Szantorini és Mikonosz kemény turistaadót vezet be

Szantorini és Mikonosz kemény turistaadót vezet be, a nyári szezonban a tengerjáró hajóval érkezőknek személyenként 20 eurós díjat kell kifizetniük.

Szantorini és Mikonosz kemény turistaadót vezet beForrás: Pixabay, / Készítette: Russell_Yan

Szantorini és Mikonosz a tömegturizmus miatt turistaadót vezet be

Képzeld el Görögországot, valószínű, hogy az ikonikus fehérre meszelt falak és a kobaltkék háztetők jutnak eszedbe. Ezért nem meglepő, hogy évente turisták milliói özönlenek a gyönyörű Szantorini és Mikonosz szigetére, ahol jövőre kemény turistaadót vezetnek be.

Mindkét úti cél Európa-szerte sok felkapott helyhez hasonlóan hasonlóan megremeg a látogatók tömege alatt, ezért most a helyi hatóságok bejelentették a tömegturizmus megelőzésére és a főszezonban a turisták számának csökkentésére irányuló politikát.

Ez 20 eurós idegenforgalmi adó formájában érkezik, amelyet a kifejezetten tengerjáró hajókon érkező látogatóknak mindkét célállomáson meg kell fizetniük. Görögország nagymértékben támaszkodik a turizmusra, az iparág 20 milliárd eurós bevételt termelt a gazdaságnak 2023-ban, de Szantorini 20 000 lakosnak ad otthont, akik a számok visszaszorítására vágynak.

Görögországnak nincs strukturális tömegturizmus problémája, de egyes desztinációknak az év bizonyos heteiben vagy hónapjaiban jelentős gondjai vannak, amelyeket meg kell oldanunk" - mondta Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök a Telegraph hasábjain. „A tengerjáró hajózás megterhelte Santorinit és Mikonoszt, ezért folytatjuk a beavatkozásokat."

Mikonosz is turistaadót vezet beForrás: Shutterstock/ Anfanisa

A befolyt összeget a jelek szerint helyi infrastrukturális beruházásokba fordítják vissza, és fontolóra veszik az egyes helyszínekre egyidejűleg érkező tengerjáró hajók számának szabályozását is.Nem csak ezek az intézkedések korlátozzák a turistákat. Múlt héten jelentették be, hogy a környezetvédelmi minisztérium törvénytervezetet nyújtott be a Szantorini kaldera övezetén belüli építési korlátozásokról.

Ez az uszodák építésének, a bővítéseknek és a vadonatúj építményeknek a felfüggesztését jelentheti. Közben vita alakult ki a környezetvédők és a helyi vállalkozások között – írja a Timeout.

Turistaadó Európában

Mi is beszámoltunk róla, hogy Olaszország azt fontolgatja, hogy a nyaralóknak minden eltöltött éjszakáért külön díjat kell fizetniük, miközben heves vita folyik a törvényhozók között a szállodai szobák esetleges adóemeléséről.

Velencében áprilistól júliusig a turistáknak 5 eurót kellett fizetniük az egynapos látogatásuk után. 2021-től a tengerjáró hajók is megtiltották a lagúnába való behajtást. Az olasz város jelenleg Európa egyik leglátogatottabb helye.

Más népszerű európai turisztikai célpontok lépéseire reagálva Barcelona városi tanácsa júniusban bejelentette, hogy 2028-ra megtiltja a turisták számára a lakások bérbeadását, hogy megfizethetőbbé tegye a lakhatást a helyiek számára. Ez a Kanári-szigeteken és Barcelonában a tömegturizmus és annak negatív hatásai elleni tiltakozás folyományaként jött létre.

Nem véletlenül a turisták egyik kedvenc helye Mikonosz:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek