Videós szimuláció mutatja meg, hogyan védekezz cápatámadás esetén

Videós szimuláció mutatja meg, hogyan védekezz cápatámadás esetén. Így talán megúszhatod, ha találkozol egy cápával.

Videós szimuláció mutatja meg, hogyan védekezz cápatámadás esetén - illusztrációForrás: Shutterstock/ frantisekhojdysz

Így védekezz cápatámadás esetén

A Youtube videómegosztón vírusként terjed egy videós szimuláció, amely tanácsokkal látja el az embereket, hogyan védekezzenek cápatámadás esetén. A vélemények megoszlanak, sokak szerint nem kivitelezhető, mások viszont hálásak a tippekért. Szerencsére nagyon ritkán kell megvédenünk magunkat a nyalt vízben egy cápától, de sosem árt ha felkészültek vagyunk.

A Zack D. Films YouTube -csatorna néhány hónapja feltöltött egy videót, amely bemutatja, hogyan lehet túlélni egy cápatámadást, de sokan nincsenek meggyőződve arról, hogy sikerülne.
A szimuláció egy embert mutat be az óceán mélyén, és megmutatja, hogyan kell védekezni egy cápa ellen. A videó narrátora azt mondja:A szemek és a kopoltyúk ütése és rúgása hatékony módja lehet a védekezésnek egy cápatámadás során. Ez elriaszthatja a cápát a támadás folytatásától."Szóval a videó szerint tegyél meg mindent annak érdekében, hogy a cápa érzékeny testrészeire célozva bevigyél egy jókora rúgást vagy ütést.

Azért valljuk be őszintén, hogy nem szívesen találkoznánk egy ekkora tigris cápávalForrás: Shutterstock/Tomas Kotouc

A narrátor így folytatta: „Amennyire csak lehetséges, tarts fenn erős szemkontaktust, mert ez elveheti a cápa érdeklődését. Ha ez megtörtént, lassan és nyugodtan hátrálj vissza a biztonságot jelentő part vagy hajó felé, miközben nyugodtan mozogsz, elkerülve a fröcskölést és a kapálózást."

Elég könnyűnek hangzik, de úgy gondolom, hogy a rémület sikolyai között nehéz megőrizni a nyugalmunkat, és megcélozni az állat kopoltyúit, amik ráadásul veszélyesen közel vannak a félelmetes állkapcsokhoz. Úgy tűnik, ezzel egyetértenek a közösségi média felhasználói is.
„A víz alatti ütés olyan, mintha álmodban akarnál ütni" – írta egy YouTube-felhasználó.

„A víz alatti ütés és rúgás túlságosan nehéz. Mintha a párnáknak öklei lennének" – tette hozzá egy másik.
„Nyugodtan átgondolom a tanácsodat, amikor megesznek" – írta egy másik.

A Floridai Természettudományi Múzeum 2023-ban világszerte mindössze 69 megerősített, emberekre irányuló, nem provokált cápatámadást és 36 megerősített harapást rögzített. Tehát nem valószínű, hogy boxolnunk kell egy cápával, de nem árt ha tudjuk, hogyan védjük meg magunkat.

(Forrás: Unilad)

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek