Megoldódott az Atacama-sivatag múmiájának rejtélye

Amikor 2003-ban egy kis mumifikált testet találtak a chilei Atacama-sivatagban, a szenzációs hír azonnal beindította az internetezők fantáziáját. Most viszont úgy tűnik, hogy megoldódott az Atacama-sivatag múmiájának rejtélye.

Megoldódott az Atacama-sivatag múmiájának rejtélyeForrás: AFP/Ho

Az „Ata" becenévre hallgató felfedezés után azonnal elárasztották az internetet az eredetéről spekuláló elméletek – sokan azt sugallták, hogy nem a Földről származik.
A test különös megjelenése volt az, ami annyi elméletet váltott ki, ugyanis nagyon hasonlít a sci-fi filmekben látható UFO-kra.

Az Atacama-sivatag rejtélyes múmiája mindössze hat hüvelyk magas – valójában olyan kicsi, hogy egyesek azt hitték, magzat lehet. Eközben mások azt feltételezték, hogy egy ősi mumifikálódott testről lehet szó, de ez az elmélet tévesnek bizonyult, amikor több teszt körülbelül 40 évesre datálta.
A tesztek azt is megerősítették, hogy a sok elmélet ellenére a test valójában emberi és nem UFO.A kutatást 2018-ban Garry Nolan, a Stanfordi mikrobiológia és immunológia professzora és Atul Butte, a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem Számítógépes Egészségtudományi Intézetének igazgatója végezte .

"Ata" 2003-as felfedezése óta lázban tartja az embereketForrás: AFP/Ho

Sajtónyilatkozatában Nolan azt mondta: „Egy barátomon keresztül hallottam erről a példányról, és sikerült képet készítenem róla. Azt mondtam neki, nézd, bármi legyen is az, ha van DNS-e, meg tudom csinálni az elemzést."

Szóval mit találtak?

Nos, a rendkívül szokatlan megjelenés ellenére az elemzések szerint ez egy nőnemű ember csontváza. Csontjainak elemzése pedig feltárta, hogy csontösszetétele megegyezik egy hatéves gyermekével.
Azt is megállapították, hogy Ata dél-amerikai származású, a DNS-e szoros egyezést mutat más chileiekkel – írta a The Guardian.

Arra is komoly bizonyítékot találtak, hogy koraszülött volt vagy halva született csontváz diszpláziával, ami egy olyan állapot, amikor a csontok abnormális alakúak vagy méretűek. Ez a magyarázat rá, hogy a csontsűrűsége miért olyan, mint egy hatéves gyermeknek - írja az Unilad.

De mi okozhatta az ilyen jellegzetes rendellenességeket a múmiában?

A rövid válasz az, hogy nem tudjuk biztosan, de Nolan felajánlott egy lehetséges magyarázatot. „Bár csak találgatni tudjuk az Ata genomjában előforduló többszörös mutáció okát, a múmiát La Noriában, az Atacama-sivatag számos elhagyott nitrátbányász városának egyikében találták, ami arra utal, hogy a születés előtti nitrátexpozíció lehetséges szerepet játszik DNS-károsodásban."

A rejtélyes múmiáról további információkat tudhatsz meg, ha megnézed az alábbi videót:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek