Megoldódott a Bermuda-háromszög rejtélye

A Bermuda-háromszög rejtélye évtizedek óta foglalkoztatja az embereket, de úgy tűnik, hogy végre megoldódott. A Florida, Puerto Rico és a Bermudák közötti halálos terület az évek során azért vált hírhedtté, mert rengeteg ember lépett be hajóval vagy repülővel, de soha nem látták őket többé.

Megoldódott a Bermuda-háromszög rejtélye - illusztrációForrás: Shutterstock/ PTZ Pictures

A Bermuda-háromszög 700 000 kilométernyi óceánt foglal magában, és egy rendkívül forgalmas terület. Az évek során számos összeesküvés-elmélet keringett a Bermuda-háromszögről, némelyik hihetőbb, mások nagyon elrugaszkodtak a valóság talajától. Egyesek természetfeletti hatalmat vagy földönkívüli megszállókat feltételeztek, akik embereket ejtenek foglyul, akiken kísérleteznek. Ez eléggé abszurdnak hangzik, ezért a szakértők kutakodtak egy kicsit.

Karl Kruszelnicki, egy ausztrál tudós a legáltalánosabb, mégis „egyszerű" tudományos tény megállapításával rombolta le az eltűnések magas számával kapcsolatos mítoszt.

Az ausztrál tudós szerint a Bermuda-háromszög megoldatlan rejtélyei valószínűleg „emberi hiba és rossz időjárás" miatt történtek.
A Bermuda-háromszög közel van az Egyenlítőhöz és az USA-hoz, ami a világ egyik vezető gazdasági szereplője, ezért nagy a hajós-és repülős forgalom a térségben".

Hangsúlyozta a hasonlóságot a Bermuda-háromszögnél történt eltűnések száma és a világ bármely más részén, köztük az Alaszkai-háromszögben történt eltűnések között.

A Bermuda-háromszög 700 000 kilométernyi óceánt foglal magábanForrás: Shutterstock/Dabarti CGI/

Kruszelnicki megismételte, hogy az a régió, ahol a hajók belépnek az Atlanti-óceánba, valóban magában foglal minden szokatlan időjárási jellemzőt, de a háromszögben „nincs semmi rendkívüli".

A Lloyd's of London és az amerikai parti őrség szerint a Bermuda-háromszögben eltűntek száma százalékos alapon ugyanannyi, mint bárhol máshol a világon".

A 19-es járat, amely még 1945-ben került a Bermuda-háromszögbe, egy öt Grumman TBM Avenger torpedóbombázóból álló gyakorlórepülést végző raj volt, amely a floridai Fort Lauderdale-i haditengerészeti légibázisról szállt fel. Sokáig rejtély övezte a 14 fős személyzet eltűnését, akik mindannyian tapasztalt tengerészgyalogosok voltak.

A rejtély azonban mintegy 30 évvel később, 1975-ben megoldódott, amikor Larry Kusche könyvtáros és történész közzétette a jelenségről szóló nyomozását. A hivatalos jelentések átfogó vizsgálata után Kusche arra a következtetésre jutott, hogy eltűnésük okát nagyrészt a „kedvezőtlen időjárási körülményeknek" tulajdonították – írja az Unilad.

Ha még többet szeretnél megtudni a Bermuda-háromszög rejtélyéről, nézd meg az alábbi dokumentumfilmet:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek