Ez a négy gyönyörű ország tárt karokkal várja a turistákat, ahol garantáltan nincs tömegturizmus

Az idei nyáron heves tiltakozások voltak Európa-szerte a tömegturizmus miatt, de most van egy jó hírünk: ez a négy gyönyörű ország tárt karokkal várja a turistákat, ahol garantáltan nincs tömegturizmus.

Ez a négy gyönyörű ország tárt karokkal várja a turistákat, ahol garantáltan nincs tömegturizmus, például GrönlandonForrás: Bernd Hildebrandt/Pixabay

Négy gyönyörű ország, ahol imádják a turistákat és nincs tömegturizmus:

Miközben gyakran hallunk a turizmus romboló erejéről a nagy kulturális célpontokban, a kevésbé fejlett országok esetében a turizmus által bevitt pénz segít a nagyon is szükséges infrastruktúra és közösségi terek kiépítésében. Munkahelyeket és képzést kínál, és lehetőséget ad a helyieknek, hogy büszkén megosszák országuk kultúráját és hagyományait. Ha jól kezelik, a turizmus gazdagító gazdasági folyamattá válhat, amely közös értékek és élmények mentén hozza össze az embereket.

Ez a négy úti cél csak néhány azon országok közül, amelyek a turizmust eszközként használják az erősebb gazdaságok építésére, és tárt karokkal fogadják az utazókat.

Dashbashi-kanyon, GrúziaForrás: PROMA1/Shutterstock

Grönland

A fővárosban, Nuukban még ebben az évben megnyíló új nemzetközi repülőtérrel, valamint az északi turisztikai fővárosban, Ilulissatban 2026-ban megnyíló másik nemzetközi leszállópályával Grönland egyre több látogató fogadására készül. Ez fordulópontot jelent a grönlandi turizmusban: eddig a nemzetközi kifutópályák nem voltak elég hosszúak a nagy járatok fogadására, ehelyett az utazókat Kangerlussuaqon, egy korábbi amerikai katonai bázison keresztül irányították, és kisebb repülőgépen szállították őket a további célállomásokra.

Grönland a turizmus két fő formájára összpontosít, az első a kalandturizmus, amely a kelet-grönlandi sziklamászástól kezdve a bálnafigyelésen át a grönlandi jégtakarón való kempingezésig mindent magában foglal. A másik az egész éves turizmus, amelynek középpontjában a sötét égboltra irányuló turizmus - különösen a csillagok és az északi fény megfigyelése - áll.

A turistákat nyáron sokkal könnyebb rávenni Grönland megismerésére, mint télen; de ahhoz, hogy a helyi lakosságnak egész évben legyen munkája, a turistáknak a szezonon kívüli időszakban is el kell jönniük. Kihívásnak tűnhet, hogy olyan helyekre vonzzák az embereket, ahol télen alig süt a nap - és ahol a hőmérséklet akár -50 Celsius-fokig is süllyedhet -, de az ország erényt csinált belőle, és megnyitotta az égre néző kabinokat és iglukat a sarki fényre összpontosító, lenyűgöző élményekhez.

„Elmentem egy 1000 lakosú kisvárosba, Qasigiannguitba, és fantasztikus volt" - mondta. „Pézsmatulkok vannak a hátsó vidékeken, történelmi rekonstrukciók a helyi múzeumban, és annyi bálna! Hallottam őket, mielőtt láttam volna a hálószobámból, és mindenhol ott voltak, ahová mentünk" – mondta Tanny Por, a Visit Greenland nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője.

Ilulissat, a filmbe illő táj grönlandi táj télen hóba burkolózik, de ez nem kell, hogy elriassza a turistákatForrás: Shutterstock/Vadim_N

Marokkó

Marokkó egy másik ország, amely szeretne több nemzetközi látogatót fogadni, mivel folytatja turisztikai infrastruktúrájának fejlesztését és új szállodák építését a 2030-as világbajnokság előtt, amelynek Spanyolországgal és Portugáliával közösen ad otthont. Az észak-afrikai ország a tornát a turizmus fellendítésének lehetőségének tekinti, és 2030-ig meg kívánja duplázni a turisták számát, elérve az évi 26 millió látogatót.

Rengeteg új szálláshely nyílik majd országszerte, a tanger-i Waldorf Astoriától kezdve a 2030 előtt megnyíló 25 új Radisson szállodáig, valamint a tavalyi pusztító földrengés után újra megnyíló szállodák mellett.

Marrákes tárt karokkal várja az utazókatForrás: Shutterstock/Olena Znak

Barbara Podbial a Flee Winter utazási iroda marokkói szakreferense, aki több mint 20 éve jár az országban. Első kézből látta, hogy a turizmus milyen változást hozott az országba.
„A turizmus pozitív hatást gyakorolt Marrákesben" - mondta. Látszik az utcák tisztaságán, nagyon biztonságos, és az emberek nem erőltetik a vásárlást, mint korábban. De mivel annyi olcsó járat hozza a turistákat, nagyon zsúfoltnak érezhetjük a várost."A Marrákesbe érkező járatok számának növelése minden bizonnyal része a tervnek, amikor Marokkó idegenforgalmi iparának fejlesztéséről van szó, így nem valószínű, hogy a város egyhamar csendesebb lesz. A világbajnokság idején azonban az ország kevésbé látogatott városai - Casablanca, Agadir, Fez, Rabat és Tanger - kerülnek reflektorfénybe, ahol stadionokat újítanak fel, tovább fejlesztik a turizmust és szállodákat építenek.

Ezek közül Barbara Fez-t, Marokkó kulturális fővárosát ajánlja, amely a világ legnagyobb medinájával rendelkezik, és nem túlságosan turistásodott. Azt is ajánlja, hogy Agadirból, a népszerű szervezett üdülési célpontból tegyünk egynapos kirándulást Taroudantba, a „kis Marrákes" becenévre hallgató Taroudantba. „Ez egy rövid autóútra van Agadirtól, és egy autentikus, nem turistás város."

Szintén Agadirhoz közel, a Taghazout halászfalu melletti tengerparton homokos strandokon szörfleckéket lehet venni, míg a Marrákesbe utazást tervezők kirándulást tehetnek a néhány órás autóútra lévő Magas-Atlasz-hegységbe is.

Rabat is egy szép marokkói város, ahová érdemes ellátogatniForrás: Shutterstock

Szerbia

Szerbiában nem kell messzire nézni, hogy egy utazási sikertörténetet lássunk: a szomszédos Horvátországban a turizmus óriási sikert aratott. De míg Dubrovnik városának gondjai vannak a tömegturizmussal, Szerbia határozottan a fenntartható fejlődésre összpontosít, és a Globális Fenntartható Turizmus Tanáccsal együttműködve olyan projekteket dolgoz ki, amelyek nem a tömegturizmust ösztönzik, hanem egy érzékenyebb, kultúraorientált utat keresnek.

Szerbiában az emberek a „turista" szót pozitív dolognak tekintik" - mondta George Colvin-Slee, a Cox & Kings Szerbiára szakosodott tanácsadója. „Sok ember számára még felfedezetlen, de van néhány igazán lenyűgöző hely."

Az ország hegyei télen a síelőket, nyáron a túrázókat vonzzák; a hegyekben a madármegfigyelés mellett az ökoturizmus is fejlődik; a hegyek lábánál található természetes források pedig üdülőhelyeket és wellness-szállodákat táplálnak.

Szerbia gyönyörű nemzeti parkokkal büszkélkedhetForrás: Dalibor Ogrizovic/Shutterstock

Colvin-Slee ajánlja, hogy látogass el Újvidékre, az ország második városába. „Ebben a régióban Habsburg örökség van, így olyan csokoládé-dobozos épületeket találunk, mint Prágában és Budapesten, de turisták tekintetében alig van ott valaki. Az ételek is osztrák hatásúak - rétes és gulyás -, és van néhány nagyszerű látnivaló, köztük a Petrovaradin erőd, amelyet a 'Duna Gibraltárjának' is neveznek".

Grúzia

Grúzia, amely Törökországgal, Oroszországgal és Azerbajdzsánnal határos a Fekete-tenger partján, nagy terveket sző a fogyatékkal élő látogatóktól kezdve a független utazókon át a körutazó turistákig, és az ország második legnagyobb városában, Batumiban egy hatalmas kikötőt alakított ki. Az új 10 éves fejlesztési tervében minden szerepel, a nemzetközi jelzések fejlesztésétől kezdve, hogy a turisták egyedül is eligazodhassanak az országban, a megközelíthetőség, a tömegközlekedés és a sétahajókikötők javításáig.

„A turizmus viszonylag új Grúziában" - mondta Natalie Fordham, a Wild Frontiers, a rendhagyó és kalandos úti célokra szakosodott utazásszervező Grúzia-szakértője. „Viszonylag új karrierlehetőséget kínál, és ennek eredményeképpen igazán fantasztikus idegenvezetőket látunk. Izgatottak, hogy részt vehetnek benne, remekül beszélnek angolul, megtanulnak alkalmazkodni a különböző emberekhez, sok utazónk összebarátkozik velük, és vissza akarnak menni".

Időtlen szépség tárul elénk a GrúziábanForrás: Guitar photographer/Shutterstock

Fejlődő turisztikai országként néhány olyan dolog, amit Nyugat-Európában természetesnek vehetünk - mint például a kiterjedt burkolt úthálózat - még nem létezik. Van azonban remény arra, hogy az idegenforgalomból származó bevételek segítenek majd az ilyen jellegű infrastrukturális kezdeményezések megvalósításában - írja a BBC

„Tbiliszi a kedvenc fővárosom a világon" - mondta Fordham - "bájos macskaköves utcáival, igazi esztétikumával, régi várfalaival, múzeumokkal és még sok mással. Aztán ott vannak a barlangvárosok, a szovjet építészet és történelem - Sztálin itt született -, az északi és déli hegyek, az Unesco-templomok és kolostorok, valamint a virágzó bor- és gasztronómiai színtér. Annyi látnivaló van, hogy legalább egyhetes kirándulásra van szükség."

Az alábbi videóból ízelítőt kapsz Gúzia legszebb látnivalóiból:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek