Videó: Hihetetlen pillanat, ahogy egy férfi felébreszt egy alvó vulkánt

Az ember – sajnos – sokféleképpen befolyásolhatja a bolygót, de a vulkán az egyik olyan dolog, amivel tényleg nem kellene szórakoznunk. Mégis videó készült a hihetetlen pillanatról, ahogy egy férfi felébreszt egy alvó vulkánt. Ezek a természeti képződmények szó szerint tűzzel teli hegyek és képesek felégetni és megolvasztani mindent, ami az útjukba kerül – tényleg csak békén kellene hagynunk őket, nem igaz?

Hihetetlen pillanat, ahogy egy férfi felébreszt egy alvó vulkánt - illusztrációForrás: Anadolu via AFP/United States Geological Survey

Legalábbis én így gondolom, de egy fickónak más ötlete volt. Az interneten megosztott hihetetlen felvételeken két ember látható, amint ijesztően közel állnak egy hatalmas kráter széléhez az etiópiai Erta Ale vulkánnál, amely egy folyamatosan aktív bazaltos pajzsvulkán.

A férfiak ahelyett, hogy a másik irányba futottak volna, az egyikük beledobott valamit a vulkánba. A tárgy leesett a gödörbe, és az aljára csapódott, ahol áttörte a láva megkeményedett kérgét. Ez volt a második számú hiba.

Hihetetlen pillanat, ahogy egy férfi felébreszt egy alvó vulkánt

Miután a tárgy a kéregbe csapódott, egy lyukat nyitott, aminek hatására forró láva fröccsent felfelé. Először csak egy kisebb lyukon jött ki a forró anyag és a füst, majd a vulkán felszíne lüktetni kezdett, és egyre több láva ömlött felfelé.

Másodperceken belül, ami korábban csendes és mozdulatlan felszín volt, egy olvadt örvénylő tóvá vált, és a vulkán felébredt, mindezt egyetlen kis tárgynak köszönhetően, amelyet beledobtak.

Bár az egész szörnyű ötletnek tűnik, az őrületnek valójában volt módszere. A döntés, hogy egy tárgyat dobjanak a lávába, egy teszt részeként született a kutatók részéről, akik ki akarták dolgozni, mi történne, ha egy ember olyan magasságból esne bele egy vulkánba, hogy potenciálisan áttörné a felszíni kérget, és lyukat ütne a lávába.

Mivel nem tudtak egy valódi embert szerezni, hogy teszteljék ezt az ötletet, a kutatók ehelyett egy körülbelül 30 kg súlyú, szerves hulladékkal teli dobozt használtak, hogy a félelmetes, 80 méteres lávakürtőbe dobják.

Úgy vélik, hogy a vulkán hirtelen felébredése és a láva heves kilövellése nagyrészt a vulkánba hulló szerves anyagok miatt keletkező gőznek köszönhető. Mivel az emberek nagyrészt vízből állnak, egy vulkánba dobott embernek valószínűleg nagyjából ugyanez lenne a hatása – bár remélhetőleg ezt soha nem tudjuk meg biztosan – írja az Unilad.

Nézd meg a leglátványosabb vulkánkitöréseket:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek