Megtalálták Merlin sírját Skóciában?

Ő volt Artúr király hatalmas varázslója, akinek végső nyughelye állítólag egy skót hegyoldalon található. Most a régészek úgy vélik, hogy Merlin sírjának felkutatásában fontos nyomokra bukkantak Skóciában.

Megtalálták Merlin sírját Skóciában? - illusztrációForrás: Shutterstock/ Marina Ielma

Megtalálták Merlin sírját Skóciában?

Egy ásatásokat végző csapat egy „kiemelkedőnek" tűnő temetkezési helyet talált a Peeblesshire-i Drumelzierben, a Merlin sírjának nevezett hely közelében.

Walter Bower skót történész 15. századi krónikája, a The Scotichronicon részletezi Merlin „hármas halálát" a pásztorok keze által. A legenda szerint megkövezték és megverték, majd lezuhant egy szikláról, felnyársalta magát egy karóra, végül a Tweed folyóba zuhant és megfulladt.

Merlint állítólag Szent Kentigern térítette át a kereszténységre a Peebles melletti Stobo Kirkben, és a 18. századból származó beszámolók szerint „kicsit a templomkert alatt", Drumelzierben, a Powsail Burn közelében temették el.

Egy 2022-ben végzett geofizikai felmérés egy sírra vagy gödörre emlékeztető régészeti elemet tárt fel a helyszín közelében. Az önkéntesek által végzett régészeti ásatásról szóló zárójelentés most jelent meg.

A jelentés szerint: „A Drumelzier's Hidden Heritage projekt célja a helyi legenda régészeti gyökereinek feltárása volt. A jelentés hozzáteszi, hogy bizonyíték van arra, hogy „két kivételes elit státuszú személyt temettek el" a területen.

Bár a Merlin sírjaként megjelölt helyen nem találtak régészeti maradványokat, a csapat délkeletre egy „anomáliát talált", amely „a legvalószínűbb jelölt egy lehetséges sírra e hely közelében". A csapat szerint ez adta a legendát, amely „a helyi folklórban életben maradt" – írja a Dailymail.

Ha kíváncsi vagy, milyen volt Artúr király vára, nézd meg az alábbi dokumentumfilmet:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek