Hazai karrierjét hátrahagyva kezdett új életet Zanzibáron egy magyar nő

Helga gondolt egyet, feladta HR-es karrierjét, elutazott az afrikai Zanzibárba és nyitott egy bár-éttermet. A magyar vendéglátós úgy tartja, hogy néha kockázatot kell vállalni az álmainkért, hogy később ne bánjuk az elszalasztott alkalmat.

Zanzibáron csodás az élővilágForrás: Alexander Osipenko / Unsplash

Új élet Afrikában, Zanzibáron

Egy teljesen új életet kezdett Afrikában Hornung Helga, aki azelőtt 18 évig foglalkozott toborzáskiválasztással. A nagy döntés előtt egy ideje már kereste az utat az igazi kiteljesedés felé. Ez az út pedig egészen Zanzibárig vezette, ahol egy barátnőjét látogatta meg tavaly, amikor beleszeretett a helybe. Eldöntötte: ő is itt akar élni, így felhagyott addigi munkájával, és egy bár-éttermet nyitott az afrikai szigetcsoporton.

Minden porcikámban éreztem, itt a helyem

Helga bárjában mindig zajlik az élet, egy pillanatig sem unatkozik.

Minden porcikámban azt éreztem, hogy nekem itt a helyem! Már évek óta kerestem azt a szerelemprojektet, amiben ki tudok teljesedni, de azt én sem gondoltam volna, hogy ilyen messze fogom megtalálni

– mondja a fiatal nő, aki mivel közel 10 évig vezetett egy gasztroblogot, és imád főzni, így nem meglepő, hogy végül a vendéglátásban találta meg magát.

Helga bárja, a Spicy Mama Beach BarForrás: Hornung Helga


Eredetileg pékséget szerettem volna nyitni otthon, de az élet másképp keverte a lapjaimat, amit egy cseppet sem bánok. Egy-egy projekten még most is dolgozom, de a bár-étterem vezetése tölti ki a mindennapjaim jelentős részét, Zanzibáron – mesél korábbi terveiről Helga, aki mostanra a Spicy Mama Beach Bar tulajdonosa lett, és bevallása szerint sosem tervezte, hogy külföldre költözik, de annyira magával ragadta a helyi életérzés, hogy minden porcikájában azt érezte, hogy neki ott a helye.

Egy pillanatra sem bánta meg a döntését

– Híres vagyok az intuitív döntéseimről, és tudtam, hogy ha nem lépem meg, akkor bánni fogom - vallott a pillanatról, amikor beleszeretett Zanzibárba. Májusban aztán ki is költözött kutyájával, júliusban pedig már meg is nyitotta a helyet.

Helga bárja ZanzibáronForrás: Hornung Helga

Magával ragadott, ahogy a helyiek élik a mindennapjaikat. Sokan keményen dolgoznak, de a nap végén igazán tudják élvezni az életet, és mindig mosolyognak, kedvesek, segítenek, ha problémád van. Hatalmas kontraszt volt az első út után hazamenni, mindenki komor volt és rohant valahova – mesél a kinti élet szépségeiről Helga.

„Naponta két házassági ajánlatot kapok"

Nincs is jobb, mint egy gyümölcsös koktél a tengerparton Helgánál.

Helga Zanzibáron kezdett új életetForrás: Hornung Helga

 A sok örömön és a gyönyörű környezeten kívül természetesen a kinti életnek megvan a maga hátránya is, például a lassabb és a körülményesebb ügyintézés. Ha azonban ezeket megszokja az ember és túljut az első sokkon, akkor beépülnek a megszokott mindennapokba.

Talán a kulturális különbségek okozzák a legnagyobb gondot a számára.

"Fehér nőként számos helyzetben nehéz boldogulni, de vannak vicces szituációk is emiatt. Például naponta legalább két házassági ajánlatot kapok, mert még nincs fehér feleségük, vagy fel is ajánlják, hogy milyen szép cappuccino gyerekeink lehetnének – árulja el az érdekes felkéréseket. – A faluban élő, tradíciót követő asszonyok egyébként csak a „félmeztelen lánynak" hívnak, hiszen számukra szokatlan a lenge, nyári öltözetem.

Hornung Helga, aki hátrahagyta életét, és Zanzibárba költözöttForrás: Hornung Helga

Helga azonban vette az akadályokat, és mostanra átlendült a nehézségeken is, így teljes értékűen tudja élvezni a kint töltött heteket. Ami nem is csoda, hiszen gyönyörű helyen, egy óceánparti nádtetős kis ingatlanból varázsolt bár-éttermet a turisták számára.

Ez talán a sziget legnyugisabb része. Vakító fehér, finom homokos óceánpart, egészséges és ízletes ételek. Egyre több a turista is a környéken, sok a nagycsaládos, a francia, holland, német és dél-afrikai vendég, hozzánk is napról napra többen térnek be – meséli a helyről a vendéglátós, aki vallja: mindent meg fog tenni, hogy sikerre vigye a helyet, mert teljes szívéből hiszi, hogy ez működni fog.

Csodavilág az Indiai-óceánban

Afrika, ZanzibárForrás: Shutterstock

Zanzibár Tanzánia keleti részén fekszik. A hely egy szigetvilág, mely két nagyobb szigetből, Zanzibárból és Pembából, valamint számos szigetecskéből áll. Az Indiai-óceánban helyezkedik el, körülbelül 25 mérföldre Tanzánia partjaitól. A szigetcsoport székhelye és legnagyobb városa Unquja szigetének nyugati partján fekszik.

A város két fő részre osztható: Stone Town és Ng'ambo. Előbbi a történelmi városnegyed és 2000 óta az UNESCO kulturális Világörökségének része, a történelmi Stone Town varázsa, melyről azt mondják, hogy az egyetlen működő ősi város Kelet-Afrikában, és nem mellesleg Freddy Mercury szülővárosa is.

Ez a videó bemutatja azt a világot, amiben Helga a mindennapjait éli:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek