Turisták tönkretették a Yellowstone Nemzeti Park leghíresebb látványosságát

A Yellowstone Nemzeti Park egy lenyűgöző látványosságát talán már soha sem élvezhetjük eredeti pompájában, ugyanis a vandalizmus áldozata lett – az aggódó helyiek szerint turisták tönkretették a gyönyörű gejzír medencéjét.

A Yellowstone Nemzeti Park látványossága természetes állapotában nem ilyen színűForrás: Mike Goad/Pixabay

Turisták tönkretették a Yellowstone Nemzeti Park leghíresebb látványosságát, több évtizeden át zajlott a szennyezés

A Morning Glory Pool tiszta-kék vize egészen addig csodás volt, amíg a turisták bele nem szerettek a helyszín szépségébe.

Most a Felső Gejzír-medencében, a híres Old Faithful közelében található termálmedence teljesen másképp néz ki. A víz ma már jellegzetes narancssárga, sárga, zöld és kék árnyalatokkal rendelkezik.
A színek bár vonzóak a látogatók számára – de valójában a víz szennyezettségét jelzik.
A Nemzeti Park szerint a turisták az évek során több ezer kiló szemetet, érméket, köveket és rönköket dobtak a medencébe.A Yellowstone Nemzeti Park történésze, Alicia Murphy a Cowboy State Dailynek így nyilatkozott: „Azt hiszem, sokan szeretnek dolgokat medencékbe dobni. A kívánságkutak régi hagyomány. Van valami a víztócsában, amitől az emberek furcsa ösztönt keltenek, hogy beledobjanak dolgokat. De ez a szennyeződés nem újdonság a Yellowstone Nemzeti Parkban. Akkor kezdődött, amikor az 1800-as években először vették észre a medencét a turisták, az 1950-es években pedig már felismerhetetlenné vált.

A National Parks Traveler szerint a gejzírt informálisan „szemétládának" nevezték.

A Yellowstone Nemzeti Park, amely főként Wyomingban található, több mint 500 gejzírnek ad otthont.
1991-ben egy csapatot megbíztak a Morning Glory Pool kitisztításával, hogy megpróbálják helyreállítani.

Jeff Henry, aki tagja volt ennek a csapatnak, ezt mondta a Cowboy State Dailynek: „Pár tűzoltóautóval leszivattyúztuk a medence vízszintjét, és belevezettük a Firehole folyóba. Egy fickót felkötöttek egy mászóhámra, nehogy beleessen a medencébe, és egy hosszú nyelű hálóval horgászta ki a dolgokat a vízből, mélyen a medence kráteréből. A medence körülbelül 23 láb mély és 160 fokos a vize.
Henry elmondta, hogy a takarítás eredményeként több ezer érmét, fém autóalkatrészt, „nem oda való" köveket és kalapokat fedeztek fel, amelyek valószínűleg a turisták fejéről szálltak le.Az újabb szemetet el tudták távolítani, de a medencébe dobált régebbi tárgyak már be voltak ágyazva, visszafordíthatatlan károkat okozva.

A gejzír évente több millió turistát vonz a Yellowstone Nemzeti ParkbaForrás: Adam Derewecki /Pixabay

Sok természetszerető és helyi lakos felháborodott a szennyezésen

A figyelmetlen turisztikai szokások miatt a medencék hőmérséklete lecsökkent, ami a színváltozások fő oka – mondta a Yellowstone Volcano Observatory tudósa, Mike Poland. „A hőmérséklet óriási tényező. A melegebb medencék általában ragyogó kék színűek, a hűvösebbek pedig színesebbek, mivel elszaporodnak bennük a baktériumok.

„A Morning Glory-nál lehűlt a hőmérséklet, mert az emberek tárgyakat dobtak be, ami miatt a gejzír kivezetője részben eltömődött, ezért a hőmérséklet csökkent, lehetővé téve a különböző típusú baktériumok növekedését."
A gejzír valamikor nagyjából 12 fokkal volt melegebb, mint manapság.

Az egyik Reddit-felhasználó ezt írta: „A fenébe! Valószínűleg ugyanazok a rohadt idióták, akik állandóan „aranyos" sziklakupacokat építenek mindenhol, ahol köveket tépnek ki a földből, és felgyorsítják az eróziót.
Egy másik Redditor tanácsot adott a nemzeti parkot meglátogató turistáknak: „Szóval Montanában élek, és sokszor jártam Yellowstone-ban. A Morning Glory Pool és az Old Faithful sok más mellett csodálatos látvány! Ha van türelmed, ülj le és várd meg, amíg az Old Faithful kitör... nagyjából 90 percet vesz igénybe. Nem fogsz csalódni!

„Ha turista vagy, kérjük, maradj az ösvényeken, és NE próbálj közel kerülni a geotermikus eseményekhez, más néven a rendkívül forró vizekhez" - áll a táblán, ám sokan mégis fittyet hánynak rá.

A Snopes szerint 1981-ben egy 24 éves kaliforniai férfi, David Kirwan meghalt, miután egy barátja kutyája után a perzselő Morning Glory-ba ugrott, és halálra égett. Nem ő volt az egyetlen, többen meghaltak már, mert beleestek a forró gejzírmedencékbe. 

A Yellowstone Nemzeti Park rengeteg „bolond turistát " látott, akik tönkreteszik az élményt azok számára, akik megpróbálják élvezni a park természeti szépségét.
A Tourons of Yellowstone nevű Instagram-fiók az ellenszenves látogatók esztelen és káros cselekedeteinek bemutatására szolgál.

A másik ok, amiért a turisták kísértésbe eshetnek, hogy dolgokat dobjanak a gejzírbe, hogy megpróbálják kitörésre bírni, de ez nem így működik, ettől nem idézhető elő idő előtti kitörés – írja a Dailymail.

Láttál már gejzír kitörést? Ha nem, nézd meg az alábbi videót, amely a Yellowstone Nemzeti Parkban készült:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek