Róma korlátozhatja a turisták hozzáférését a Trevi-kúthoz

Róma azt fontolgatja, hogy korlátozza a turisták hozzáférését a Trevi-kúthoz, az egyik legforgalmasabb műemlékéhez, az Örök Város várhatóan kiemelkedő idegenforgalmi éve előtt - közölték a városi tanács tisztviselői.

Róma korlátozhatja a turisták hozzáférését a Trevi-kúthozForrás: Shutterstock/ Dennis MacDonald

Olaszország fővárosa, Róma a 2025-ös jubileumi évfordulóra készül, egy egész éven át tartó római katolikus eseményre, amely várhatóan 32 millió turistát és zarándokot vonz majd.

A tervezet szerint a szökőkút látogatásához előzetes foglalásra lenne szükség, meghatározott időbeosztással, és korlátozott számú ember számára engedélyeznék a szökőkút körüli lépcsőkhöz való hozzáférést - írja a CNN. 

„A rómaiak számára ingyenesnek gondoljuk, míg a nem helyi lakosoktól egy vagy két euró jelképes hozzájárulást kérnénk" - mondta Alessandro Onorato, Róma idegenforgalmi tanácsosa az Il Messaggero napilapnak. Szerdán Roberto Gualtieri polgármester „nagyon konkrét lehetőségnek" nevezte a turisták számának visszafogására irányuló intézkedéseket. „A helyzet a Trevi-kútnál technikailag nagyon nehezen kezelhetővé válik" - mondta az újságíróknak.

Trevi-kút

A Trevi-kút, ahol a hagyomány szerint a látogatóknak érmét kell dobniuk, hogy garantálják a Rómába való visszatérésüket és kívánságaik teljesülését, régóta a világ egyik fő látványossága. Mi is írtunk róla, hogy évente 1.5 millió euró (602 millió forint) gyűlik ezáltal össze a kútban.

Az 1762-ben elkészült emlékmű késő barokk remekmű, a vizek megszelídítésének témáját szemléltető, Oceanus isten kagylós szekerét vezető tritonok szobraival.

A szökőkút a filmművészet egyik leghíresebb jelenetében is feltűnik, amikor Federico Fellini „La Dolce Vita" című filmjében Anita Ekberg belegázol a szökőkútba, és magához hívja színésztársát, Marcello Mastroiannit: „Marcello! Gyere ide!"

Itt éppen begyűjti egy munkás az érméketForrás: AFP/Alberto Pizzoli

Tömegturizmus, mint égető probléma Európában

Más városok is tiltakoznak a tömegturizmus okozta problémák miatt, köztük Barcelona és Velence, ahol a helyi hatóságok idén tesztelték a látogatóknak fizetendő belépődíj bevezetését. Olaszország pedig új turistaadót vezet be.

Más népszerű európai turisztikai célpontok lépéseire reagálva Barcelona városi tanácsa júniusban bejelentette, hogy 2028-ra megtiltja a turisták számára a lakások bérbeadását, hogy megfizethetőbbé tegye a lakhatást a helyiek számára.

Ez a Kanári-szigeteken, Mallorcán és Barcelonában a tömegturizmus és annak negatív hatásai elleni tiltakozás folyományaként jött létre.

Amszterdam szintén új lépéseket tesz a tömegturizmus elleni küzdelem érdekében azáltal, hogy elindítja vízi utasszállító termináljának a városközponton kívülre való áthelyezését. 2035-re egyetlen tengerjáró turistahajó sem fog kikötni az ikonikus fővárosban.

Augusztusban az idilli kék-fehér színekben pompázó görögországi Szantorini szigetére özönlő nyaralókat figyelmeztették, hogy maradjanak távol a turistaközponttól, mivel a helyiek panaszkodtak a tömegturizmusra és elszabadultak az indulatok.

 Nézd meg, milyen gyönyörű a Trevi-kút!

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek