Zimbabwe 200 elefántot öl le, hogy jóllakassa az éhező polgárait

Míg Európa-szerte árvizek pusztítanak, az afrikai ország, Zimbabwe a szárazságtól szenved. Ezért a kormány 200 elefántot öl le, hogy jóllakassa az éhező polgárait.

Zimbabwe 200 elefántot öl le, hogy jóllakassa az éhező polgárait - illusztrációForrás: Shutterstock/ Henk Bogaard

Zimbabwe több száz elefántot öl le, hogy fehérjéhez juttassa az éhező lakosait

Zimbabwe engedélyezte az elefántok tömeges lemészárlását, hogy táplálják az elmúlt évtizedek legrosszabb szárazsága miatt éhezett polgárokat. Nemrég Namíbiában több száz vadállatot öltek le szintén élelmezési célból.
Mivel az ország lakosságának közel felét fenyegeti az akut éhínség , „200 elefánt kiirtását célozzuk meg" – mondta hétfőn a CNN-nek Tinashe Farawo, a Zimbabwei Parkok és Vadvédelmi Hatóság szóvivője.

Mi is írtunk róla, hogy augusztus végén Namíbiában 723 vadállatot, köztük 83 elefántot öltek le, hogy enyhítsék az elhúzódó szárazság okozta élelmezési bizonytalanságot. Az intézkedést bírálták az állat- és természetvédők.

Farawo szerint Zimbabwe több mint 84 000 elefántnak ad otthont, ami mintegy kétszerese az ország „45 000-es kapacitásának" – tette hozzá. Zimbabwe elefántállománya a második legnagyobb a világon, csak Botswanában él több.
Sithembiso Nyoni környezetvédelmi miniszter a múlt héten azt mondta a parlamenti képviselőknek , hogy „Zimbabwéban több elefánt él, mint amennyire szükségünk van, és több elefánt, mint amennyit erdőink el tudnak tartani". Hozzátette, hogy az elefántok általi túlszaporodás „forráshiányt okoz", ami az ember és a vadon élő állatok közötti konfliktust szítja.

„Tárgyalunk a Zim Parksszal (Zimbabwei Parkok és Vadvédelmi Hatóság) és néhány közösséggel, hogy tegyük úgy, ahogy Namíbia tett, hogy megszámolhassuk az elefántokat, mozgósíthassuk a nőket, hogy esetleg szárítsák meg a húst, és csomagolják, hogy eljusson néhányhoz. közösségek, amelyeknek szükségük van a húsra" – mondta Nyoni.

„Amikor egy parkban túlnépesednek a vadon élő állatok, akkor megpróbálnak kimenni a parkon kívülre, hogy más erőforrásokat keressenek, például vizet vagy növényzetet. Amikor ez megtörténik, kapcsolatba kerülnek az emberekkel, és elkezdődnek a konfliktusok."

Egyre több az elefántos és emberek közötti konfliktus - illusztrációForrás: Pooja Prasanth/Shutterstock

Súlyos aszály Dél-Afrikában

Zimbabwe és Namíbia csak kettő a sok dél-afrikai ország közül, amelyek az El Niño okozta súlyos aszályban szenvednek – ez egy természetes éghajlati minta, amely az év eleje óta nagyon kevés csapadékot eredményezett a régióban. Az országok ki vannak téve az éghajlatváltozás által súlyosbított aszályoknak is.
Farawo, a park szóvivője a CNN-nek azt mondta, hogy a selejtezés akkor kezdődik, amikor a hatóság befejezi a szükséges papírmunkát. „Elvégezzük a papírmunkát... hogy a lehető leghamarabb elkezdhessük" – mondta, hozzátéve, hogy a tervezett levágás a nagy elefántpopulációval rendelkező területeket célozza meg.

Erősen bírálják a Zimbabwében és Namíbiában tervezett elefántleöléseket

„Az elefántok leölését le kell állítani" – mondta Farai Maguwu, a zimbabwei székhelyű, a Természeti Erőforrások Kormányzási Központja (Center for Natural Resource Governance) jogvédő csoport vezetője az X-en közzétett bejegyzésében .
„Az elefántoknak joguk van létezni és a jövő generációinak joguk van elefántokat látni a természetes élőhelyükön".Keith Lindsay természetvédelmi biológus és természeti erőforrás-tanácsadó is kifejezte aggodalmát amiatt, hogy a vadon élő állatokat az élelmiszer-ellátás bizonytalanságának enyhítésére használják, és azt mondta, hogy „nagyon valószínű, hogy rendszeresebb, folyamatos kereslethez vezet a bozóthús iránt, ami fenntarthatatlan lenne".

A hatóságok szerint túlszaporodtak az elefántok - illusztrációForrás: AFP/Tony Karumba

Konfliktusok az emberek és elefántok között

Farawo ugyanakkor elmondta, hogy Zimbabwe elefántok levágására vonatkozó döntése – 1988 óta az első selejtezése – az elefántok és az emberek közötti konfliktusok csökkentését célzó szélesebb körű intézkedések része volt, miután elefántok emberekre támadtak.

„Az állatok nagy pusztítást okoznak a közösségekben, embereket ölnek meg. A múlt héten elvesztettünk egy nőt az ország északi részén, akit egy elefánt ölt meg. Az előző héten ugyanez történt. Tehát ez a selejtezés az ellenőrzés egyik módja is" – mondta.
Idén legalább 31 ember halt meg Zimbabwéban az emberek és a vadon élő állatok közötti konfliktus következtében – jelentette a helyi média.

Ha kíváncsi vagy Afrika gazdag vadvilágára, nézz bele az alábbi videóba:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek