A Titanic drámai pusztulását mutatják be a hajóroncsról készült új fotók

A Titanic 1912-es jéghegynek ütközése utáni elsüllyedése óta eltelt években megismerkedtünk a halálra ítélt utasszállító hajó orrának kísérteties képeivel, amelyek az Atlanti-óceán északi részén hevernek. A Titanic pusztulását mutatják be a hajóroncsról készült új fotók, a látvány drámaian megváltozott.

A Titanic drámai pusztulását mutatják be a hajóroncsról készült új fotókForrás: RMS Titanic Inc./Instagram

Az RMS Titanic Inc., a roncs mentési jogával rendelkező amerikai cég legújabb expedíciója felfedte, hogy a hajó felső fedélzetének eleje körül leesett a korábban ép korlát egy része. A 15 láb hosszú szakasz most a tengerfenéken fekszik, közvetlenül alatta, ahol egykor volt.

„Szomorúak vagyunk a veszteség, valamint a hajó elkerülhetetlen pusztulása miatt. A következő hetekben és hónapokban alaposabban áttekintjük a Titanic állapotát és időbeli változásait" – áll a társaság honlapján közzétett közleményében.

Bár a Titanic összeomlása elkerülhetetlen, ez a bizonyíték megerősíti a küldetésünket, hogy megőrizzük és dokumentáljuk, amit tudunk, mielőtt túl késő lenne" - tették hozzá.

A júliusi, a 9. expedíciója volt a cégnek. Óceáni képalkotó szakértők, oceanográfusok, tudósok és történészek bevonásával dolgoztak együtt, hogy új képeket készítsenek a roncsról, áttekintsék annak állapotát, azonosítsák a leleteket és a veszélyeztetett területeket.

Több mint kétmillió fotó készült, és a csapat számos műtárgy után kutatott. A keresés több izgalmas felfedezést hozott. Előkerült a Titanic zenekarvezetőjének hegedűje, Astor zsebórája, amely vele együtt utazott a Titanicon, egy egyedülálló zsebkönyv a Titanic első osztályon utazó utasától, William Harrisontól, a White Star ügyvezető igazgatójának titkárától, amely dokumentálja a Titanic 1912-es hajózási menetrendjét.

Az expedíció utolsó napján a csapat megtalálta és lefényképezte Diana, a természet és a vadászat római istennőjének két méter magas bronzszobrát.

A társaság szerint a szobrot, amely egykor a kandallón állt a Titanic első osztályú társalgójának központi elemeként, leszakadt és a roncs törmelékmezőjébe esett, amikor a hajó elsüllyedt.

A hajó termeit és helyiségeit díszítő műalkotások nagy része „szerves anyagokból készült, ezért az óceán ellenséges környezetében az évtizedek során a nagy részük összeomlott vagy lebomlott" – közölte a cég vasárnap a szoborról írt Instagram-bejegyzésében.

Diana azonban „még mindig függőlegesen pihen a több kilométeres törmelék között. Az örök római istenségekhez hasonlóan ő is időtlen.

Miközben a tudósok versengenek a Titanic történelmének megőrzéséért, a legendás roncs lassan elpusztul. 2019-ben a Triton Submarines kutatócsoportja által készített merülések sorozatáról készült felvételek feltárták a sókorrózió, a fémevő baktériumok és az áramlatok hatását, amelyek elősegítik a hajó lebomlását – írja a CNN.

Ha többet szeretnél megtudni a Titanic történetéről, nézd meg az alábbi dokumentumfilmet:

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek