Az érintetlen amazóniai törzs megölt két munkást, mert „betörtek” a területükre

Az Amazonas esőerdejében az érintetlen amazóniai törzs megölt két munkást, mert betörtek a területükre. A modern társadalom és az ősi szokások tragikus összeütközésében a mashco piro nevű, érintetlen amazóniai törzs két favágót halálosan megsebesített nyilakkal, miután egy csapat munkás a területükre tévedt. A nomád vadászó-gyűjtögető csoport régóta kerüli a kívülállókat, és sokan, akik megpróbáltak közeledni hozzájuk, holtan végezték.

Az érintetlen amazóniai törzs megölt két munkást, mert „betörtek" a területükre - illusztrációForrás: Shutterstock / Készítette: Gustavo Frazao

Az incidensre akkor került sor, amikor a fakitermelők az esőerdő Madre de Dios régiójában, a Pariamanu folyó közelében, egy olyan területre tévedtek, amely hagyományosan nem tartozik a védett őslakos törzshöz. A FENAMAD, egy több mint 30 regionális közösséget védő koalíció lobbizott a kormánynál, hogy megpróbálja megvédeni az erdőben élő őslakos közösségeket.

Nem ez az első erőszakos találkozás az amazóniai törzs tagjaival

Augusztusban a mashco piro tagjai egy hasonló támadás során egy személyt megsebesítettek, míg 2012-ben egy helyi idegenvezetőt holtan találtak egy bambusznyíllal a szívében, miután megmutatta a csoportot egy fotósnak. A perui kormány tiszteletben tartotta a törzsszövetség azon óhaját, hogy ne érintkezzenek velük, és illegálissá tette, hogy bárki kapcsolatba lépjen a törzzsel, amely a 19. században a spanyol megszállók által majdnem kiirtott dzsungelbe menekült.

De ahogy a modern világ halad előre, és a fakitermelés folytatódik az Amazonasban, a kormányt figyelmeztetik, hogy cselekedjen. „A perui állam nem tett megelőző és védő intézkedéseket a munkások életének és testi épségének biztosítására" - áll a FENAMAD keddi közleményében.

A Survival International nevű nem kormányzati szervezet aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a törzs az utóbbi időben túlmerészkedik a hagyományos területén, mi is írtunk róla, hogy figyelemre méltó képeken örökítették meg őket lándzsákkal felfegyverkezve Peru elzárt erdei területein - számol be az Express.

Caroline Pearce, a Survival International munkatársa elmondta: „Ezek a hihetetlen képek azt mutatják, hogy számos elszigetelt mashco piro egyedül él néhány mérföldre attól a helytől, ahol a fakitermelők hamarosan megkezdik a tevékenységüket."

Az érintetlen indián törzsről eddig nem tudtak a kutatókForrás: Survival International

A kormányoknak meg kell védeniük az elszigetelt törzseket

Úgy tűnik, hogy hagyományos vadászterületeiken továbbra is képesek kommunikálni néhány őslakos közösséggel a yine nyelvi közösségein keresztül. Az utóbbi években állítólag élelemért könyörögtek, miután nehéz időkbe kerültek. Az amazóniai esőerdő egyes távoli területein ezek a közösségek a falujuk szélén kerteket telepítenek a mashco piro népének.

Rosa Padilha, a brazil őslakosok missziós tanácsának munkatársa szerint a mashco piro tagjainak észleléséről Brazíliában is beszámoltak, és megjegyezte, hogy nem csak Peruban:A perui oldalon a favágók elől menekülnek".

Ebben a szezonban gyakran megjelennek a folyópartokon, hogy összegyűjtsék az amazonasi teknősök tojásait, ahol jelenlétükre utaló nyomokat, például lábnyomokat és eldobott teknőspáncélokat találhatunk. Padilha tömören megfogalmazta a törzs helyzetét: „Ők egy nyugtalan, nyughatatlan nép, mert mindig menekülnek."

A Survival International felszólítja a perui kormányt és más dél-amerikai államigazgatási szerveket, hogy lépjenek közbe és védjék meg ezeket az őslakos közösségeket, amelyek közül sokan a kihalás szélén állnak – írja a Mirror.

Brazíliában sok őslakos közösség él, nézd meg az alábbi videót róluk:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek