Nyaralás októberben? Mutatjuk a legjobb úti célokat

Október fantasztikus időszak az utazásra, függetlenül attól, hogy hol tartózkodsz a világon. Az északi féltekén a levelek pompás narancssárga és piros árnyalatúak, délen pedig szépen beköszönt a tavasz, ezért a nyaralás októberben tökéletes alkalom, mutatjuk a legjobb úti célokat.

Nyaralás októberben is lehetséges, a legjobb úti célokat tartalmazó listánkra Törökország is felkerültForrás: Kadagan/Shutterstock

Nyaralás októberben? Mutatjuk a legjobb úti célokat:

Az idő kellemes – nem túl meleg, nem túl hideg –, és amikor a főszezoni tömeg eloszlott, a szállás, a repülés és a városnézés is sokkal élhetőbb.

Törökország

Ez egy nyilvánvaló nyári vakációs hotspot, köszönhetően a hosszú strandszakaszoknak és a rekkenő hőmérsékletnek. De ősszel még inkább érdemes Törökországba utazni. A Hagia Sophia akkor ragyog igazán, ha ropogós narancssárga levelekkel van körülvéve. Isztambul sikátorait ilyenkor egy kicsit könnyebb felfedezni, ha nincs rekkenő hőség. Viszont még mindig elég meleg van a napozáshoz és a tengerben úszáshoz.

Átlagos hőmérséklet októberben: 25 C

Ősszel nincs nagy tömeg a török turisztikai látványosságoknálForrás: Shutterstock/AlexAnton

Valencia, Spanyolország

Valenciát már 2022-ben a Design Fővárosának nevezték, de ez még mindig egy káprázatos hely. Az esztétikailag ragyogó délkelet-spanyol kikötőváros fantasztikus művészeti múzeumoknak, kortárs galériáknak és káprázatos építészetnek ad otthont. Fedezd fel a futurisztikus Művészetek és Tudományok Városának meredek fehér épületeit, beleértve a rohamosztagos sisakot idéző Palau de les Arts operaházat, és sétálj el a modernista El Cabanyal barrióban, csempézett homlokzatai között.

Átlagos hőmérséklet októberben: 18 C

Homokos tengerpart és gyönyörű történelmi épületek: mindkettőt megtalálod Valenciában októberben isForrás: Shutterstock/Karnavall22

Fülöp-szigetek

A kalandos utazások, köztük a búvárkodás népszerűsége az elmúlt években jelentősen nőtt, és a Fülöp-szigetek 7000 szigete kiváló minősítést kapott a víz alatti kalandokért. Menj el a palawani Coron-öbölbe, ha észbontó roncsbúvárkodásra vágysz, míg Anilao a világ egyik legjobb helye a biológiai sokféleség szempontjából, ami azt jelenti, hogy olyat is láthatsz, amit még el sem neveztek.

A tapasztaltabb búvárok itt kipróbálhatják a feketevízi búvárkodást is, amikor éjszaka a koromsötét óceánban egy csónaksorhoz kötik ki az embert fáklyával, hogy egy sokkal különlegesebb élmény.

Látogass el október második felében, hogy a legtöbbet hozhasd ki a gyönyörű strandjaiból. Semmiképpen se hagyd ki a filippínó konyhát!

Átlagos hőmérséklet októberben: 27 C

A világhírű Banaue rizsteraszok a Fülöp-szigeteken, amelyek az UNESCO Világörökség részét képezikForrás: robertharding via AFP/Michael Runkel/Michael Runkel

Bhután

Bhután területének több mint 70 százalékát erdő borítja. Ez a buddhista királyság a világ egyetlen szén-negatív országa, amely sokkal több anyagot szív fel, mint amennyit termel. Az utazást szigorúan ellenőrzik annak biztosítása érdekében, hogy a turizmus továbbra is csekély hatású legyen, tehát nem olcsó oda menni – bár a napi 200 dolláros tartózkodási díj magában foglalja a szállást, az étkezést és az idegenvezetőt (ami megéri, mert van egy mitikus történet szinte minden mögött, amivel itt találkozol). Menj el, hogy eltévedj az érintetlen természetben, szívd be a tiszta himalájai levegőt.

Átlagos hőmérséklet októberben: 22C

Bhutánban nincs tömegturizmusForrás: Zoltán szabó, Pixabay

Bosznia-Hercegovina

Bosznia-Hercegovinában a nyarak rendkívül melegek, a telek pedig nagyon hidegek, ezért október lehet a legjobb alkalom arra, hogy meglátogasd ezt a figyelemre méltó országot. A turisták száma ilyenkor drámaian lecsökken, ami azt jelenti, hogy több hely marad Szarajevó, Mostar és a többi varázslatos óvárosban való barangoláshoz.

Travnik bájos mecsetgyűjteménye egy kicsit fényesebben csillog, míg Banja Luka, az ország legjobb éjszakai szórakozóhelye. Egyre többen ébrednek rá Bosznia-Hercegovina varázslatára, ezért látogass el idén októberben, hogy megbizonyosodj róla.

Átlagos hőmérséklet októberben: 11 C

Bosznia-Hercegovina gyönyörű kolostorokat rejtForrás: Talha Şamil Çakır/Wikiipedia

Új-Mexikó

Új-Mexikóban több, mint sivatag és egy bizonyos Netflix-show. Minden októberben  Albuquerque  ad otthont a szemet gyönyörködtető Nemzetközi Balloon Fiestának, ahol több száz színes hőlégballon látványos felemelkedését láthatod. Talán a végtelennek tűnő égbolt és az epikus napfelkelte teszik kiváló helyszínné, de a világ legnagyobb léggömbfesztiváljává és a legtöbbet fényképezett eseményévé vált a Földön.

Szánj időt a Sangre de Cristo-hegység lábánál fekvő Santa Fére, ahol a spanyol gyarmati építészet és a földszínű történelmi vályognegyedek keveréke várnak.

Átlagos hőmérséklet októberben: 22 C

Hőlégballonok színesítik az eget Új-Mexikó felettForrás: Shutterstock/Applezoomzoom

Temesvár – Románia

Ez a radar alatti város nagy köztereivel, lombos kertjeivel és felújított, pasztellfestésű szecessziós építészetével vonzó városlátogatást tesz lehetővé, amely messze van a többi romániai város toronyházaitól. Temesvár volt Románia „első szabad városa", az ország 1989-es forradalma után, amely megdöntötte a kommunista diktatúrát. Független szikrája élőzenés helyszíneken él, a meghitt jazzbároktól a nagy operaházig.

Átlagos hőmérséklet októberben: 19 C

Temesvár katedrálisa is kihagyhatatlan látnivalóForrás: Shutterstock/andreivladpopa

Toronto – Kanada

Toronto a bolygó egyik legizgalmasabb városa, vérpezsdítő éjszakai élettel, ínyenc éttermekkel és a kontinens legjobb élőzenés helyszíneivel. Miért az október a tökéletes alkalom a látogatásra? A jégkorong miatt, amit élőben vagy egy bárban nézni bakancslistás élmény.

Átlagos hőmérséklet októberben: 11 C

Torontó egy igazán pezsgő város, tele kultúrávalForrás: V. Ben/Shutterstock

Namíbia

Namíbia úti célként egyre népszerűbb, mióta Harry herceg és Meghan Markle ott töltötte a nászútját, és a foglalások felfutása miatt új nyaralóhelyek létesültek. A legjobbak közül néhányan a legtöbbet használják ki az ország csillagnéző lehetőségéből Afrika egyetlen Nemzetközi Sötét Égbolt rezervátumában és környékén. Sátorozni is lehet a rezervátumban, de érdemes előre foglalni, mert a korlátozott helyek általában gyorsan megtelnek – írja a Timeout.

Átlagos hőmérséklet októberben: 21 C

Namíbia felett gyönyörű az ég éjjelForrás: Shutterstock/Sugrit Jiranarak

 Nézd meg, milyen csillagos az égbolt Namíbia felett:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek