Ez a barlang a világ egyik legveszélyesebb helye, ahonnan egy halálos vírus származik

Egy kenyai barlang a világ egyik legveszélyesebb helye, ahonnan egy halálos vírus, a Marburg származik és a mai napig a sötét járataiban rejtőzik. A Mount Elgon Nemzeti Parkban található Kitum-barlang története egyszerre szívmelengető és dermesztő. 

Nem ajánlott hosszabb időt tölteni a barlangban - illusztrációForrás: Rw23/commons.wikimedia.org

Ez a barlang a világ egyik legveszélyesebb helye, ahonnan a halálos Marburg-vírus származik

A barlang falait nyomok és karcolások borítják – de bár aranyat vagy gyémántot kereső bányászok munkáinak tűnhetnek, valójában sokkal édesebb – vagy inkább sósabb – múltjuk van.

A barlang falaiban talált só miatt Kitumról úgy tartják, hogy számos állatot vonzott, köztük antilopokat és elefántokat, akik szívesen használnák a barlangot óriási sónyalóként.
A barlangokon áttörő elefántok hagyták nyomokat a falakon, és segítettek kivájni a járatokat – de ezzel még jobban feltárták a barlang sötétebb oldalát is.

Az 1980-as években a Kitum-barlang híressé vált, miután két látogató meghalt a halálos Marburg-vírus miatt.Az Egészségügyi Világszervezet szerint a vírus „nagyon virulens betegség, amely vérzéses lázat okoz" – olyan állapot, amely károsítja a szív- és érrendszert, és csökkenti a szervezet működési képességét.

A WHO szerint a halálozási arány elérheti a 88 százalékot, és ugyanabba a családba tartozik, mint az ebolát okozó vírus.

A halálos Marburg-vírusForrás: Wikipédia/Content Providers(s): CDC/ Dr. Erskine Palmer, Russell Regnery, Ph.D.

Ha egy egyén megfertőződött a vírussal, átterjedhet egyik emberről a másikra vérrel, váladékkal, szervekkel vagy más testnedvekkel, valamint szennyezett felületekről és anyagokról.

Az emberek elkaphatják a betegséget a Rousettus denevérkolóniák által lakott bányákban vagy barlangokban való hosszú tartózkodástól – ez történt egy francia férfi esetében, aki 1980-ban Kitum látogatása után halt meg, majd 7 évvel később egy 15 éves fiú halt meg.

A halálesetek után az Egyesült Államok Hadseregének Fertőző Betegségek Orvosi Kutatóintézete (USAMRIID) küldetést indított a barlangban, hogy megpróbálja megtalálni a vírusért felelős fajt.

Ez a barlang a világ egyik legveszélyesebb helye, ahonnan egy halálos vírus származik - illusztrációForrás: Abaligeti-barlang/Facebook

Sokféle fajból vettek mintát, de furcsa módon nem találtak Marburg-betegséget okozó vírusokat.
A vírusra utaló bizonyítékok hiánya ellenére a barlangot továbbra is „a Föld egyik legveszélyesebb helyeként" írják le a jelentések és az online bejegyzések.

A két haláleset utáni években a különböző országok bányáiba vezetett expedíciók a Marburg-vírusra utaló bizonyítékot találtak a barlangokban élő egyiptomi gyümölcsdenevérekben.

A bányákban ugyanazon afrikai gyümölcsdenevérfajok kolóniái voltak, mint a Kitum-barlangban, ami arra utal, hogy végül is ők okozták a betegséget – írja az Unilad.

A Marburg-vírusról az alábbi videóból tudhatsz meg többet:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek