Tündérek birodalma – A horvátországi Slunj városában jártunk

A horvátországi Slunj nem véletlenül a Plitvicei-tavak előszobája. A Sluncija és a Korana folyók találkozásánál fekvő kis ékszerdobozt a tündérek birodalmának is nevezik, ugyanis a mesés vízesésekkel tarkított apró település minden látogatót elvarázsol.

A horvátországi, Slunj városában járunk, ami a tündérek és a vízesések birodalmaForrás: Szekáry Zsuzsanna

A gyönyörű vízesésekkel a horvátországi Slunj valóban a tündérek birodalma

Budapesttől nagyjából 380 kilométerre fekszik Slunj, magyar nevén Szluin. A Plitvicei-tavak előtt mindenképpen érdemes tenni egy kitérőt ebbe a varázslatos tündérországba.

Anno 22 vízimalom működött az apró, de látványos vízeséseknél, de ma már csak mutatóban láthatjuk őket. A körülbelül 4 ezer forintos teljes árú vagy a kedvezményes nyugdíjas jegy megváltásakor már elénk tárul a nem mindennapi táj. Zöldeskék víztükör felett kell átmennünk, majd egy nagyobb rétet fognak közre a gyönyörű folyók és vízesések.

Slunj vízimalmai már nem őrölnekForrás: Szekáry Zsuzsanna

A Plitvicei-tavakhoz hasonlóan fából készült hidacskákon át sétálhatunk az ősszel és tavasszal biztosan bő vízhozamú vizek felett. Kicsit csúszósak, ezért ajánlott gumitalpú, vízálló cipőben nekivágni a kirándulásnak.

Vízesések a horvátországi SlunjbanForrás: Szekáry Zsuzsanna

Az egyik aprócska malom belsejében egy pici múzeumot alakítottak ki, ami a helyi molnármesterséget mutatja be. A kultúrára szomjas látogatókat egy további állandó múzeumi tárlat is várja az egyik fából készült házban, ahol horvát néprajzi tárgyakkal ismerkedhetünk meg.

A néprajzi kiállítás egy részeForrás: Szekáry Zsuzsanna

1963-ban itt forgatták a kultikus Winnetou című német-jugoszláv-olasz kalandfilmet, melynek nyomait máig őrzi Slunj. Anno ezeknél a vízeséseknél ereszkedtek le az indiánnak maszkírozott horvát kaszkadőrök. Bár a régi díszletek már nincsenek meg, a látogatók fotózkodhatnak a főhős figurájával, és a mosdók is western stílusban lettek kialakítva.

Slunjban forgatták a Winnetou című filmetForrás: Szekáry Zsuzsanna

Slunj fenntartói igyekeznek a tündéreket fizikai valójukban is megjeleníteni, így több ötletes tündérfigurával is fotózkodhatunk és a bejáratnál található szuvenírek is leginkább a tündérek köré összpontosulnak. Ha szerencsénk van, még szalamandrával is találkozhatunk.

Slunj egyik tündéreForrás: Szekáry Zsuzsanna

Nehéz szavakkal leírni ezt a türkizkék és tengerzöld színekben pompázó, vízesésekkel tarkított mesehelyet, amelyet évente számtalan turista keres fel a világ minden tájáról. Ha szervezett utazáson vesz részt az ember, akkor általában jobban kell sietni, és kevesebb időnk marad a felhőtlen nézelődésre. De mivel a 4 ezer fős Slunj ezen része meglehetősen pici, 1 óra alatt is felfedezhetjük és készíthetünk pár emlékezetes fotót.

Mindenfelé kisebb-nagyobb vízesésekben gyönyörködhetünkForrás: Szekáry Zsuzsanna

A község felett magasodik Szluin vára, amiről az első írásos említés 1390-ből való. Fontos katonai és történelmi helyszín, a Frangepánok birtoka volt, majd a katonai határőrvidék egyik legfontosabb vára, határőr ezredparancsnokság székhelye volt. Sajnos leégett egy 1822-es tűzvészben, ami után nem építették újjá és azóta csak az enyészeté. Félő, hogy a délszláv háborúból még maradtak a környékén aknák, így a teljesen elhanyagolt várrom látogatása senkinek sem javasolt. 

Szluin váraForrás: Szekáry Zsuzsanna

Aki Horvátországban jár és Zágráb, valamint a Plitvicei-tavak felé veszi az irányt, ne hagyja ki a mesebeli Slunj vízeséseit, amik bőven megérnek egy látogatást.

Nézd meg, felülnézetből is Slunj vízeséseit:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek