Hová érdemes utazni októberben? - Mutatjuk a legjobb úti célokat

Az ősz egyre népszerűbb utazási időszak sok nyaraló számára. Az árak sokszor olcsóbbak, mint nyáron, és sok nem is olyan távoli ország kínál lehetőséget, hogy elmeneküljünk az őszi időjárás elől, ezért felvetődik a kérdés, hogy hová érdemes utazni októberben? Összeszedtük a legjobb úti célokat.

Hová érdemes utazni októberben? - Mutatjuk a legjobb úti célokat, például CiprusraForrás: dimitrisvetsikas1969/commons.wikimedia.org

Tippeket adunk, hogy hová érdemes utazni októberben, ahol feltöltheted a D-vitamin készleteidet. Mutatjuk a legjobb úti célokat, ahol garantáltan feltöltődhetsz.

Ciprus októberben – például Larnakában

Szívesen feküdnél kipihenten a tengerparton, vagy inkább száguldoznál a hullámokon szörfözés közben? Látogass el történelmi látnivalókhoz, vásárolj, bulizz, vagy csodáld meg a természet csodáit békében és csendben. Amikor a Ciprus szigetén fekvő Larnaca városába utazol, nem kell döntened ezek közül, mert ott minden lehetséges.

És mivel Ciprus Európa egyik legnaposabb helye , ahol évente több mint 300 napsütéses nap van, októberben is élvezhetjük a jó időt.Nyugalomban sétálhatsz a Larnaca hosszú tengerparti sétányán, vagy egyenesen a vízbe ugorhatsz a Finikoudes strandon. A kalandvágyó lelkek megtanulhatnak szörfözni a Mackenzie strandon, vagy búvárkodás közben felfedezhetik a Zenobia hajóroncsot.

Számos régészeti lelőhely, múzeum és épület, mint például az Agios Lazaros-templom mesél a város hosszú, eseménydús történelméről. Feltétlenül meg kell látogatnod a Hala Sultan Tekke mecsetet is, amely nyitva áll minden vallású látogató számára. A vallási komplexum közvetlenül a Larnaca-sóstó mellett található. A téli hónapokban madarakat, például flamingókat láthatunk a sekély vízben.

Ciprus időjárása októberben

Átlaghőmérséklet maximum: 28 fok; középhőmérséklet minimum: 17 fok

A Fügefa-öböl kimondottan családbarát hely Ciprus szigeténForrás: Shutterstock/Photojulia

Spanyolország októberben – például Sevillában

Sevilla a spanyol Andalúzia régió napfényes fővárosa, a flamenco szülőhelyeként tartják számon.Tele van történelemmel, kultúrával és mediterrán életérzéssel. A Guadalquivir folyó melletti városban található Európa legrégebbi történelmi központja is.

A Barrio Santa Cruz tele van olyan látnivalókkal, mint a királyi Alcázar-palota, a sevillai katedrális a Giralda-toronnyal és a Plaza de España, amely a Star Wars egyik háttereként szolgált. Felfedezheted a látnivalókat gyalogosan vagy bérelhetsz kerékpárt, mivel Sevilla Európa egyik leginkább kerékpárosbarát városa.

Este érdemes ellátogatni a számos tapas étterem egyikébe, ahol a spanyol konyha specialitásaival töltheted meg gyomrod.

Sevilla időjárása októberben:

Átlaghőmérséklet maximum: 26 fok; középhőmérséklet minimum: 14 fok

Sevilla egyik leghíresebb látványossága a Plaza de Espana térForrás: kkphotography2/Shutterstock.

Azori-szigetek októberben – például a Pico-n

Portugália legmagasabb hegye, az egyik legjobb hely az UNESCO Világörökség részét képező bálnaleső és bortermelő régió. Pico szigete nem túlzsúfolt, mert akárcsak nyolc szomszédja az Azori- szigetek vulkanikus szigetvilágából, kissé elszakadt a turistáktól.

A sziget nevét hatalmas hegyének köszönheti, melynek csúcsa 2351 méter magas. Pico az úgynevezett „háromszög-szigetek" egyik sarokköve, amely magában foglalja Faial és São Jorge szigetét is. A három szigetet kompok kötik össze.

A sziget felfedezéséhez ideális kiindulópont Madalena városa. A közeli Failalba közlekedő kompok szintén a kikötőjükben kötnek ki. A két sziget között két szikla emelkedik ki a vízből: az Ilhéus da Madalena. Sok tengeri madárnak kínálnak zavartalan költőhelyet.

Madalena nevezetessége a 18. századi Igreja Santa Maria Madalena, amelyet balról és jobbról két magas, nyolcszögletű hegyes torony szegélyez. Feltétlenül érdemes ellátogatni Madalenában a Museu do Vinho bormúzeumba is, mert a város környékét a borászat uralja. A múzeumban szőlőültetvények megtekintése, borkóstolók és őszi szőlőszüret is megtekinthető.

Madalena – Azori-szigetek időjárása októberben:

Átlagos hőmérsékleti maximum októberben: 22 fok; középhőmérséklet minimum: 17 fok

Az Azori-szigetek elképesztő szépségére tökéletes kilátás nyílik a Vista do Rei kilátóbólForrás: Loredana Habermann/Shutterstock

Korzika októberben – például Bastiában

Aki Korzikára utazik, az nagy valószínűséggel Bastia városán is áthalad: ide érkeznek a repülők, akárcsak a kompok Olaszországból. Sok nyaraló számára ezért Bastia csak egy átutazási pont, bár maga a város egy kis mediterrán hangulatú gyöngyszem.

A város szíve a nyüzsgő Place Saint-Nicolas a kompkikötővel szemben. A pálmafákkal körülvett keleti oldalon egész évben kint ülhetsz a kávézókban és éttermekben, és figyelheted a kompkikötőben zajló nyüzsgést. A déli kikötőfal, a Jetée du Dragon is fantasztikus kilátást nyújt az új és a régi kikötőre halászhajókkal, kis motoros és vitorlás jachtokkal. Gyönyörű fotókat készíthetsz itt, főleg éjszaka.

Terra Vecchia óvárosa számos kis étteremmel és üzlettel vár, hogy tegyél egy sétát a magas, keskeny házak között, a meredek utcákon és a Place du Marché túloldalán, ahol szinte minden reggel piac nyüzsgő piac vár.

Mindezek fölé magasodik a város nevezetessége, a 17. századi kéttornyú Saint-Jean-Baptiste templom, amely már messziről is jól látható. Lenyűgöző a citadella is, egy 1380-ban alapított középkori erőd. Vastag falai mögött saját erődváros található, bárokkal és éttermekkel a macskaköves utcákon.

Bastia – Korzika időjárása októberben:

Átlagos hőmérsékleti maximum októberben: 21 fok; középhőmérséklet minimum: 16 fok

Korzika egyik kulináris csodája a figatelluForrás: JPC-PROD/Shutterstock

Török Riviéra októberben – például Side-ban

A Török Riviérán októberben enyhe éghajlat uralkodik, ami a Közép- és Észak-Európából érkező utazók kedvére való. A Földközi-tenger déli partján, Side-ben például októberben 26 fokos maximumok vannak.
Ha szeretnél a lehető legbiztosabb lenni a jó időben, akkor október első heteiben érdemes oda utazni. Általában a fürdőszezon október végéig tart, amikor is sok szálloda bezár télre.

Október remek alkalom a lakomára, olyan ételeket kóstolhatsz meg, mint a pide, a gözleme, a grillspecialitások, a kofta, az ayran és a cukros desszertek, mint a künefe. Antalya, Alanya és Side tökéletesek a városi kirándulásokhoz.

Fedezd fel az óvárosokat, menj vásárolni, vagy látogass el az ókori látnivalókhoz, mint például a római színházhoz és az Apollo-templomhoz. A környék nagyszerű kirándulóhelyeket is kínál a közelben, beleértve a vízeséseket, az alanyai várat és a Dalatas-barlangot - írja a Reisereporter.

Török Riviéra – Időjárása októberben:

Átlagos hőmérsékleti maximum októberben: 27 fok; középhőmérséklet minimum: 13 fok

Apollón temploma a Török Riviérán, Side ókori romvárosában, háttérben a Földközi-tenger.Forrás: Shutterstock/ saiko3p

 Az alábbi videóban ötleteket kapsz, hogy milyen látnivalókat érdemes megnézned Törökországban:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek