Miért támadják meg a cápák az embereket?

A cápatámadások még mindig viszonylag ritkák, bár az emberek könnyű prédák a gyorsan mozgó halakhoz és fókákhoz képest. De amikor megtörténik a cápatámadás, pusztító hatású. Szóval, miért támadják meg a cápák az embereket?

Miért támadják meg a cápák az embereket? - Kutatók válaszolnakForrás: Shutterstock/Martin Prochazkacz

Miért támadják meg a cápák az embereket? Beszámoló egy a cápatámadásról

A kristálytiszta víz a 13 éves Hannah Mighall alatt egy pillanatra elsötétült. A szörfdeszkája mellett ült, és élvezte a nap melegét, miközben unokatestvérével a következő hullámot várta Tasmania idilli Tűz-öblében. Mögöttük a ragyogó fehér homokos strand nagyrészt kihalt volt, és a szörfözés eddig jó volt. A lenti hirtelen árnyék arra késztette Mighallt, hogy ösztönösen felemelje a lábát – a moszatgolyók gyakran letörtek a közeli sziklákról, és sodródtak a szörfözésben. „Nagyon nyálkásak, ezért utáltam megérinteni őket" – mondja.

De aztán valami megfogta a lábát. A Mighall körüli víz felrobbant, amikor egy öt méter hosszú fehér cápa ráharapott a jobb lábára. „Először nem fájt, mintha valami finoman megragadott volna, aztán a vízben voltam" – mondja a lány.

A nagy fehér cápa ráharapott a jobb lábára, felemelte a szörfdeszkáról, és megrázta a levegőben, mielőtt eltűnt a víz alatt.„Néhány másodpercbe telt, mire rájöttem, hogy ez egy cápa" – mondja. „Amikor a víz fölé emelt, a hátamon feküdtem, de a lábam a szájában volt. Csak a fekete búvárruhás lábamat láttam, a fogait, a rózsaszín ínyét és a fogakat, Azt hittem, rémálmom van, és folyamatosan próbáltam pislogni.

Mighall unokatestvére, a 33 éves Syb Mundy, aki a saját deszkáján ült, alig néhány méterre tőle, odaevezett és ütni kezdte a cápát a feje oldalán. A cápa elhúzódott tőle, és ahogy a víz alá került, elengedte Mighallt, helyette a szörfdeszkája után harapott, amely még mindig kötéllel volt a lábához erősítve.

A deszkával a szájában a cápa másodszor is víz alá húzta Mighallt. Pillanatokkal később a sérült deszkájával visszajutott a felszínre. Az állat kiharapott egy nagy részt a deszkából.
Mundy megragadta unokatestvérét, a hátára fektette, és kétségbeesetten evezett a partra. Korábban aznap Mighall egy másik lánnyal gyakorolt vízi mentést a helyi Surf Life Saving egyesületének edzése során, és többször is „áldozatként" vitték a partra. Most komolyan csinálta.
„A cápa körbeúszott minket a víz alatt" – mondja Mighall. „Aztán bejött ez a hullám, és Syb csak azt mondta: „El kell kapnunk ezt, mert megmenti az életünket. Ő evezett, és a hullám a partra vitt minket. A cápa egészen a partig velünk jött, láthattuk az uszonyát, amint ugyanazon a hullámon szörfölt be.

Mighall szerencséjére a tengerparton azon néhány ember között, akik szemtanúi voltak aznap történteknek, egy orvos és egy nővér is volt. A mentők kiérkezésére várva létfontosságú elsősegélyt nyújtottak neki.

Több mint 10 évvel később még mindig mély hegeket hord a lábán, amelyek a cápa szájának körvonalát követik. A jobb lába észrevehetően gyengébb, mint a bal – olyannyira, hogy a kezével kell felemelnie, amikor el akarja indítani a biciklit, amelyen időnként közlekedik.

Mighall egyike volt annak a nagyjából 83 embernek a világon, akiket 2009-ben a cápák provokálás nélkül megtámadtak. Ez a szám az elmúlt évtizedben nagyjából ugyanazon a szinten maradt. A provokálatlan támadások átlagos száma 2013-2017 között például 84 volt . A Floridai Természettudományi Múzeum nemzetközi cápatámadási aktája szerint 2023-ban 69 provokálatlan és 22 provokált harapás történt . A támadások közül tizennégy halálos kimenetelű volt, 10-et pedig provokálatlannak tekintettek.

A cápatámadások aránya növekszik, minél több ember fürdik az óceánbanForrás: Shutterstock/Alexius Sutandio

A legújabb kutatások azonban azt mutatják, hogy a világ egyes részein a cápatámadások száma egyre növekszik

Az Egyesült Államok keleti részén és Dél-Ausztráliában az elmúlt 20 évben csaknem megduplázódott a cápatámadások aránya, míg Hawaii-on is meredeken emelkedett. De miért?
„A cápák harapása szorosan összefügg a vízben egyszerre tartózkodó emberek és cápák számával" – mondja Gavin Naylor, a floridai cápakutatási program igazgatója. „Minél több cápa és ember van egy helyen, annál nagyobb az esélye annak, hogy egymásba ütköznek."

Ez nyilvánvalónak tűnik, de ha közelebbről megnézzük, hol zajlanak a támadások, van néhány nyom arra vonatkozóan, hogy mi történik. Ausztrália déli partjai és az Egyesült Államok keleti partjai mentén elterülő nagy népesség azt jelenti, hogy nagyszámú ember élvezi a vizet. De Dél-Ausztráliában is megnőtt a fókák száma a partvonal mentén, amik a nagy fehér cápák kedvenc zsákmányai a régióban.

Hasonlóképpen, az Egyesült Államokban, Massachusetts partjainál a Cape Cod partjainál a fókapopulációk fellendültek az elmúlt években, nagyrészt az Egyesült Államok 1972-ben bevezetett tengeri emlőstörvénye által biztosított védelemnek köszönhetően. Ez a nagy fehérek számának növekedéséhez vezetett a térségben a tengerentúli időszakban.

Sajnálatos módon 2019 őszén Massachusetts államban 82 év után az első halálos cápatámadás érte, és a cápák egyre növekvő száma a strandok sorozatos bezárásához vezetett.

New Yorkban is rekordszámú nyolc harapás történt 2022-ben – a nemzetközi cápatámadás aktájában összesen mindössze 12 nem provokált harapásról számoltak be. Ez egybeesett a fiatal homoki tigriscápák érkezésével, amelyekről 2016-ban megerősítették, hogy a Great South Bay-ben telepedtek le, Long Island és Fire Island között. Naylor úgy véli, hogy a fiatal és tapasztalatlan cápákat a csalihalak beáramlása a szörfzónába vonzza, így nagyobb valószínűséggel találkozhatnak ott szörfölő és úszkáló emberekkel.

A cápák eredetileg nem emberekre vadásznak

Az őket vizsgáló tudósok szerint azonban nincs valódi bizonyíték arra, hogy a cápák aktívan vadásznak emberre. Az Atlanti-óceán északi részén élő nagy fehérek például szezonális mozgási mintákat mutatnak, és a téli hónapokban több ezer mérföldre vándorolnak délebbre, melegebb vizekre . Egyes kifejlett egyedek hónapokig kimerészkednek a nyílt óceánba , több tízezer mérföldet tesznek meg, és 1000 méteres mélységig merülnek, miközben zsákmányt keresnek.
Olyanok vagyunk, mint a tehetetlen kis kolbászok, amelyek a vízben lebegnek" – mondja Naylor. De annak ellenére, hogy potenciálisan ilyen könnyű étel, a cápákat valójában nem érdekli az embervadászat. „Általában figyelmen kívül hagyják az embereket. Azt hiszem, ha az emberek tudnák, milyen gyakran vannak együtt a vízben cápákkal, valószínűleg meglepődnének."

Naylor azonban úgy véli, hogy a cápatámadásokról szóló hivatalos statisztikák valószínűleg alábecsülik. A legtöbb jelentés magasan fejlett országokból származik, ahol nagy a lakosság és a média aktív. A távoli szigeteken vagy a kevésbé fejlett közösségekben történt támadásokat valószínűleg nem jelentik be.

Ha mélyebben megvizsgáljuk a cápatámadások számának statisztikáit, néhány lenyűgöző tendenciát fedezhetünk fel. 2022-ben 57 megerősített, provokálatlan támadás történt , ami elmarad a legutóbbi ötéves átlagtól, az évi 70 incidenstől és a 10 év összesített legalacsonyabb szintjétől . Az International Shark Attack File szerint 2022-ben ezek közül öt támadás végzetes volt. Egy másik adatbázis – a Global Shark Attack File – 10 halálesetet rögzít . 2023-ban 13 halálesetet jegyeztek fel provokálatlan cápatámadások miatt, szemben a Nemzetközi Cápatámadási akta által rögzített 10 halálesettel. 2024 első három hónapjában a Global Shark Attack File nyolc provokálatlan támadást rögzített, köztük kettőt Hawaiin.

A nagy fehér cápa ritkán kegyelmez meg a zsákmányánakForrás: Terry Goss/Wikipedia

2024. június 24-én megerősítették, hogy a Karib-tenger kalózai: On Stranger Tides című filmben, a Lost and Hawaii Five-0 című professzionális szörfös és színész, Tamayo Perry meghalt, miután egy cápa megtámadta Hawaiin . Perry életmentőként is dolgozott Oahu északi partján, és a támadás idején a partok közelében szörfözött Laie közelében.

Bár a cápatámadások száma Hawaii-on évről évre változik, a 2023-as támadások átlagos számához képest kis mértékben nőtt, nyolc cápatámadás történt, köztük egy volt halálos. Az International Shark Attack File azt mondta, hogy szorosan figyelemmel fogják kísérni a Hawaii-i statisztikákat, hogy vannak-e olyan jelek, amelyek a cápákkal való emberi találkozások változására utalhatnak.

Évtizedek óta azonban Floridában történt a legtöbb cápaharapás világszerte. A 2023-ban észlelt 16 eset  az Egyesült Államokban tapasztalt összes eset 44%-át és a világ összes provokálatlan harapásának 23%-át tette ki .

Ezek a cápafajok potenciálisan veszélyesek az emberekre

Ezek a statisztikák rávilágítanak az egyik legfontosabb kihívásra annak megértésében, hogy a cápák miért harapnak embereket. Több tucat különböző faj felelős a harapásokért , mindegyiknek megvan a maga egyedi viselkedése, vadászati stratégiája, zsákmánya és kedvelt élőhelye – bár sok esetben a fajt egyáltalán nem lehet azonosítani.

Az emberek elleni provokálatlan támadások többsége, ahol egy fajt azonosítanak, három tettest érint: a nagy fehér cápát, a tigriscápát és a bikacápát. „530 különböző cápafaj létezik, és nagyon sokféle van közöttük. Nem lehet őket csak úgy csoportosítani" – mondja Blake Chapman tengerbiológus, aki cápák érzékszervi rendszereit tanulmányozta, és nemrég könyvet írt a cápák ember elleni támadásairól . „A különböző fajok szenzoros biológiájuk, viselkedésük, motivációik és élőhelyeik tekintetében igen széles skálán mozognak."

A bikacápák potenciálisan veszélyesek az emberreForrás: Shutterstock/Jonas Gruhlke

A bikacápák például hajlamosak sekély, zavaros vízben vadászni, ami miatt kevésbé kell támaszkodniuk a látásra, sokkal inkább a szaglásukra és az elektrorecepcióra, ami lehetővé teszi számukra, hogy észleljék a zsákmányuk által keltett apró elektromos mezőket.

„A nagy fehér cápák, amelyek gyakran nagyon tiszta vízben vadásznak, sokkal jobban használják a látásukat, és sokkal jobb a látásuk" - mondja Chapman. Arra is van bizonyíték, hogy a cápa fogai – az érintéshez hasonlóan – mechanoszenzoros szerkezetként is működhetnek , hogy segítsenek az állatoknak többet megtudni arról, hogy mit harapnak.

Chapman úgy véli , összetett okai lehetnek annak, hogy az elmúlt évtizedekben úgy tűnik, hogy az emberek elleni provokálatlan támadások megszaporodtak.

A partvonalak mentén növekvő emberi populáción kívül az élőhelyek pusztulása, a változó vízminőség, az éghajlatváltozás és a zsákmányeloszlás változása miatt a cápák egyre nagyobb számban gyűlnek össze a világ bizonyos gócpontjain. Más tényezők, mint például a napszak, amikor az emberek az óceánokat használják, szintén szerepet játszanak.

Naylor úgy véli, hogy a legtöbb esetben a cápák harapása azért következik be, mert összetévesztik a zsákmánnyal az embert.
Amikor ezek az állatok halakat kergetnek, egy deszkáról himbálózó ember lábfejének fehér felvillanása arra késztetheti őket, hogy nekimenjenek. Ha van egy nagy állat, például egy tigris vagy egy fehér cápa, amely gyorsan mozog, egy harapás sokkal valószínűbb, hogy végzetes lesz."
A nagy fehérek általában alulról támadnak, és hatalmas, katasztrofális harapást okoznak. Egyes esetekben visszavonulnak, miközben zsákmányuk elvérzik, mielőtt visszatérnének enni.

De minden embert ért támadásnál ugyanannyi történet szól azokról az emberekről, akiknek sikerült sérülések nélkül közel kerülniük ezekhez az óriási ragadozókhoz. Vegyük például Ocean Ramsey kutatót, aki egy hatalmas, 6 méter hosszú nagy fehér mellett úszott Hawaii partjainál, és az egész világ megismerte.

A dél-afrikai cápafigyelők adatai azt mutatják, hogy a nagy fehérek aktívabbak a felszín közelében, és így nagyobb valószínűséggel láthatók, ha a víz hőmérséklete 14 °C felett van , újhold idején és délután. Más kutatások azonban azt sugallják, hogy a nagy fehérek sikeresebbek éjszaka, amikor telihold van .

Más kutatók azt sugallták, hogy a fiatal nagy fehérek megtámadhatják az embereket, miközben csiszolják ragadozó képességeiket , ugyanúgy, ahogy a fiatal oroszlánok bármilyen prédával kísérleteznek, amit el tudnak fogadni.

De függetlenül az emberek elleni támadások okaitól, az ezzel járó kockázatok még mindig eltűnőben kicsik. Ausztráliában a cápatámadások aránya 0,5 támadás/millió fő , míg az Egyesült Államokban kevesebb, mint 0,2 támadás/millió ember.

A cápák által számunkra jelentett kockázatokra való összpontosítás egyúttal eltereli a figyelmet arról a sokkal nagyobb veszélyről is, amelyet túlélésükre jelentünk a túlhalászat és az ember által előidézett klímaváltozás miatt. Egyes becslések szerint például a cápák száma az ausztrál vizekben 75-92%-kal csökkent.

A bikacápa az agresszív fajokhoz tartozik, meglehetősen veszélyes az emberre nézve isForrás: Image Source via AFP/K2/Ken Kiefer 2

Hogyan viselkedj cápatámadás esetén?

De azok számára, akik félnek, és tudni akarják, hogyan védjék meg magukat a cápától, néhányan azt tanácsolják, hogy üssenek a kopoltyújukba, vagy szúrjanak a szemébe. A csoportos úszás és a part közelében való tartózkodás köztudottan csökkenti a támadások kockázatát. A sötét ruházat viselése és az ékszerek mellőzése szintén csökkentheti annak esélyét, hogy felkeltsd a cápa figyelmét.

Számos olyan cápariasztó is létezik a piacon,  amelyek elektromos vagy elektromágneses impulzusokat használnak az állatok érzékszerveinek zavarására, de ezek vegyes eredményeket mutatnak a kutatások szerint.

Egyes területeken maguk a helyi hatóságok is intézkedtek. Hagyományosan egyes hatóságok cápahálókat használtak az úszók által használt területek védelmére, de ezek ellentmondásosak, mivel más vadon élő állatoknak kárt vagy halált okoznak.

Hogyan kerüljük el a cápatámadást

Gavin Naylor és kollégái a floridai cápakutatási programban több tippet is kidolgoztak,  hogy segítsenek az embereknek biztonságban maradni  a cápák által lakott vízben:

  • Ússz csoportosan
  • Kerüld az úszást hajnalban vagy alkonyatkor
  • Kerüld el a halrajokat, különösen, ha kiugranak a vízből.
  • Kerüld az ékszerek viselését, mivel a fémről visszaverődő fény vagy az óra úgy tűnhet, mint egy hal.
  • Kerüld a túlzott fröccsenést, mivel a cápákat vonzza ez a típusú zaj.
  • Ha búvárkodás közben sötét ruhát, például fekete búvárruhát viselsz, az is csökkentheti annak esélyét, hogy magadra vond a cápa figyelmét.

A cikk elején említett Hannah Mighall nem akarja, hogy a cápákat megöljék az emberek.
A cápatámadást követő hat hónapon belül visszaült egy szörfdeszkára, de már másképp áll a vízhez és a szörfözés iránti szenvedélye fokozatosan alábbhagyott.
Szerettem a vizet. Most már félek tőle. Korábban azt hittem, hogy a cápák menők, de most rettegek tőlük, bár még mindig tisztelem őket."A cápaplakátjai eltűntek a szobája faláról, ahogy a tenger élvezete is. Ehelyett inkább úszik vagy kajakozik a folyón. De időnként még mindig rémálmai vannak a cápákkal kapcsolatban.

Pearson szerint ez gyakori probléma a cápatámadás áldozatainál.
„Sokan közülük soha nem gyógyulnak meg teljesen, és a pszichológiai hegek még nagyobbak is lehetnek, mint a fizikaiak" – mondja. „Elkezdtem álmodni, és éjszaka sikoltozva ébredtem fel. Végül felkerestem egy pszichiátert, hogy segítsen túllépni ezen – mondta Mighall.

Nézd meg a korábban említett Ocean Ramsey, hogyan úszik együtt egy nagy fehér cápával:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek