánybúcsúkon viselt kirívó jelmezek betiltását, mivel azok szerinte részeges és randalírozó viselkedésre ösztönzik a prágai éjszakai élet közönségét.

A városrész korábbi kérését, hogy korlátozzák az üzletek nyitvatartási idejét a belvárosban, tavaly elutasították.

Júliusban azonban jóváhagytak egy behajtási tilalmat az óváros egy részén, hogy csökkentsék a zajterhelést a környéken. A történelmi negyedbe este 22 és reggel 6 között nem hajthatnak be a járművek – írja az Euronews.

Az alábbi videóban megnézheted Prága legszebb látnivalóit:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek