Épp, hogy megúszta a búvár, akinek széttörte a ketrecét a nagy fehér cápa

Majdnem tragédiával végződött egy dokumentumfilm-forgatás a tengeren, miután egy nagy fehér cápa széttörte egy búvár ketrecét. A férfi azóta is poszttraumás stressz szindrómában szenved.

Nem sokon múlt a búvár élete, miután nekirontott a nagy fehér cápa - illusztrációForrás: Shutterstock/Greg Amptman

A búvár majdnem a nagy fehér cápa gyomrában végezte

Legtöbben tisztában vagyunk azzal a kockázattal, hogy veszélyes állatokkal találkozhatunk, amikor idilli strandok partjainál úszunk. Míg a legtöbben visszariadnánk attól, hogy a halál állkapcsába helyezzük magunkat, mindig akad egy bátor lélek, aki hajlandó veszélybe sodorni magát a tudomány és a felfedezés nevében.

Pontosan ebbe a helyzetbe került Jimi Partington szakértő cápabúvár, amikor a Discovery Great White Open Ocean című dokumentumfilmjéhez forgatott egy különösen kockázatos jelenetet.

A kísérlethez Partington egy olyan elméletet akart tesztelni, amely szerint a nagy fehér cápa agresszívebb a nyílt óceánban, ezért úgy döntött, hogy a tengerben fekve, egy plexidobozban teszteli, hogy igaz-e az elmélete.

Jimnek az volt az elmélete, hogy a nagy fehérek agresszívebbek lehetnek ott, ahol szűkösek a táplálékforrásaik" - mondta a kísérletről Jeff Kurr, a Shark Week filmrendezője. „Az elméletének bizonyítása képpen egy nagy fehér cápa mellé akart beugrani a nyílt óceánba."

Brandon McMillan állatviselkedés-kutató, akivel Partington forgatta a dokumentumfilmet, felidézte, hogy a kísérlet meglehetősen „monoton" volt körülbelül egy órán keresztül, mielőtt a félelmetes találkozás megtörtént volna.

A cikk végén megnézhető felvételen Partington idegesen figyeli a cápát, amint az közel úszik a ketrechez, és „szándékosan" nekiütközik az oldalának.

A nagy fehér cápa a nyalt tengerben még agresszívebb lehet - illusztrációForrás: Shutterstock/Alexius Sutandio

Támad a nagy fehér cápa

„Kétszer szándékosan nekiment a ketrecnek, láthatóan ideges volt."
A cápa ezután a ketrec felé rontott, majd borotvaéles fogaival szétroppantotta.Partington pánikba esett, és felkapaszkodott a ketrec maradványaira, mielőtt elkezdett volna úszni a hajó felé.

Csodával határos módon a búvárnak sikerült fizikai sérülés nélkül megúsznia a találkozást, de a következő hónapokban PTSD- vel küzdött és rémálmai voltak.
Ennek ellenére az eset nem tántorította el a férfit attól, hogy „feszegesse a cápaismeretünk határait" – írja a Ladbible.

Nagy fehér cápa az európai partoknál

Korábban már írtunk róla, hogy a nagy fehér cápák nem is annyira távoli, mesebeli „szörnyetegek", mint ahogy azt az európai emberek hiszik. Ezek a fenséges csúcsragadozók bizony évtizedek óta bizonyítottan élnek a Földközi-tengerben és egyre inkább úgy tűnik, hogy az óceánok felmelegedésével még északabbra, Anglia partvidékére is kiterjesztik a vadászterületüket.

Íme a félelmetes videó arról, ahogy a cápa széttöri Jim plexiketrecét: 

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek