Utazás Rovinjba – A legjobb úti cél, ahol ősszel is fejest ugorhatsz az élvezetekbe

Ha szívesen meghosszabbítanád a nyarat valamelyik tengerparton, belekóstolnál a mediterrán konyha rendkívül gazdag ízeibe, és mielőtt ősszel lehullik az utolsó falevél a fáról, megmártóznál az Adriai-tenger türkizkék vízében, akkor Rovinj az a hely, amit keresel. A híres impulzív olaszos temperamentum, a helyiek vendégszeretete, a város romantikus hangulata, tengerben végződő, zegzugos kis utcácskái és a színes házak látványa garantáltan téged is magával ragad.

Utazás Rovinjba – A legjobb úti cél, ahol ősszel is fejest ugorhatsz az élvezetekbeForrás: Antalfy Krisztina

Utazás Rovinjba – A legjobb úti cél, ahol ősszel is fejest ugorhatsz az élvezetekbe

Rovinj (olaszul: Rovigno) egy kiálló szirtfokra épült festői szépségű városka, amely meseszép látnivalóival, egyedi arculatával, jellegzetes műemlékeivel, izgalmas merülőhelyeivel és a jó fürdőzési lehetőségeivel szinte mágnesként vonzza a turistákat. A várost áthatja a történelem, a múlt művészete, ugyanakkor az óváros tele van hangulatos kávézókkal, vendéglőkkel, ahol hátrahagyhatjuk a rohanó hétköznapok gondjait. Rovinj ideális helyszín a természet és a vízi sportok szerelmeseinek. Az őszi időszak pedig számtalan érdekes programmal kecsegtet a városban és környékén.

A hely, ahol a világ is megpihen

Képzel csak el, hogy lesétálsz a mólóra, kiülsz a reggeli kávéddal a tengerpartra és miközben az őszi napsugarak kellemesen melegítik az arcod, nem hallasz mást, csak a tenger morajlását, az elszemtelenedett sirályok hangját, és míg a piaci árusok hangosan kínálják portékáikat – fügét, olívaolajat, friss gyümölcsöket, mézeket, fűszereket – a vásárlók vehemensen alkudoznak. Itt érdemes kicsit elidőzni, mert a főtér pillanatok alatt megtelik élettel, és amíg szép lassan felébred a város, mi a nyugalomban elmerülve hátrahagyhatjuk a hétköznapok minden gondját és baját. Nem mellesleg, ha egy szép ékszert vagy bájos szuvenírt szeretnél hazavinni, akkor itt érdemes szétnézni, a kínálat óriási.

Műemlékek, amit bűn lenne kihagyni

Az óváros felfedezését kezdjük a főtérről nyíló nagy szárazföldi, Szent Kereszt kapunál. Ahogy áthaladunk a kapun szinte egy álomvilágba csöppenünk. A szűk keskeny sikátorok csak úgy kacskaringóznak egymás mellett, felkúszva a legelőkelőbb rovinji látnivalóhoz a Szent Eufémia templomhoz. Érdemes késő délután, vagy korán reggel megtenni az utat az épülethez, mert a szűk utcákban könnyen megragad a nagy hőség és sokan rosszul lesznek. A séta előtt gondoskodjunk vízről, kényelmes öltözetről és csúszásmentes lábbeliről – az óváros macskaköves utcácskái nagyon hangulatosak és romantikusak, de kövezete csúszós.

Rovinj legfontosabb látnivalója, a Szent Euféma templomForrás: Antalfy Krisztina

A Szent Eufémia-székesegyház

A Szent Eufémia templom Rovinj legmagasabb pontján található. A tornya annyira magas, hogy messziről azonnal beazonosítható Rovinj. Nevét Szent Eufémia, vagyis a város védőszentje után kapta. Egy V. századi kora keresztény szentély alapjaira építették a XVII. – XVIII. században. Ugyanaz az Alessandro Monopola olasz építész tervezte, aki a velencei Szent Márk templomot. A harangtorony gyakorlatilag a Szent Márk torony kicsinyített mása.

A templom a nevét Euphémiáról kapta, aki keresztény vértanú volt. A legenda szerint oroszlánokkal ölették meg, ennek ellenére nem keletkeztek sérülések rajta. A testet márványszarkofágba tették a keresztények, és egy konstantinápolyi templomban őrizték. Azonban egy viharos napon eltűnt a templomból és Rovinj partjainál kötött ki a szarkofág, amelyet jelenleg a jobb oldali apsziskápolnában lehet megtekinteni. Ha a séta után még van erőnk, a 60 méter magas toronyba is felmehetünk. Igaz, 180 lépcsőt kell felmásznunk mire a kilátóhoz felérünk, de a látvány megéri!

Óratoronytól a koktélbárokig

Egy-két nap nem elég, hogy mindent megnézzünk Rovinjban, de megelégedve térhetünk haza, ha a leghíresebb és egyben legszebb épületeket lefotózhattuk. A Szent Eufémia-székesegyház mellet a másik legfelkapottabb látnivaló, a Rovinj főterén található Óratorony, amely a XVII. században épült, de a későbbiekben többször is átépítették. Az épület alsó szintjén fogda működött. Az Óratornyot még ma is Velence címere - a szárnyas oroszlán – díszíti.

Rovinj városában finom helyi ételeket kóstolhatszForrás: Antalfy Krisztina

Az utcácskák közt eltévedni is élmény

Az épületet elhagyva a főutcára, majd a Matteotti térre érkezünk, ahonnan pár lépés, és ismét a kikötőben találjuk magunkat. Itt aztán számtalan hangulatos étterem, cukrászda és bár várja, hogy betérjünk megpihenni, és egy finom ital társaságában élvezzük a mesés kilátást a tengerre. A vacsora elfogyasztása után vétek lenne kihagyni a naplementét. Vannak kimondottan a naplementéhez időzített hajóutak, delfintúrák, de a partról nézve is lélegzetelállító élmény, ahogy a Nap lebukik a tengerbe. Ha pedig hozzám hasonlóan divatrajongó vagy, akkor a város XIX. századi épületekkel övezett bevásárló utcája, a Karera neked való!

Rovinj tele van hangulatos kis utcákkal és terekkelForrás: Antalfy Krisztina

Legjobb strandok és partszakaszok Horvátországban

Rovinj több gyönyörű stranddal is büszkélkedhet. A legnépszerűbbek közé tartozik a Cuvi, a Lone Bay, a Golden Cape strand és a Baluota Beach. Ez utóbbi közvetlenül a városközpont történelmi falai alatt található, és fantasztikus hangulatot varázsol a tenger türkizkék színeivel és Rovinj régi kőházaival a háttérben. De bármelyiket is válasszuk, a város strandjai változatos lehetőségeket kínálnak a napozáshoz, a fürdőzéshez és a vízi sportokhoz. A strandok amúgy gyalog, biciklivel vagy rollerrel is jól megközelíthetők.

Rovinj kikötőjéből mesés a naplementeForrás: Antalfy Krisztina

Ezernyi íz, édes helyi különlegességek

Rovinjban a horvát és az isztriai konyha specialitásaiba kóstolhatunk bele. Reggelire mindig az óváros szívében található pékségben szereztem be a frissen sült kenyeret, retro kiflit, túrós bureket, meggyes rétest és a habos kapucsínót. A város azonban számos kiváló étteremmel és tengerparti bisztróval is büszkélkedhet, ahol friss tengeri herkentyűket és helyi alapanyagokból készült ínycsiklandó fogásokat kínálnak. Ha erre jársz, ne hagyd ki a friss halakból készült fogásokat, valamint szívből ajánlom személyes nagy kedvencemet, a csevapcsicsát, amit jellemzően apróra vágott vöröshagymával és ajvárral tálalnak az Adria partján. Egyszerűen fantasztikus!

Írta: Antalfy Krisztina

Rovinj legszebb látnivalóit semmiképpen se hagyd ki:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek